Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vaš sms i pametna kuhinja mogu pokrenuti gospodarstvo

Mada kuhanje spada među najstarije djelatnosti homo sapiensa i mada se u načelu u posljednjih stotinjak tisuća godina nije puno toga promijenilo u načinu pripremanja hrane, industrija pomagala za kuhanje ipak stalno na tržište izbacuje nove proizvode. Oni bi nam trebali pomoći da ubuduće hranu pripremamo brže, lakše, jednostavnije, zdravije…a naravno i privreda bi usput našto zaradila.

Mada kuhanje spada među najstarije djelatnosti homo sapiensa i mada se u načelu u posljednjih stotinjak tisuća godina nije puno toga promijenilo u načinu pripremanja hrane, industrija pomagala za kuhanje ipak stalno na tržište izbacuje nove proizvode. Oni bi nam trebali pomoći da ubuduće hranu pripremamo brže, lakše, jednostavnije, zdravije...a naravno i privreda bi usput našto zaradila.

Mada kuhanje spada među najstarije djelatnosti homo sapiensa i mada se u načelu u posljednjih stotinjak tisuća godina nije puno toga promijenilo u načinu pripremanja hrane, industrija pomagala za kuhanje ipak stalno na tržište izbacuje nove proizvode. Oni bi nam trebali pomoći da ubuduće hranu pripremamo brže, lakše, jednostavnije, zdravije…a naravno i privreda bi usput našto zaradila, tvrdi DW.

Ovih dana je njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung prikazao dva nova vrhunska dostignuća firmi Miele i Siemens. U pitanju su kuhinjske peći s indukcijskom pločom. Mieleova ploča je podešena tako da se na njoj istovremeno može grijati pet različitih zdjela, lonaca ili tava i ima senzorsko upravljanje. Čovjek koji peć podešava može birati između tri načina zagrijavanja. Može odrediti pet točaka za zagrijavanje onako kako hoće i na njima kuhati ili pržiti kako mu što odgovara. Druga je varijanta da na peći odredi tri točke za zagrijavanje koje podešava kako mu je drago, a na kraju postoji i mogućnost da na čitavoj ploči podesi istu temperaturu i na nju poreda što god hoće i kako god hoće. Pri tome peć grije uvijek samo ono mjesto na kome se nalaze posude, pa nema opasnosti od opekotina – barem načelno.

U svakom slučaju, tu više nema stalnog razmišljanja o tome da li promjer tave odgovara veličini koluta ili ne. Sve je uobličeno kao kvadrat, a na dijelu uz rub prema kuharu nalaze se senzorske komande. Jedna mala kvaka: na takve indukcijske peći ne može se stavljati oubičajeno posuđe koje se dosada koristilo za konvencionalno zagrijavanje, već su potrebni posebni, indukcijski, lonci, zdjele, tave…a oni naravno nisu baš jeftini.

Ploča grije samo gdje treba

Siemensov koncept je sličan, samo što je u pitanju ploča optimirana za četiri posude.

Pritom se Siemensovi stručnjaci pozivaju na statističke podatke kojima se u 98 posto njemačkih domaćinstava kuha u najviše tri posude istovremeno. Konstruktori peći su tome prilagodili ploču – na njoj nije ni potrebno definirati zone na kojima se kuha, već je dovoljno samo podesiti željenu temperaturu i ploča sama počinje grijati mjesto na koje se spusti lonac.

Ako se lonac skloni s peći, kako bi se recimo ocijedili špageti, može ga se vratiti i na neko drugo mjesto na ploči – ona će prepoznati lonac i nastaviti ga zagrijavati gdje se nalazi. Na isti način, ploča može “pratiti” lonac ako ga pomičemo po njoj – uvijek će biti toplo baš mjesto pod loncem. A i na peći Mielea i na onoj kod Simensa na indukcijskoj ploči litra vode provrije za manje od dvije minute.

Neka sam pripremi pizzu

Ali to  nije sve. Proizvođači i njihovi konstrukcijski timovi ne miruju pa se već radi na daljnjem usavršavaju kuhinjskih peći. Tako je Siemens i na svom portalu HiTech predstavio svoj najnoviji “hit” – peć kojom se može upravljati putem mobilnog telefona. Ona sluša komande koje joj se šalju SMS porukama odnosno putem specijalnih aplikacija za smartfonove ili tzv. pametne telefone. Tako primjerice, vraćajući se s posla, još iz automobila, čovjek može peći narediti da upali pečnicu i ispeče pizzu koja će ga umornog čekati vruća baš u pravom trenutku. Ova peć ima naziv Total Control, beskompromisni retro-dizajn (izgleda kao stara peć na drva) i cijenu od 12.500 eura.

Reci mi sastojke – pišem ti recept

A tu još nije kraj razvoju tehnologije. Tako su studenti tehničkog fakulteta u njemačkom gradu Pforzheimu predstavili svoj nagrađeni rad – peć koja se prilagođava uvjetima u kuhinji. Ona ima multifunkcionalnu ploču čiji je najveći dio rezerviran za zagrijavanje različitih posuda, ali iima i dio sa zaslonom osjetljivim na dodir. Ako se preko ekrana ukucaju sastojci s kojima kuhar raspolaže, peć, koja je povezana s internetom, daje svoje prijedloge za recepte od – baš tih sastojaka.

To je pravo rješenje za one koji ne stižu u kupovinu i moraju se snalaziti s namirnicama koje su im ostale u hladnjaku. Preko zaslona je potom moguće i pozvati goste na večeru, ali se mžei gledati televizija ili pretraživati internet – naravno, i naručivati namirnice koje u domaćinstvu nedostaju. A nakon kuhanja, ploča sama može preuzeti izgled i dezen nekog stolnjaka, ako čovjek baš želi na njoj i poslužiti jelo.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.