Unajmite otok po cijeni hotelske sobe

Unajmite otok po cijeni hotelske sobe

Da biste ljetovali na privatnom otoku, ne morate biti šeik ili ruski bogataš. U svijetu je sve popularnije ljetovanje na malim otočićima čiji dnevni najam ne prelazi cijenu dnevnog najma sobe u prosječnom hotelu na Jadranu, a Wall Street Journal objavio je i popis deset najpoželjnijih jeftinih rent-a-otoka na svijetu, prenosi Večernji list.

Svjetioničar peče ribu

Na popisu ovih renomiranih novina treće je mjesto zauzeo hrvatski “adut”, otočić Sveti Ivan na Pučini, koji se nalazi u moru nedaleko od Rovinja.

“Otok odiše šarmom, a stari je svjetionik još aktivan, dok su u njegovu podnožju uređena dva apartmana za ukupno osam osoba”, piše u Wall Street Journalu uz napomenu da najam ovog otoka stoji 105 američkih dolara na dan. Da je Sveti Ivan na Pučini doista hrvatkomfor

odskoj javnosti nepoznati dragulj, ali stranim gostima vrlo privlačan, potvrđuje i Hrvoje Mandekić iz splitske tvrtke Plovput koja u svojoj ponudi ima niz otoka razasutih uz jadransku obalu.

– Tijekom cijelog srpnja i kolovoza otok je rasprodan, a gosti su najčešće stranci, domaćih gostiju gotovo i da nema. Riječ je o svojevrsnoj hridi na kojoj je jedna zgrada u kojoj su uređena dva četverokrevetna apartmana, s punim komforom. Struja, voda, sve što je potrebno za ugodan boravak – kaže Mandekić. Ipak, na ovom otoku nećete biti sami. Kako je svjetionik na ovoj najizbočenijoj točki rovinjskog arhipelaga još uvijek aktivan, društvo će vam praviti i svjetioničar kod kojega je moguće unajmiti i dodatne usluge.

– Uz nadoplatu na osnovnu cijenu, svjetioničar gostima odlazi u nabavu do Rovinja, peče ribe na gradelama, služi kao turistički vodič – kaže Mandekić te napominje da se otok iznajmljuje na najmanje dvije noći, i to po 90 do 130 eura za noć.

Talijani najčešći gosti

Kako se Sveti Ivan na Pučini nalazi na oko tridesetak minuta vožnje brodicom od Rovinja, u toj cijeni ne nalazi se i prijevoz do otoka koji se dodatno plaća stotinu eura po apartmanu. Ipak, nautičari ovaj dio usluge ne moraju koristiti.

– Nemamo vlastitu brodicu za prijevoz pa smo sklopili ugovor s lokalnim brodarom koji naplaćuje prijevoz. No sve je više gostiju koji na otok odlaze vlastitim brodicama koje na otoku mogu privezati, pa ih prijevoz ne košta gotovo ništa, kaže Mandekić, čiji su gosti na otoku u sedamdeset posto slučajeva Talijani. On nije znao da je Svetog Ivana na Pučini Wall Street Journal uvrstio na svoju listu, ali već se godinama nalazi na sličnim popisima agencija.

– Lijep je osjećaj kada vas svrstavaju u top-destinacije svijeta – kaže Mandekić.

Podijeli

Odgovori

Top