Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ulaskom Hrvatske u EU Slovenija gubi stotine milijuna eura od carina i taksi

Samo od početka 2010. do sada hrvatski su izvoznici u slovenski državni proračun uplatili 400 milijuna eura na ime carina i taksi, od čega prošle godine skoro 160 milijuna.

Samo od početka 2010. do sada hrvatski su izvoznici u slovenski državni proračun uplatili 400 milijuna eura na ime carina i taksi, od čega prošle godine skoro 160 milijuna.

Ulazak Hrvatske u EU za Sloveniju će, uz brojne pozitivne učinke, imati i jedan negativan vidik, jer slovenski državni proračun ostaje bez značajnog dijela prihoda od carina na uvoz iz država izvan EU-a, navodi u petak ljubljanski dnevni list “Dnevnik”.

Samo od početka 2010. do sada hrvatski su izvoznici u slovenski državni proračun uplatili 400 milijuna eura na ime carina i taksi, od čega prošle godine skoro 160 milijuna, izjavio je za “Dnevnik” Alojzij Zupančič iz slovenske carinske uprave, upozoravajući na visoku razinu trgovinske razmjene dviju država koja će se ubuduće evidentirati kao unutarnji promet u okviru jedinstvenog tržišta.

Otpadanjem barijera pri protoku roba i kapitala na slovenskoj “južnoj” granici manji će pad prihoda imati i domaći prijevoznici, piše list. U Sloveniji postoje mišljenja kako bi ulazak Hrvatske u EU, uz brojne pozitivne efekte poput jačanja trgovine i konkurentnosti, mogao donijeti i jaču prisutnost hrvatskih tvrtki koje bi ugrozile tržišnu poziciju slovenskih, osobito kad je riječ o prehrambenoj industriji i hrani, ali i prometu, s obzirom da će Rijeka sa statusom europske luke jače nego do sada konkurirati Kopru.

S druge strane, slovenske tvrtke koje posluju u regiji očekuju nakon ulaska Hrvatske u EU bolju poziciju u BiH, Srbiji i drugim državama regije u odnosu na hrvatske konkurente, jer će hrvatski proizvodi na tim tržištima pri uvozu biti opterećeni istima carinama kao i proizvodi iz drugih država EU-a, a ne na osnovi bilateralnih i multilateralnih ugovora o slobodnoj trgovini.

Na slovenske tvrtke koje izvoze u Hrvatsku njen ulazak u Europsku uniju neće mnogo utjecati jer su proizvodi iz EU-a pri uvozu u Hrvatsku u najvećem dijelu već i sada oslobođeni plaćanja carine, na osnovi ugovora o stabilizaciji i pridruživanju EU-a i Hrvatske, navodi “Dnevnik”.

U Mercatoru navode da se zato maloprodajne cijene u njihovim trgovinama u Hrvatskoj neće mijenjati, pa ni kad je riječ o proizvodima koji su bili na režimu količinskih i tarifnih kvota, poput šećera, vina, mesa i riba, te da su i sadašnjom razinom cijena privlačni kupcima kao i ostali trgovački lanci u Hrvatskoj.

Neposredan utjecaj hrvatskog članstva u EU-u na svoju tržišnu poziciju u Hrvatskoj i na cijene ne očekuju niti neki veći slovenski izvoznici poput proizvođača kućanskih aparata Gorenje, farmaceutske tvrtke Krka, te proizvođača boja i lakova Helios, navodi ljubljanski “Dnevnik”.


Napisao

Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.