Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Uz pomoć konzultanata do novca iz fondova EU

Sredstva strukturnih fondova EU uglavnom će biti usmjerena prema javnim institucijama, ali dijelom će biti dostupna i poduzetnicima

Sredstva strukturnih fondova EU uglavnom će biti usmjerena prema javnim institucijama, ali dijelom će biti dostupna i poduzetnicima

Ulaskom u EU, u srpnju 2013. godine, kao što je poznato, Republika Hrvatska moći će pristupiti strukturnim fondovima kao i Kohezijskom fondu, koji će zamijeniti sadašnji pretpristupni program IPA. Strukturni fondovi su zajednički naziv za Europski socijalni fond (ESF) i Europski fond za regionalni razvoj (ERDF). Osim njih postoji i Kohezijski fond, a svima je cilj uravnotežiti razvoj u čitavoj Uniji smanjivanjem strukturnih razlika između regija i promicanjem jednakih mogućnosti za sve. Fondove već koristi 27 zemalja članica EU te će Hrvatska imati vrlo oštru konkurenciju za pridobivanje sredstva iz tih fondova. Pripreme su već započele, i to održavanjem seminara o strukturnim fondovima, a na njima su sudjelovali konzultanti, ali i predstavnici potpornih institucija upravo kako bi se čim bolje pripremili za nadolazeća vremena.

Međufinanciranje

Važno je znati da je priprema i provođenje brojnih projekata iz programa IPE pomogla da se shvati logika i prilično zahtjevne administrativne i druge obveze koje je potrebno zadovoljiti da bi se privukla financijska sredstva EU. Zato je IPA bila vrlo dragocjeno iskustvo koje će nam pomoći u pridobivanju novih sredstava. Za poduzetnike je važno znati da će ove zahtjeve teško moći zadovoljiti bez uključivanja stručnjaka. Ali cijelu ovu dugoročnu i zahtjevnu proceduru isplati se zadovoljiti i naučiti jer sredstva koja se dobiju imaju veliku prednost – besplatna su. Treba imati određen dio vlastitih sredstava za financiranje dijela projekta i za međufinanciranje. Također je dobro znati da će i strukturni fondovi, poput IPE, uglavnom biti usmjereni prema javnim institucijama, ali dijelom će sredstva biti dostupna i poduzetnicima.

Seminari su sastavni dio EU-projekta “Izgradnja kapaciteta stručnjaka za područje obavljanja poslovnih usluga i ustanova zaduženih za pružanje potpore u poslovanju – CABBS”. Riječ je o projektu čiji je korisnik Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva – Uprava za malo gospodarstvo, koji traje do ožujka 2012. godine. Cilj projekta je poboljšati poslovnu konkurentnost unapređivanjem kvalitete i stručne ekspertize konzultanata, jačanjem njihovih kapaciteta jedinstvenom mrežom konzultanata te pripremom poduzetničkih potpornih institucija za buduće korištenje strukturnih fondova, kao i jačanje kapaciteta potpornih institucija za što kvalitetniji stručni rad i pružanje usluga poduzetnicima.

HUP na seminarima

Hrvatska udruga poslodavaca također je prepoznala važnost pravovremenog informiranja i učenja o nadolazećim financijskim fondovima pa se vrlo aktivno uključila u seminare tako da je sedam predstavnika HUP-a sudjelovalo na seminarima. Na seminarima su usvojili znanja o institucijama i mehanizmima koji se primjenjuju u pridobivanju sredstava, o vrsti projekata koji se mogu financirati, etapama za pridobivanje sredstava, o tome kako pripremati projekte, kriterijima za dobivanje sredstava, očekivanim rezultatima projekata i svim drugim znanjima potrebnim za ovu složenu problematiku projekta.

Poslovni.hr

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Hrvatska turistička zajednica i Visa ostvarili su suradnju na promicanju turizma u Hrvatskoj u sklopu Memoranduma o razumijevanju s ciljem daljnje potpore rastu turizma...

Financije

Zarađivati novce ulaganjem svakako je jedan od dinamičnijih i izazovnijih načina ostvarivanja prihoda.

Novosti

Bruto i neto plaća pojmovi su koje vezujemo uz plaće radnika.

Financije

U Hrvatskoj mirovinski sustav leži na tri stupa od kojeg su prva dva obvezni mirovinski fondovi, dok se treći odnosi na dobrovoljni.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.