Uskoro certifikati za CO2, najam i leasing [VIDEO]

Uskoro certifikati za CO2, najam i leasing [VIDEO]

Ona objašnjava kako će od 1. siječnja 2016. godine, energetski certifikat morati imati svaka stambena i poslovna zgrada veća od 50 četvornih metara ili njen posebni dio (stan) koja će se iznajmljivati, davati u najam ili leasing. Ta obveza odnosit će se i na oglašavanje najma i lesinga u medijima.

Po ministričinim se riječima očekuje i nova smjernica Europske unije koja će propisati certificiranje ugljičnog otiska, odnosno podatka o tome koliko kuće, stanovi i druge zgrade u atmosferu ispuštaju ugljikova dioksida.

[infopunkt 7712 2]

Ministrica je danas još jednom pojasnila tko mora imati energetski certifikat. On se mora imati prilikom prodaje poslovne ili stambene zgrade ukupne korisne površine veće od 50 četvornih metara te stana bilo koje površine u takvoj zgradi.

Kod oglašavanja, vlasnik nekretnine kao i agencija, dužni su u oglasu za prodaju, koji se objavljuje u medijima, naznačiti energetski razred nekretnine.

U Ministarstvu napominju da su sve elektroničke publikacije upisane u Upisnik pružatelja elektroničkih publikacija pri Agenciji za elektroničke medije te se može provjeriti koji portali su elektroničke publikacije tj. imaju status medija. Portali koji su namijenjeni isključivo oglašavanju nisu mediji te se na njih ne primjenjuju odredbe o obveznom isticanju energetskog razreda.

Ako vlasnik ili posrednik oglasi prodaju u oglasnicima koji nisu mediji, neće biti novčano kažnjen, ali ga potencijalni kupac može prijaviti inspekciji jer mu nije predočio certifikat. U tom slučaju novčana kazna za fizičku osobu je od pet do deset tisuća kuna, a za pravnu od petnaest do trideset tisuća kuna.

[infopunkt 7712 3]

Zgrade za koje certifikat nije potreban su samostojeće zgrade za stanovanje ili poslovnu namjenu, urede, trgovinu i sl., ako imaju manje od 50 kvadrata ukupne korisne površine, industrijske zgrade, radionice i poljoprivredne zgrade s malim energetskim potrebama, zgrade privremenog karaktera s rokom uporabe do dvije godine te zgrade namijenjene održavanju vjerskih obreda.

Ministrica Mrak Taritaš odbija prigovore agencija za nekretnine prema kojima je obveza certificiranja nastupila naprasno. Kaže da su agencije o tome obavještavane više puta i na vrijeme, posebno tijekom prošle godine.

[infopunkt 7712 4]

U pogledu prigovora da su cijene certificiranja previsoke, rekla je da je Ministarstvo odredilo maksimalnu cijenu, za stan primjerice 2.700 kuna, dok minimalna ovisi o tržištu.

Ministarstvo preporuča građanima da certificiraju cijele stambene zgrade jer je to jeftinije od pojedinačnog certificiranja stanova.

[infopunkt 7712 5]

Podijeli

Odgovori

Top