Udruga poreznih obveznika Lipa predstavila Barometar konkurentnosti

Udruga poreznih obveznika Lipa je predstavila novi projekt pod nazivom „Barometar konkurentnosti“, kojem je cilj unaprijediti način na koji se u Hrvatskoj donose odluke o ekonomskim politikama. Panel stručnjaka ocjenjivat će vladine mjere prema tome doprinose li povećanju konkurentnosti hrvatskog gospodarstva ili ne, i to prema metodologiji Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

„Hrvatska zaostaje za drugim usporedivim zemljama i nijedna Vlada ne bi smjela imati luksuz donositi politike koje usporavaju naše približavanje EU prosjeku. Naš cilj mora biti dostizanje 80% EU prosjeka do 2030. Ova, i svaka buduća vlada mora raditi na tome da se to ostvari“ , rekao je Davor Huić, predsjednik udruge Lipa.

Projekt će provoditi tri stručnjaka – ekonomista i političkih ekonomista; Dagmar Radin – profesorica političke ekonomije na katedri za javne politike FPZ, Ivica Brkljača – nezavisni ekonomist te Kristijan Kotarski – profesor političke ekonomije na FPZ.

Lipin panel će analizirati i ocjenjivati Vladine politike na temelju precizne metodologije koja promatra 12 različitih područja, te će za svaki prijedlog javnih politika dati kvantitativnu ocjenu, u kojoj mjeri ta politika diže ili spušta Hrvatsku na Globalnoj ljestvici konkurentnosti. Pod lupom stručnjaka bit će vladine mjere koje se tiču porezne politike, zapošljavanja, programi poticaja i slično.

Barometar konkurentnosti dostupan je na web stranici www.barometar.hr.

Prvi slučaj razmatran u sklopu projekta je prijedlog zabrane rada nedjeljom.

Analiza Kristijana Kotarskog pokazuje kako bi ponovno uvođenje restrikcije rada nedjeljom negativno utjecalo na poziciju Hrvatske na Indeksu globalne konkurentnosti, na kojoj bi Hrvatska pala sa 63. na 64. mjesto.

„Zabrana rada nedjeljom bi u praksi mogla pridonijeti jačanju inozemnih ekonomija zbog „preusmjeravanja potrošnje na online platforme (većinom strane)“ te „prelijevanje dijela prometa u susjedne države“ u pograničnim područjima“, upozorava Kotarski.

Najava zabrane rada nedjeljom – loše za konkurentnost zemlje

Lipin panel stručnjaka protivi se uvođenju zabrane rada nedjeljom koja je već dva puta uvedena te srušena od strane Ustavnog suda. Analiza Kristijana Kotarskog pokazuje kako bi ponovno uvođenje restrikcije rada nedjeljom negativno utjecalo na poziciju Hrvatske na Indeksu globalne konkurentnosti, na kojoj bi Hrvatska pala sa 63. na 64. mjesto.

Osim toga, podatci Eurostata ukazuju na veliku važnost turizma te trgovine kao komplementarne djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo iz kojih se vidi da je hrvatska više ovisna o trgovini od ostalih država Europske unije.

Zabrana rada nedjeljom bi u praksi mogla pridonijeti jačanju inozemnih ekonomija zbog „preusmjeravanja potrošnje na online platforme (većinom strane)“ te „prelijevanje dijela prometa u susjedne države“ u pograničnim područjima upozorava Kotarski.

Zanimljivo je da u Hrvatskoj, usprkos suprotnom mišljenju, manji postotak posloprimaca koji rade nedjeljom u odnosu na države EU-28 te da su u s nama usporedivim državama poput Poljske i Mađarske slični zakoni ukinuti, ili pod pritiskom da se ukinu, nakon lošeg utjecaja na ekonomiju te pobune samih radnika.

Odluka o zabrani rada nedjeljom smanjuje konkurentnost.

 

 

Podijeli

Odgovori

Top