Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Lifestyle

Uskoro ‘bijela lista’ dobrih poduzetnika

Ministar financija Boris Lalovac u intervjuu za današnji Novi list najavio je ‘bijelu listu’ poduzetnika, onih koji uredno plaćaju svoje obveze, kao i promjene u poreznom nadzoru poslovnog sektora.

Ministar financija Boris Lalovac u intervjuu za današnji Novi list najavio je 'bijelu listu' poduzetnika, onih koji uredno plaćaju svoje obveze, kao i promjene u poreznom nadzoru poslovnog sektora.

Nakon što je prije dvije godine Ministarstvo financija objavilo ‘crnu listu’ tvrtki, kao i građana s poreznim dugovanjima, Lalovac najavljuje i ‘bijelu listu’.

„Moja je namjera objaviti bijelu listu dobrih poduzetnika, da počnemo govoriti o onima koji uredno plaćaju svoje obveze. U šumi blokiranih računa, neizvršenih obveza, malo se govori o dobrima“, kaže Lalovac.

Smatra da bi poduzetnike na bijeloj listi i banke drugačije gledale. Najavio je i popis tvrtki koje posluju s državnim proračunom.

„Za svaku tvrtku ćete uz pomoć OIB-a vidjeti koliko posluje s državom. Uspoređujući to s bijelom listom, javnost će moći doznati plaća li onaj tko je dobio posao od države uredno svoje obveze“, kaže ministar financija.

Najavljuje i da će se Ministarstvo više okrenuti poduzetnicima, pa će tako izdavati jedinstvena pisana porezna tumačenja.

„Neće biti moguće da poreznici iz različitih poreznih ureda daju različita tumačenja. Davat će ih isključivo središnji ured. Morat ćemo pojednostaviti ta mišljenja, moram priznati da se i ljudi porezne struke ponekad moraju zamisliti što se htjelo reći tim tumačenjima i rješenjima“, izjavio je Lalovac.

Također, najavio je i da više neće biti moguće da poreznici budu u nadzoru kod jednog poduzetnika mjesecima ili da su bili kod njega pet puta, a da drugog zaobilaze godinama.

Neće se više nadzirati niti poslovne knjige iz daleke prošlosti.

„Neće se više u 2014. godini nadzirati knjige iz 2001. godine. Trebalo ih je tražiti 2001. Sada će se moći tražiti knjige za tekuću i prethodnu godinu. Provodit će se redovni nadzor samo za dvije godine“, istaknuo je Lalovac.

No, napomenuo je i da je druga stvar ako se sumnja u utaju poreza većih iznosa, ako je netko stekao vrijednu imovinu, otvorio 10 ili 15 tvrtki, nije imao zaposlenih, a ostavio je porezne dugove.

„To nije poduzetnik i njime bi se trebale baviti druge institucije“, poručuje ministar financija.

Ujedno, najavio je da će u rujnu početi s radom ured za porezne utaje, koji će se baviti onima koji nastoje utajiti poreze a ne obrtnikom koji je krivo obračunao neki porez.

Na napise kako se u Ministarstvu razmišlja o smanjenju najviše stope poreza na dohodak od 40 posto radi poreznog rasterećenja, ministar Lalovac kaže kako se razmatraju različite opcije.

„Ne mora to biti na način da se ukine stopa od 40 posto, možda je bolje rješenje promjena platnih razreda. Ili možda možemo povećati neoporezivi dio plaće, pa uz rasterećenje gospodarstva dobivamo i socijalni efekt“, zaključuje Lalovac.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.