Uz lošu poduzetničku klimu ni ovaj rebalans neće izdržati

Uz lošu poduzetničku klimu ni ovaj rebalans neće izdržati

“Neodgovorno je svaka tri mjeseca raditi rebalans proračuna. To je znak da se ništa ne planira, već pristupa ‘šamanski’ i gleda iz kave”, komentirao je Lovrić Vladin prijedlog, predviđajući kratak vijek trajanja i ovom rebalansu ako se ne bude poticalo potrošnju građana i investicije poduzetnika.

Živimo u rajskom vrtu – klimatski, maloljudno, potencijali su tu, ali uz lošu poduzetničku klimu ni ovaj rebalans neće dugo izdržati i ponovno ćemo ići dolje, ocijenio je Lovrić na konferenciji za novinare HUP-ove Koordinacije poduzeća iz uslužnih djelatnosti.

Preduvjetom za rast poduzetništva istaknuo je definiciju jasnih pravila igre, nasuprot sadašnjoj situaciji u kojoj se npr. uvodi retrogradni poreza na dobit ili prvo smanjuje zdravstveni doprinos pa ga se vraća na prethodnu stopu.

Vladin prijedlog povećanja doprinosa za zdravstveno osiguranje s 13 na 15 posto će loše utjecati na poduzetnike, ali s obzirom na situaciju u zdravstvu HUP nije ni prije dvije godine tražio njegovo smanjivanje.

Povećanje doprinosa za zdravstvo gospodarstvo će svakako osjetiti, upravo je na račun zdravstva i PDV porastao za dva postotna poena. Poslodavcu koji nije dizao cijenu ta dva postotna boda su utjecala na dobit 33 posto. To je sve zakon spojenih posuda, rekao je Lovrić.

No, priznaje da je bio zatečen samnjivanjem doprinosa za zdravstvo prije dvije godine.

“Bio sam šokiran tadašnjom mjerom, da je netko odlučio smanjiti taj doprinos, a bilo je najava da će ga se smanjiti i četiri posto. Nije nam ni tada to bilo jasno. Bilo bi puno logičnije da se skinuo teret bolovanja s poslodavaca, koji od zloupotreba bolovanja nemaju nijedan zaštitni mehanizam”, ocijenio je.

Upozorio je i da su visoki doprinosi u cijelosti velik teret za poslodavce, da se doprinosima prikupi 28 milijardi kuna, a korisnicima isplati 64 milijarde kuna.

Stoga predlaže da se PDV smanji na 12,5 posto, a preostalih 12,5 nazove “porezom za doprinose”, kako bi građani znali kakvo je stanje u proračunu i za što se taj novac troši.

Podijeli

Odgovori

Top