Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Uz potporu Addiko banke, Štedopis je podučio više od 500 osnovnoškolaca o financijskoj pismenosti

S ciljem osnaživanja financijske i ekonomske pismenosti, Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje, proveo je niz edukativnih radionica za nastavnike i učenike viših razreda osnovnih škola.

S ciljem osnaživanja financijske i ekonomske pismenosti, Štedopis, Institut za financijsko obrazovanje, proveo je niz edukativnih radionica za nastavnike i učenike viših razreda osnovnih škola. Donacijom od 100.000 kuna Addiko banka podržala je radionice te omogućila tiskanje udžbenika „Novac i ja“ koji je odobren od Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO).

1.000 primjeraka udžbenika „Novac i ja“ donirano je u 65 osnovnih škola, dok je edukativne radionice financijske pismenosti prošlo više od 350 nastavnika i oko 500 osnovnoškolaca u 37 gradova diljem Hrvatske. Učenici su naučili koja je razlika između štednje i ulaganja, kako razlikovati želje od potreba, kako planirati ostvarenje financijskih ciljeva te kako odgovorno upravljati financijama, što će ih možda potaknuti da se i sami jednog dana okušaju u poduzetništvu. Radionice financijske pismenosti vode učenike kroz svijet osobnih financija i na jednostavan i zanimljiv način objašnjavaju osnovna novčana pitanja u stvarnim životnim okolnostima kako bi mladi razumjeli na koji način na sve nas  utječe financijsko i ekonomsko okruženje te da bi bili svjesni vrijednosti novca i odgovorni pri planiranju vlastitih financija.

Sudeći prema velikom odazivu osnovnih škola, važnost financijske pismenosti prepoznali su i nastavnici i učenici. Učenici su bili radoznali saznati kamo će nestati sve kunske novčanice nakon uvođenja eura, koji su moderni načini ulaganja poput ulaganja u  kriptovalute, a pitali su je li moguće slične radionice organizirati i za njihove roditelje.

Projekt bio pun pogodak jer su učenici pokazali veliki interes za gradivo financijske pismenosti koje se, nažalost, ne obrađuje u redovnoj školskoj nastavi. Najveća potvrda kvalitete materijala pripremljenog za radionice došla je od Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO) koja je udžbenik „Novac i ja“ odobrila za korištenje u školama“, izjavila je Marina Ralašić, predsjednica udruge Štedopis.

Podržavanje radionica financijske i ekonomske pismenosti za osnovnoškolce posebno nas veseli jer smatramo da je temelje odgovornog upravljanja novcem potrebno učiti od malih nogu. Nadamo se da će u radionice u budućnosti imati prilike uključiti još više obrazovnih ustanova, a Addiko banka će i dalje podržavati inicijative financijske pismenosti za sve generacije jer smatramo da su ta znanja potrebna u modernom društvu“, izjavila Tanya Šplajt-Brainović, direktorica Ljudskih potencijala i Korporativnih komunikacija Addiko banke.

Addiko banka strateški se opredijelila za brigu o financijskoj pismenosti građana, jer je kao financijska institucija odgovorna podijeliti svoje znanje s društvom u kojem posluje.

Trenutno sudjeluje i u edukativnim aktivnostima Hrvatske gospodarske komore kojima se obilježava Svjetski i Europski tjedan novca, a na web stranicama Addiko banke se u svakom trenutku mogu pronaći praktične preporuke o financijskim temama „Zašto ovo nismo učili u školi?“ za građane i „Upoznaj svoje poslovanje“ za male i srednje poduzetnike, dok je kreditne termine moguće provjeriti u Kreditnom rječniku


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.