Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Varteks smanjio gubitak u prvom tromjesečju u odnosu na lani za pola milijuna kuna

Pri usporedbi rezultata treba uzeti u obzir da je tvrtka u prvom tromjesečju 2011. poslovala kao zaokružena cjelina s vlastitim proizvodnim pogonima, a koji trenutno posluju kao samostalna društva.

Pri usporedbi rezultata treba uzeti u obzir da je tvrtka u prvom tromjesečju 2011. poslovala kao zaokružena cjelina s vlastitim proizvodnim pogonima, a koji trenutno posluju kao samostalna društva.

Varaždinski Varteks u prvom je tromjesečju poslovao s gubitkom od 14,4 milijuna kuna, što je za 500 tisuća kuna manji gubitak nego u istom razdoblju lani, objavio je Varteks putem Zagrebačke burze.

Poslovanje Varteksa u prva tri mjeseca ove godine odvijalo se u uvjetima negativnih trendova u okruženju – nastavak gospodarske krize, daljnji pad osobne potrošnje i rastuća nelikvidnost, navodi se u obrazloženjima izvješća.

Iz Varteksa napominju kako pri usporedbi rezultata treba uzeti u obzir da je tvrtka u prvom tromjesečju 2011. poslovala kao zaokružena cjelina s vlastitim proizvodnim pogonima, a koji trenutno posluju kao samostalna društva.

Prihodi u izvozu dijelom su realizirani i kroz proizvodna društva te je ukupno u izvozu realizirano 31,5 milijuna kuna, što je za dva milijuna kuna manje u odnosu na isto razdoblje lani, navode iz Varteksa i dodaju kako su problemi u financiranju utjecali i na pomak dijela ugovorenih izvoznih poslova na drugi i treći kvartal.

Podaci samo za Varteks d.d. pokazuju da je to društvo u prva tri mjeseca poslovalo s gubitkom od 15,9 milijuna kuna, što je u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećanje gubitka za 6,5 posto, ili za milijun kuna.

Ukupni prihodi realizirani su u iznosu od 64 milijuna kuna i manji su nego u isto vrijeme lani za za 6,6 posto, dok su ukupni rashodi smanjeni za 4,2 posto, na 79,9 milijuna kuna.

Pod utjecajem negativnih trendova na tržištu nekretnina, koje su planirane kao dodatni izvor financiranja poslovnih aktivnosti, u prvom tromjesečju još se nije stabilizirala likvidna pozicija tvrtke. To je uzrokovalo otežanu nabavu sirovina, repromaterijala i trgovačke robe te nemogućnost pravovremene isporuke proizvoda i trgovačke robe u maloprodajnu mrežu i veleprodajne kanale distribucije. Uz pad osobne potrošnje, nemogućnost pravovremenog financiranja sezone dodatno je negativno utjecala na realiziranu visinu prihoda, navode iz Varteksa.

U preostalom dijelu godine i dalje su prisutni rizici vezani uz sveopću nelikvidnost, smanjenje osobne potrošnje te opterećenje gospodarstva dodatnim povećanjem troškova, posebno energenata, navode iz varaždinske tvrtke.

Nužno je da država u takvim uvjetima što hitnije pokrene najavljene interventne mjere u tekstilnoj industriji te ostale neophodne mjere vezane uz održanje konkurentnosti u ukupnoj prerađivačkoj industriji, koje će djelovati na zaustavljanje negativnih trendova, smatraju u Varteksu.

Ta tvrtka, kako ističu, u ovoj godini nastavlja sa zacrtanim ciljevima integralnog plana poslovnog i financijskog restrukturiranja.

Cilj je stabilizirati likvidnost, povećati prihode i nastaviti s daljnjim smanjenjem operativnih troškova, te na taj način poboljšati efikasnost ukupnog poslovanja.

Vezano uz financijsku konsolidaciju provode se aktivnosti usmjerene na korištenje resursa vlastite imovine kao dodatnog izvora financiranja i aktivnosti uključenja tvrtke u antirecesijske mjere Vlade usmjerene na gospodarski oporavak i razvitak, navode iz Varteksa.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.