Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Uskoro na snazi europski nalog za zamrzavanje računa dužnika

EU ministri općih poslova danas su prihvatili nova pravila koja kompanijama olakšavaju prekograničnu naplatu nenaplaćenih potraživanja putem europskog naloga za zamrzavanje računa, objavila je Europska komisija.

EU ministri općih poslova danas su prihvatili nova pravila koja kompanijama olakšavaju prekograničnu naplatu nenaplaćenih potraživanja putem europskog naloga za zamrzavanje računa, objavila je Europska komisija.

Riječ je o jedinstvenoj proceduri kojom će poduzetnicima biti omogućena naplata dugova nastalih u prekograničnim transakcijama, i to na način da kreditori mogu iznos koji potražuju zamrznuti na bankovnom računu dužnika.

„Svaki euro se računa – mala i srednja poduzeća okosnica su europskih gospodarstava, čineći 99 posto svih poduzetnika u EU. Otprilike milijun njih suočava se s problemima prekograničnih dugova. U ekonomski izazovnim vremenima kompanije trebaju brza rješenja za naplatu nenaplaćenih potraživanja“, ustvrdio je Johannes Hahn, EU povjerenik zadužen za pravosuđe, koji zamjenjuje potpredsjednicu EK Viviane Reding, odsutnu zbog izbora.

Hahn je pozdravio današnju odluku EU vijeća ministara, istaknuvši da zahvaljujući novim pravilima, mali poduzetnici više neće biti prisiljeni provoditi skupe i zbunjujuće legalne postupke u stranim zemljama.

U EK navode da do 600 milijuna eura duga godišnje bude nepotrebno otpisano, jer poduzetnici ocijene da im je preskupo utjerivati dugove pokretanjem skupih sudskih postupaka u inozemstvu.

Nakon objave u Službenom listu EU-a, koja se očekuje u lipnju ove godine, ta regulativa izravno će se primjenjivati u svim zemljama članicama, osim u Britaniji i Danskoj, koje u tom području imaju pravo izuzeća.

Nova procedura ustvari je privremena mjera zaštite potraživanja. Naime, europski nalog za zamrzavanje novca omogućavat će blokiranje novca na računu dužnika, ali ne i samu isplatu kreditoru.

Da bi kreditor zaista i naplatio svoja potraživanja, uvijek će morati dobiti odluku suda za svaki pojedini slučaj, u skladu s nacionalnim propisima, ili korištenjem jedne od pojednostavljenih EU procedura, poput europske procedure za mala potraživanja.

Europskim nalogom za zamrzavanje računa, između ostaloga, propisana su zajednička pravila koja se tiču jurisdikcije, uvjeta i postupka za izdavanje takvog naloga, kao i pravila o tome kako nacionalni sudovi i vlasti trebaju primjenjivati taj nalog.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

I da, uspješno mlado poduzetništvo postoji i u Hrvatskoj. Pokazuju to i brojke Wespa Spaces coworking i uredskih prostora u Zagrebu.

Lifestyle

U pokretanju vlastitog posla, novi poduzetnici prvo se zapitaju gdje pribaviti novac, a jednom kada je ta prepreka riješena, ostaje pitanje koje su to...

Lifestyle

Poduzetništvo je spremnost pojedinca ili više partnera da uz određeno ulaganje kapitala i preuzimanje rizika uz neizvjesnosti uđe u poslovni pothvat s ciljem stvaranja...

Ljudski resursi

Prije nego što su postali dobri lideri, bili su zaposlenici.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.