Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Upit iz Europskog parlamenta: Gdje je nestao novac?

Članovi Europskog parlamenta Monica Macovei i Roger Helmer zajedno s Natašom Srdoč i Joelom Anandom Samyem iz Adriatic Instituta uputili su otvoreno pismo Vladi u kojem traže objašnjenje za 11,4 milijarde eura nezakonitih odljeva iz Hrvatske

Članovi Europskog parlamenta Monica Macovei i Roger Helmer zajedno s Natašom Srdoč i Joelom Anandom Samyem iz Adriatic Instituta uputili su otvoreno pismo Vladi u kojem traže objašnjenje za 11,4 milijarde eura nezakonitih odljeva iz Hrvatske

Članovi Europskog parlamenta Monica Macovei i Roger Helmer zajedno s Natašom Srdoč i Joelom Anandom Samyem iz Adriatic Instituta uputili su otvoreno pismo Vladi u kojem traže objašnjenje za 11,4 milijarde eura nezakonitih odljeva iz Hrvatske, javlja poslovni.hr.

“Kao što vam je poznato, Global Financial Integrity, istraživačka organizacija iz Washingtona, objavila je u izvješću iz prosinca 2012. da je u razdoblju 2001. do 2010. godine iz Hrvatske izvučeno 11,4 milijarde eura novca kroz kriminal, korupciju i izbjegavanje plaćanja poreza. I isto vrijeme, europski porezni obveznici slali su financijsku pomoć Hrvatskoj”, stoji u pismu adresiranom na premijera Zorana Milanovića i ministra financija Slavka Linića.

Budući da Hrvatska može dobiti i do 11,1 milijardu eura iz europskih fondova u razdoblju od 2013. do 2020. ističu da je “od ključne važnosti da ta sredstva ne završe u korumpiranim mrežama ili da budu proslijeđena na privatne račune pokvarenih hrvatskih političara i državnih dužnosnika ili njihovih privatnih partnera u Hrvatskoj i drugim jurisdikcijama”.

Stoga od Milanovića i Linića traže odgovore na dva pitanja. “Da li su hrvatske vlasti od Lihtenštajna, Austrije, Švicarske i Velike Britanije, kao i drugih zemalja, zatražile imena pojedinaca i iznose novca na koje se odnosi izvještaj o neleganim transferima?”.

Očekuje se i odgovor u koliko je slučajeva nezakonitog bogaćenja pokrenut kazneni progon od 1991. te koliko je sredstava dosada uspješno vraćeno. No, potpisnici osim brojki očekuju i detaljne činjenice o svim tim uspješnim slučajevima borbe protiv kriminala.

“Praksa slanja novca europskih poreznih obveznika Hrvatskoj ne može se nastaviti dok god se ne uspostavi odgovornost Vlade. Država se mora pozabaviti pitanjem ileganih novčanih transfera i problemom korumpiranih političara i državnih dužnosnika. Dužnost joj je povratiti novčana sredstva koja su nagomilana kroz korupciju i implementirati mjere za zaustavljanje korupcije”, zaključuje se u pismu.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.