Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Uz ove trikove možete postati cijenjeni konobar

Odličan konobar ima vjerne goste i povećava ugled ugostiteljskog objekta u kojem radi. Uvijek nađite priliku da gostu ponudite specijalitet kuće ili neki premium proizvod

Odličan konobar ima vjerne goste i povećava ugled ugostiteljskog objekta u kojem radi. Uvijek nađite priliku da gostu ponudite specijalitet kuće ili neki premium proizvod

Turistička predsezona samo što nije započela i poslodavci su već odavno u potrazi za sezonskim djelatnicima. I ove godine, pokazuje se, najviše se traže konobari, kuhari, spremačice…

Odličan konobar ima vjerne goste i povećava ugled ugostiteljskog objekta u kojem radi. Neovisno o tome jeste li početnik u ovom poslu ili želite usavršiti svoje vještine, primjena ovih savjeta, koje vam donosimo uz pomoć portala MojPosao, odmah će vam pomoći da postignete željeni cilj!

1) Morate znati meni, morate znati meni, morate znati meni!

Kada dolazite na razgovor za posao budite proaktivni i zatražite meni kako biste ga mogli ponijeti doma i naučiti. Lanac restorana organizira edukaciju za takve stvari, ali ako želite posao u manjem ugostiteljskom objektu, morate se snaći sami. Uštedjet ćete si puno vremena ako jednostavno pokušate samostalno naučiti i zapamtiti što je više moguće!

2) Prodajte, prodajte, prodajte

Vlasnici će biti oduševljeni ako to radite. Uvijek nađite priliku da gostu ponudite specijalitet kuće ili neki premium proizvod. Uvijek ponudite aperitiv. Ako netko naruči odrezak ili juhu, uvijek ponudite i salatu. Ako za goste imate (bračni) par, to je odlična prilika da im ponudite desert. Nemojte biti naporni i nametljivi…jednostavno ponudite, kao da je to najuobičajenija stvar na svijetu. Ako gost odbije, nemojte inzistirati.

3) Volontirajte za ekstra smjene

Posebno u početku. Želite pokazati kolegama i vlasniku da ste pouzdani.

4) Stalni gosti spasit će vas kada bude teško

Budite ljubazni prema gostima. Ako netko sjedne za šank, pokušajte upoznati osobu, ali nemojte biti nametljivi. Zapamtite imena vjernih gostiju, što najčešće naručuju i sl. Učinite da se osjećaju kao da, dolaskom u taj ugostiteljski objekt, idu posjetiti prijatelja: vas. Puno puta to će vam olakšati naporne smjene.

5) Radite jednu po jednu stvar

Ništa nemojte odgađati. Odmah zapišite narudžbu. Nikada ne znate tko će vas od gostiju zaustaviti i nešto dodatno naručiti, zbog čega ćete zaboraviti prvu narudžbu. Potrebno je puno vježbe i iskustva da biste rutinizirali obavljanje ovog posla, pa tako i pamćenje narudžbi.

6) Poštujte privatni prostor gostiju

Bez obzira što su neki gosti stalni i imate upostavljen srdačan odnos, poštujte njihovu privatnost. Nemojte pokušavati neobavezno čavrljati s njima, ako vidite da imaju društvo. Čak i ako ste u gužvi, nemojte stalne goste pustiti da čekaju na svoju narudžbu samo zato što ste si ‘dobri’ pa računate da će vam se ‘tolerirati’.

7) Primajte precizne narudžbe

Kada uzimate narudžbu, uzmite si vremena kako biste točno utvrdili jeste li zapisali dobru narudžbu. Ako postoji izbor između nekoliko sličnih stvari, pitajte gosta što točno od toga želi. Čak i ako je gost naručio najobičniju kavu s mlijekom, pitajte ga želi li toplo ili hladno mlijeko. Nemojte pretpostavljati.

8) Nemojte sumnjati u svoje goste

Ako radite u restoranu dogodit će vam se da je gost vegetarijanac, vegan, ne jede određene namirnice jer mu to brani vjera ili ih naprosto ne voli. Ako je narudžbu iz menija moguće prilagoditi, učinite tako bez previše ispitivanja.

9) Uklonite prazne tanjure/čaše

Pripazite da gostima ne uzimate tanjur, ako još nisu završili s jelom ili čašu ukoliko nije potpuno prazna. Uvijek pitajte možete li maknuti suđe sa stola.

10) U restoranu nikada ne biste smjeli maknuti tanjure ukoliko svi gosti za stolom nisu završili s jelom

U suprotnom gosti imaju osjećaj da ih požurujete. Gosti će ponekad sami staviti tanjur na rub stola kako bi vam dali do znanja da su završili s jelom. U tom slučaju, odmah ga uklonite.

11) Nemojte pretpostavljati kada je večera završila i da gost želi račun

Pitajte goste možete li im još nešto donijeti, što će otvoriti mogućnost da naruče desert, još jedno piće ili račun. Ako kažu da im više ništa ne treba, možete ih pitati žele li da im donesete račun? Nikada nemojte dozvoliti da vas gosti sami traže račun. To znači da im se žuri ili da je prošlo previše vremena otkada ste zadnji put bili kod njihovog stola.

12) Budite ljubazni čak i kada su gosti iritantni ili neugodni

Kada se suočite s mrzovoljnim gostima, vodite se time da će ih vaša ljubaznost razoružati. Uvijek budite smireni i nemojte raspravljati s gostom. Ukoliko vidite da se situacija nije popravila, pošaljite voditelja da porazgovara s gostima i utvrdi u čemu je problem – to je njegov posao i zato je on tu.

13) Ne dozvolite da vam loša napojnica upropasti smjenu

Mnogi ljudi naprosto odbijaju prihvatiti da je napojnica za dobru uslugu standard. Neki ljudi to si pak ne mogu priuštiti. Nikada se nemojte žaliti gostima radi slabe napojnice niti uzrujavati zbog toga. Nastavite biti jednako ljubazni i uslužni jer ćete već prvom sljedećom prilikom zbog toga biti nagrađeni dobrom napojnicom. Međutim, ako zbog jedne loše napojnice postanete mrgud ili gunđalo, to će sigurno izostati.

 


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.