Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Već iduće godine na ulicama Japana samovozeći taksi

Otkako je Google počeo testirati samovozeće automobile 2009., zamisao o robotskim vozilima u relativno kratkom razdoblju uvelike je zaživjela, a dokaz za to su samovozeći taksiji koji bi se na japanskim prometnicama trebali naći već iduće godine.

Zahvaljujući partnerstvu između savezne japanske vlade i tvrtke Robot Taxi u prefekturi Kanagawi, južno od Tokija, 50 osoba sudjelovat će u pokusnoj shemi. Vožnje neće biti dulje od tri kilometra i pokrivat će neke od najvećih prometnica u gradu, a ‘stvarni’ vozači taksija bit će u blizini u slučaju da zatrebaju zbog potencijalnog problema.

Dio je to plana tvrtke Robot Taxi da se samovozeća transportna služba komercijalizira do kraja 2020. “Mnogi nam kažu da je to nemoguće, no vjerujem da će se stvar realizIrati i prije nego što ljudi to očekuju”, kazao je ministar u japanskoj vladi Shinjiro Koizumi.

Najveću korist od samovozećih taksija mogli bi imati Japanci starije životne dobi, kojih je sve više. S obzirom na to da ih većina više nije u stanju voziti, vozila će ih prebaciti do željenog odredište, a to će za njih biti od iznimne važnosti jer bi u suprotnom cijeli dan proveli ‘zarobljeni’ kod kuće, objašnjavaju iz tvrtke Robot Taxi.

Još jedan razlog stoji iza krajnjeg roka 2020. – održavanje Olimpijskih igara u Tokiju. Posjetitelji, gledatelji, pa čak i sportaši moći će se prebaciti do svojih odredišta u samovozećim taksijima jednostavnim pritiskom na tipku smartfona ili korištenjem GPS-a.

U promotivnom video-klipu samovozeći taksi tvrtke Robot Taxi stiže po stariji bračni par pred njihovu zgradu i vozi ih po okolici grada. Brojne svjetske tvrtke upravo rade na razvoju ovakve tehnologije, od velikih proizvođača automobila do manjih ili većih tehnoloških kompanija. Čuju se još nepotvrđene glasine da je među njima i Apple.

Autor: © Portal croenergo.eu (R.P.) / ENERGO MEDIA SERVIS

Pročitajte još:

Komentari

Pitaju se zašto im se lagalo te koji su skriveni motivi ministra da i dalje podržava prometni kaos koji je izazvao liberalizacijom tržišta.

Ekonomija

Četiri hrvatske vinarije – Vina Belje, PP Orahovica, Kraljevski vinogradi i Zlatan Otok – predstavile su se sredinom veljače na Supermarket Trade Showu, najvećem...

Izdvojeno

Japanci, Kinezi i općenito Azijati, uglavnom nose samo jednu stvar kao suvenir pohoda na Hrvatsku - licitar. Njegova je izrada vjerovatno jedini stari obrt...

Novosti

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta održana je ceremonija završetka projekta u otkrivanju poplava i odrona, ostvaren u suradnji Republike Hrvatske i Japana.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.