Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Poduzeća

Važno priznanje domaćoj ekološkoj proizvodnji – David Pejić u finalu izbora za najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU

David Pejić, direktor Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, jedini je predstavnik Hrvatske nominiran za prestižnu nagradu najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU.  

David Pejić
David Pejić

David Pejić, direktor Zrna, najstarijeg ekološkog imanja u Hrvatskoj, jedini je predstavnik Hrvatske nominiran za prestižnu nagradu najboljeg ekološkog poljoprivrednika u EU.  

Kako bi podržala Akcijski plan za razvoj ekološke poljoprivrede objavljen u ožujku 2021., Europska komisija po prvi puta dodjeljuje nagrade za ekološku proizvodnju. Njima se želi odati priznanje najboljim i najinovativnijim dionicima u ekološkom vrijednosnom lancu koji pridonose smanjenju negativnog utjecaja poljoprivrede na okoliš i klimu i ostvarivanju ciljeva EU-ove Strategije od polja do stola i Strategije za bioraznolikost.

David Pejić vodi Zrno, najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj koje se nalazi u Dubravi, u Zagrebačkoj županiji. Na 22 hektara zajedno s 39 zaposlenika uzgaja oko 60 različitih kultura. Primjenjujući inovativne pristupe i metode, pokrenuo je najveći no-till biointenzivni vrt u regiji. Razvoj imanja usredotočen je na energetsku samodostatnost, istraživanje i inovacije te na koncept „od polja do stola“. U tom smislu, osim poljoprivrede, proizvodni kapaciteti imanja uključuju i preradu povrća u različite vrste prirodno fermentirane zimnice te pekarstvo u sklopu kojeg se proizvodi preko 10 vrsta kruha od kiselog tijesta, 20 vrsta slastica te niz gotovih jela poput salata i sendviča. Svi proizvodi su ekološki certificirani, bez namirnica životinjskog porijekla te su izrađeni majstorskom vještinom i strašću lokalnih djelatnika. Zrno eko imanje je i mjesto brojnih edukacija, treninga i stručnih savjetovanja. Proizvodna načela imanja primjenjuju se i ugostiteljstvu  sa zagrebačkim Zrno bio bistroom,  prvim i jedinim  certificiranim ekološkim restoranom u Hrvatskoj.

Otvorenost prema inovacijama – ključ razvoja lokalne zajednice

Zrno već više od 30 godina djeluje kao simbol i predvodnica ekološke poljoprivrede i proizvodnje, s preko 100 certificiranih ekoloških proizvoda. Iznimno smo počašćeni što je Europska komisija odlučila prepoznati naš rad, uvrstivši nas u uži izbor finalista za EU Organic Award. Kroz projekte poput najvećeg biointenzivnog no-till vrta u regiji ili Zrno bio bistroa, prvog i jedinog certificiranog ekološkog restorana u Hrvatskoj, nastojimo primjerom predstaviti i educirati tržište i njegove sudionike o važnosti ekološke poljoprivrede za dobrobit okoliša i pojedinca.“, izjavio je David Pejić povodom nominacije.

Koliko  su znanje i inovativnost Zrna kroz dosljednu praksu ekološke proizvodnje važni za razvoj lokalne zajednice, potvrđuje i Josip Kraljičković, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije. Ističe kako su upravo rezultati u ekološkoj proizvodnji na Zrno eko imanju bili glavno uporište u razradi vizije Zagrebačke županije kao vodeće zelene županije čiji se razvoj temelji na ekološkoj i inovativnoj proizvodnji hrane te razvoju pametnih sela.

Zahvaljujući, prije svega, gospodinu Davidu Pejiću, direktoru Zrna koji je u potpunosti posvećen ekološkoj proizvodnji kao i nastojanju za uravnoteženim i održivim razvojem poduzeća i zajednice, uspostavili smo međusobno povjerenje i uspješnu suradnju na kreiranju razvoja ekološke proizvodnje u Zagrebačkoj županiji. Njegova otvorenost prema inovacijama, novim tehnologijama, razmjeni znanja i iskustva pomaže ostalim našim ekološkim proizvođačima u ostvarivanju njihovih ciljeva. Gospodina Pejića krasi i osobina da svoje osobne interese ne stavlja ispred interesa zajednice i zbog toga je on odličan primjer i nada da možemo biti bolji.”

U kontekstu lokalnog gospodarstva,  ovakvi inovativni i održivi projekti iznimno su važni i zbog zapošljavanja te razvoja ruralnih sredina. Pozitivan utjecaj Zrna u ovom segmentu prepoznaje i podržava Općina Dubrava.

Ponosni smo što možemo reći da se baš na području Općine Dubrava nalazi najstarije ekološko imanje u Hrvatskoj. Ovo imanje otvorilo je brojna radna mjesta pa tako vrijedne ruke zaposlenika brinu o svim kulturama. Čestitam na ovakvom uspjehu i drago nam je što imamo čast da je ovo imanje baš u našoj Dubravi”, izjavio je načelnik općine Dubrava, Tomislav Okroša.

Ekološka proizvodnja nužna za zdraviju budućnost Europe

U Europskoj uniji potražnja za certificiranim ekološkim proizvodima kontinuirano raste, što potiče i razvoj proizvodnje te EU trenutno ima oko 344 000 ekoloških proizvođača.

Povećanje ekološkog uzgoja uvelike pridonosi smanjenju upotrebe kemijskih gnojiva, pesticida i antimikrobnih sredstava te ima pozitivne učinke na našu klimu, okoliš, biološku raznolikost i dobrobit životinja. Zbog toga ekološka proizvodnja igra ključnu ulogu u postizanju ciljeva Strategije od polja do stola i Strategije bioraznolikosti. Iz tog je razloga Komisija definirala cilj od 25 % poljoprivrednog zemljišta u EU-u pod ekološkim uzgojem do 2030. godine. Ovom pak nagradom Europska komisija želi, između ostalog, povećati svijest javnosti o karakteristikama i prednostima ekološke proizvodnje.

Finalisti EU Organic Awards prikazuju inovativni potencijal europskog ekološkog pokreta. Trenutna klimatska kriza koju doživljavamo s ekstremnijim vrućinama i oborinama diljem Europe pokazuje kako bi Europska unija trebala nastojati ubrzati svoje kretanje prema agroekološkom i socijalnom modelu poljoprivrede koji je otporniji, pravedniji, zdraviji i temeljen na kraćim opskrbnim lancima“, rekao je povodom objave finalista Jan Plagge, predsjednik IFOAM Organics Europe.

U okolnostima u kojima je zdravlje ekosustava i nas samih ozbiljno ugroženo uporabom pesticida, vjerujemo da ekološka poljoprivreda pruža put u bolju i zdraviju budućnost te ostajemo potpuno posvećeni njenom razvoju. U svojim planovima, EU djeluje u istom smjeru s ciljem od 25% površina pod ekološkim uzgojem do 2030 godine. Nadamo se da će izbor Zrno eko imanja kao jedinog finalista iz HR, doprinijeti razvoju svijesti i snage lokalnih napora u postizanju tog cilja“, zaključio je David Pejić, jedini hrvatski eko poljoprivrednik u finalu izbora EU Organic Awards.

Objava pobjednika u sedam kategorija nagrade EU Organic Awards odvit će se u rujnu 2022. u Briselu.

Partneri Europske komisije u ovom projektu su European Economic and Social Committee, European Committee of the Regions, COPA-COGECA i IFOAM Organics Europe.


Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.