Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Ulaskom u EU Hrvatska dobiva 70 milijuna eura za zapošljavanje

Od iduće godine, odnosno od idućeg proračunskog razdoblja EU-a 2014.-2020. Hrvatskoj će iz Europskog socijalnog fonda godišnje na raspolaganju biti oko 150 milijuna eura, što će znati iskoristiti posebno za programe zapošljavanja mladih i nezaposlenih

Od iduće godine, odnosno od idućeg proračunskog razdoblja EU-a 2014.-2020. Hrvatskoj će iz Europskog socijalnog fonda godišnje na raspolaganju biti oko 150 milijuna eura, što će znati iskoristiti posebno za programe zapošljavanja mladih i nezaposlenih

Hrvatska će nakon ulaska u EU u drugoj polovici ove godine na raspolaganju imati oko 70 milijuna eura iz Europskog socijalnog fonda koji je i glavni instrument za provedbu strateške politike EU-a u području zapošljavanja, a da bi te novce dobila potrebno je pažljivo planiranje i dobro pripremljena državna uprava, poručio je na današnjem Danu Europskog socijalnog fonda zamjenik glavnog direktora Opće uprave za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Europske komisije Zoltan Kazatsay.

Upozorivši da Hrvatska iz Europskog socijalnog fonda već ove godine čeka znatno više novca nego je dobivala do sada putem IPA programa i njene IV. komponente za razvoj ljudskih potencijala, Kazatsay je istaknuo dosadašnju dobru suradnju s Hrvatskom po tom pitanju, kao i s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, koje je i organizator Dana Europskog socijalnog fonda.

Naznačio je i da Europska komisija u Hrvatskoj vidi veliku važnost tog Fonda kao i još dosta prostora za suradnju po pitanju rješavanja problema na tržištu rada, posebno zbog rastuće nezaposlenosti mladih, žena i drugih skupina, nedostatka stručnog usavršavanja i uslijed pogoršane socijalne situacije.

Vjeruje i da će do najkasnije 19. srpnja s Vladom sklopiti sporazum oko korištenja sredstava iz tog Fonda o čemu su pregovori u tijeku.

Kazatsay je naglasio da si Hrvatska, kao ni druge EU zemlje, ne smije dopustiti da u ukupnom broju nezaposlenih mladi čine više od 50 posto, jer je to opasno za razvoj države i društva, pa i po tom pitanju Hrvatska mora žurno poboljšati svoje politike, a obrazovne programe uskladiti s potražnjom na tržištu rada.

Za rješavanje tih problema smatra da je, osim ulaganja iz Fonda u projekte za jačanje kapaciteta institucija na tržištu rada, zapošljavanje, samozapošljavanje, stručno usavršavanje, obrazovne programe i slično, u Hrvatskoj važno provoditi i interne reforme za jačanje socijalnog okruženja i socijalnog dijaloga, na čemu i danas, kako je kazao, radi ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Iako je bio najavljen, ministar Mrsić nije stigao na otvaranju Dana Europskog socijalnog fonda zbog današnjih pregovora sa sindikatima.

Pomoćnik ministra rada i mirovinskog sustava Dario Baron podsjetio je da je Hrvatska već tijekom pretpristupnog razdoblja u suradnji s IPA fondom provela brojne projekte jačanja administrativnih kapaciteta institucija na tržištu rada, zapošljavanje, obrazovanja i socijalnog uključivanja ukupno vrijedne oko 109 milijuna eura.

Od iduće godine, odnosno od idućeg proračunskog razdoblja EU-a 2014.-2020. Hrvatskoj će iz Europskog socijalnog fonda godišnje na raspolaganju biti oko 150 milijuna eura, što će, po Baronu, znati iskoristiti posebno za programe zapošljavanja mladih i nezaposlenih.

U sklopu Dana Europskog socijalnog fonda na zagrebačkom Cvjetnom trgu održan je i sajam obrazovnih i drugih projekata koji se već provode i sufinancirani su iz IPA-e, radionica “Pisanje projekata za početnike”, kao i natječaj za dječje vrtiće “EU-jedinjeni u igri i učenju”, a u organizaciju su, osim Ministarstva rada, uključena i ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te socijalne politike i mladih, kao i Vladin Ured za udruge.

Napisao

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.