Ukoliko želite uspjeti sa svojim startupom usredotočite se na velike tvrtke

Ukoliko želite uspjeti sa svojim startupom usredotočite se na velike tvrtke

Jim Goetz, investitor u Sequoia Capitalu je na TechCrunchovoj Disrupt konferenciji izjavio kako mu je žao što se više startupa ne okreće tzv. enterprise području, već se previše zadržavaju i fokusiraju na krajnjeg korisnika, potrošača, malog netokrata koji će koristiti neku uslugu ili proizvod, piše Netokracija.

Kako prenosi Business Insider, u posljednjih 10 godina je 56 tvrtki izašlo na burzu i prikupilo više od milijardu dolara – i sve te tvrtke su bile fokusirane na podršku velikim poduzećima; tek su 23 tvrtke čiji je proizvod usmjeren na potrošača napravile sličan exit. Naravno, riječ je o tvrtkama u koje je Sequoia fond ulagao. Goetz se i nadovezao na samo tržište, izjavivši kako će enterprise IPO biti živo još nekoliko godina te da pruža veliku priliku onima koji žele upasti u to – tvrtke troše oko 500 milijardi dolara godišnje upravo na proizvode takvih, enterprise-oriented startupa.

Domaći startupi bi se također trebali okrenuti na tvrtke; primjer takvih startupa su Farmeron i Salespod, koji zarađuju upravo na tvrtkama.

Razvoj cloud računarstva je jedan od razloga zašto se tvrtke toliko okreću startupima – rješenja su povoljnija od trenutnih poput SAP-a, Oraclea, Cisca i sličnih zvučnih imena, koji polako gube utrku s novim tehnologijama, a prema Goetzu, upravo je to oružje koje bi moglo vašem startupu/enterprise proizvodu dati mjesto na tržištu. Ironično, upravo je Sequoia Capital investirao u Oracle (1983.) i Cisco (1987.).

Podijeli

Odgovori

Top