Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Uvjeti poslovanja u 183 zemlje članice Svjetske banke – Hrvatska skočila za 19 mjesta

Svjetska banka objavila je u četvrtak godišnje izvješće o uvjetima poslovanja u 183 zemlje članice „Doing Business 2011.“, u kojem je Hrvatska, zahvaljujući provedbi reformi u dva područja poslovne regulative, napredovala sa 103. mjesta u prošloj, na 84. mjesto u ovoj godini.

Svjetska banka objavila je u četvrtak godišnje izvješće o uvjetima poslovanja u 183 zemlje članice „Doing Business 2011.“, u kojem je Hrvatska, zahvaljujući provedbi reformi u dva područja poslovne regulative, napredovala sa 103. mjesta u prošloj, na 84. mjesto u ovoj godini.

– Hrvatska je pojednostavila i ubrzala dobivanje građevinske dozvole, zamijenivši lokacijsku dozvolu i potvrdu nacrta projekta s jednom potvrdom. Također je olakšala pokretanje poslovanja, omogućivši društvima s ograničenom odgovornošću podnošenja zahtjeva za upis u sudski registar, elektroničkim putem preko javnog bilježnika – navodi se u izvješću Svjetske banke.

U izvješću se uvjeti za pokretanje i poslovanje poduzeća vrednuju s aspekta poslovne regulative po osam kriterija, a ove je godine uveden i novi kriterij kumulativnih promjena poslovnog okruženja u posljednjih pet godina, po kojem je Hrvatska na visokom četvrtom mjestu među 25 zemalja regije istočne Europe i srednje Azije.

Uglavnom bolji od prosjeka regije

U standardnim kategorijama izvješća, kao što su pokretanje poduzeća, dobivanje građevinske dozvole, uknjižba vlasništva, dobivanja kredita, plaćanja poreza, prekogranično trgovanje, rješavanje trgovinskih sporova i uvjeti stečajnog postupka, Hrvatska je uglavnom bolja od prosjeka regije ili blizu prosjeku.

Regija istočne Europe i srednje Azije već je osmu godinu zaredom bila najaktivnija u unaprjeđenju poslovne regulative za domaće tvrtke. Ranije su mnoge promjene bile potaknute izgledima za pridruživanje Europskoj uniji, a odnedavno je financijska kriza potaknula nove aktivnosti. U protekloj je godini 21 od 25 ekonomija regije poboljšala poslovnu regulativu, ističe se u izvješću.

– Gospodarstva najviše pogođena financijskom krizom, posebno u istočnoj Europi, provela su regulatorne reforme u protekloj godini kako bi malim i srednjim poduzećima olakšale oporavak i stvaranje novih radnih mjesta – kazala je Svetlana Bagaudinova, autorica izvješća za regiju, u priopćenju Svjetske banke.

Top 5 – Singapur, Hong Kong, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD

Na globalnoj razini, u protekloj su godini vlade 117 zemalja provele 216 regulatornih reformi kako bi olakšale pokretanje i poslovanje poduzeća, ojačale transparentnost i vlasnička prava, te učinile učinkovitijim rješavanje trgovinskih sporova i stečajnih postupaka, navodi se u „Doing Business 2011“.

Globalno, poslovanja ostaje najlakše u zemljama visokih prihoda OECD-a, a prvih pet mjesta drže Singapur, Hong Kong, Novi Zeland, Velika Britanija i SAD, dok su na začelju ljestvice zemlje subsaharske Afrike i južne Azije.

Od zemalja iz hrvatskog susjedstva, na 38. mjestu ljestvice je Makedonija, Slovenija je 42., Mađarska 46., Crna Gora je na 66. mjestu, Italija na 80., Srbija na 89., Bosna i Hercegovina je 110., a Kosovo je na 119. mjestu.

Napisao

Preporučujemo

Poduzeća

Nord ima novu outlet prodavaonicu u Zagrebu, adresa je Zagrebačka cesta 217, a kupce čeka roba snižena i do 70 posto.

Edukacija

Prvi put u Hrvatskoj, od 18. do 19. rujna ove godine, u Zagrebu će se održati potpuno besplatni dvodnevni zdravstveno komunikacijski summit.

Turizam

U godinu dana, koliko je prošlo otkad je otvorio svoja vrata; Glamping Village Terma Tuhelj postao je prepoznatljiv među ljubiteljima luksuznog odmora, ali i...

Edukacija

Ivan Rado puno je poznatiji po svom nicku Malajski Tapir. Naš možda i najpoznatiji YouTube influencer i strastveni gamer, odustao je od karijere medicinskog...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.