Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

DOP

Ušteda 92,5 kg jestive hrane može osigurati kućanstvu električnu energiju za gotovo 16 dana

Osim što prevencija otpada od hrane doprinosi zaštiti okoliša, ona čuva i kućne budžete. Na tom tragu osmišljeni su i Biraj Zeleno recepti.

Biraj Zeleno – više ljubavi, manje otpada od hrane pokazala je kako pripremiti ukusna, kreativna i cjenovno prihvatljiva jela te potaknula građane na dijeljenje savjeta za smanjenje otpada i ostataka od hrane. Završnica edukativne kampanje obilježena je u studentskoj menzi Odeon gdje su predstavnici kompanije Nestlé i ambasadori kampanje podijelili studentima čak 1500 besplatnih zero waste obroka. Usporedbe radi, da su ostaci hrane koji su utrošeni u pripremu studentskih obroka postali otpad, njihova emisija stakleničkih plinova bila ekvivalentna dovoljnoj količini struje za jedno kućanstvo za gotovo 16 dana.

Cilj je da inicijativa Biraj Zeleno ostane dugoročno društveno-odgovoran projekt kompanije Nestlé, u koji će se svake godine uključivati sve više dionika – od pojedinaca do privatnog sektora i donositelja odluka –, ali i građana koji će svojim pozitivnim primjerom utjecati na smanjenje otpada od hrane.

„Iako je prvenstveno bila namijenjena milenijalcima i generaciji Z, kampanja Biraj Zeleno pokazala je da svi mi možemo puno toga naučiti kad je u pitanju smanjenje otpada od hrane. Bacajući neke od najskupljih namirnica, hrvatska kućanstva godišnje stvaraju više od 216 000 tona otpada od hrane i znatno utječu na emisiju stakleničkih plinova. Za Nestlé manje otpada znači više ljubavi, stoga kampanjama poput ove želimo aktivno sudjelovati u promicanju solidarnosti, održivosti i zelenih izbora. Ne postoji planet B, stoga je naš plan postaviti mjerila u održivosti u svakom segmentu poslovanja“, izjavio je Laurentiu-Florin Dimitriu, generalni direktor kompanije Nestlé za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Nestlé tim i Biraj Zeleno ambasadori

Osim što prevencija otpada od hrane doprinosi zaštiti okoliša, ona čuva i kućne budžete. Na tom tragu osmišljeni su i Biraj Zeleno recepti.

„Jela koja smo skuhali prema zero food waste principima bila su juha od krumpira i mrkve, arancini od piletine i vege lazanje. Načinom pripreme i maksimalnim iskorištavanjem viška od 92,5 kilograma mesa i povrća za nove obroke, smanjili smo otpad od hrane, a time i utjecaj na onečišćenje okoliša. Prema reakcijama i broju okupljenih studenata, čini se da su pozitivno iznenađeni našom kulinarskom aktivacijom u njima omiljenoj menzi. Dobra vijest je da sve ovo što su danas kušali, mogu jednostavno pripremiti i kod kuće“, kazao je chef Mate Janković, koji je i osmislio recepte.

Recepti su dostupni na službenoj stranici kompanije Nestlé u Hrvatskoj.

Pročitajte još:

Ljudski resursi

Nekome je davanje feedbacka urođeno, netko može imati izvjesne izazove oko toga.

Ljudski resursi

S ciljem opuštenijeg ulaska u radni tjedan, sve više radnika ponedjeljkom odrađuje samo ono što se baš mora, ne ulažući dodatni angažman (tzv. 'minimum...

Turizam

ProWein je još jednom pokazao da je vodeći međunarodni sajam u sektoru vina i alkoholnih pića.

Industrija

WDG promet, tvrtka u vlasništvu obitelji hrvatskog trgovca oružjem Zvonka Zubaka, uplatila je 5,5 milijuna eura za prijeratni kompleks namjenske industrije nedaleko od Viteza...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.