Uskoro na snazi europski nalog za zamrzavanje računa dužnika

Uskoro na snazi europski nalog za zamrzavanje računa dužnika

Riječ je o jedinstvenoj proceduri kojom će poduzetnicima biti omogućena naplata dugova nastalih u prekograničnim transakcijama, i to na način da kreditori mogu iznos koji potražuju zamrznuti na bankovnom računu dužnika.

„Svaki euro se računa – mala i srednja poduzeća okosnica su europskih gospodarstava, čineći 99 posto svih poduzetnika u EU. Otprilike milijun njih suočava se s problemima prekograničnih dugova. U ekonomski izazovnim vremenima kompanije trebaju brza rješenja za naplatu nenaplaćenih potraživanja“, ustvrdio je Johannes Hahn, EU povjerenik zadužen za pravosuđe, koji zamjenjuje potpredsjednicu EK Viviane Reding, odsutnu zbog izbora.

Hahn je pozdravio današnju odluku EU vijeća ministara, istaknuvši da zahvaljujući novim pravilima, mali poduzetnici više neće biti prisiljeni provoditi skupe i zbunjujuće legalne postupke u stranim zemljama.

U EK navode da do 600 milijuna eura duga godišnje bude nepotrebno otpisano, jer poduzetnici ocijene da im je preskupo utjerivati dugove pokretanjem skupih sudskih postupaka u inozemstvu.

Nakon objave u Službenom listu EU-a, koja se očekuje u lipnju ove godine, ta regulativa izravno će se primjenjivati u svim zemljama članicama, osim u Britaniji i Danskoj, koje u tom području imaju pravo izuzeća.

Nova procedura ustvari je privremena mjera zaštite potraživanja. Naime, europski nalog za zamrzavanje novca omogućavat će blokiranje novca na računu dužnika, ali ne i samu isplatu kreditoru.

Da bi kreditor zaista i naplatio svoja potraživanja, uvijek će morati dobiti odluku suda za svaki pojedini slučaj, u skladu s nacionalnim propisima, ili korištenjem jedne od pojednostavljenih EU procedura, poput europske procedure za mala potraživanja.

Europskim nalogom za zamrzavanje računa, između ostaloga, propisana su zajednička pravila koja se tiču jurisdikcije, uvjeta i postupka za izdavanje takvog naloga, kao i pravila o tome kako nacionalni sudovi i vlasti trebaju primjenjivati taj nalog.

Podijeli

Odgovori

Top