Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Britanija ponovno u recesiji, talijansko gospodarstvo sunovratilo se u ponor

Aktivnosti u britanskom gospodarstvu smanjile su se u prvom tromjesečju za 0,3 posto što znači da je Velika Britanija po drugi puta u četiri godine kliznula u recesiju. Talijansko udruženje poslodavaca procjenjuje da će se talijansko gospodarstvo u ovoj godini smanjiti za 2,4 posto.

Aktivnosti u britanskom gospodarstvu smanjile su se u prvom tromjesečju za 0,3 posto što znači da je Velika Britanija po drugi puta u četiri godine kliznula u recesiju. Talijansko udruženje poslodavaca procjenjuje da će se talijansko gospodarstvo u ovoj godini smanjiti za 2,4 posto.

Aktivnosti u britanskom gospodarstvu smanjile su se u prvom tromjesečju za 0,3 posto, potvrdili su u četvrtak objavljeni službeni podaci, što znači da je Velika Britanija po drugi puta u četiri godine kliznula u recesiju.

Podaci statističkog ureda ONS-a pokazali su također da je gospodarstvo u posljednja tri mjeseca prošle godine zabilježilo dublji pad no što se prvobitno procjenjivalo, po stopi od 0,4 posto. Ekonomisti su očekivali da će ured potvrditi procjenu o njegovom padu za 0,3 posto.

ONS je zaključio da je britansko gospodarstvo u razdoblju od siječnja do kraja ožujka zabilježilo pad drugo tromjesečje zaredom, pri čemu su aktivnosti na godišnjoj razini pale za 0,2 posto, što je nešto jači pad no što je prvobitno procijenjeno.

Ekonomisti u očekivali da će ONS potvrditi prvu procjenu o njihovom padu za 0,1 posto.

Podaci za prvo ovogodišnje tromjesečje pokazali su također da je realni raspoloživi dohodak domaćinstava pao za 0,9 posto a stopa štednje domaćinstava kliznula je na najnižu razinu u godinu dana od 6,4 posto.

Pad proizvodnje u industrijskom i građevinskom sektoru u prvom ovogodišnjem tromjesečju nadmašio je pak najveći skok javne potrošnje u gotovo sedam godina. Tako je javna potrošnja porasla za 1,9 posto dok je proizvodnja u građevinskom sektoru pala za 4,9 posto a ona u industrijskom za 0,5 posto.

Guverner britanske središnje banke (BoE) Mervyn King kazao je ovog tjedna da gospodarstvu prijeti opasnost klizanja u silaznu spiralu budući da poduzeća odgađaju ulaganja zbog neizvjesnih izgleda za svjetsko gospodarstvo.

Čini se da bi BoE mogao ubrizgati još novca u gospodarstvo već idućeg tjedna, a većina ekonomista očekuje da će ponovo pokrenuti program kvantitativnog ublažavanja monetarne politike kroz kupovinu državnih obveznica u iznosu od 50 milijardi funti.

No, može i gore pokazuje talijanski primjer. Talijansko udruženje poslodavaca Confindustria u četvrtak je oštro snizilo prognoze gospodarskog rasta, očekujući u 2012. snažniji pad no što su ranije procjenjivali i upozoravajući da se treće najveće gospodarstvo eurozone sunovratilo u ponor.

Confindustria procjenjuje da će se talijansko gospodarstvo u ovoj godini smanjiti za 2,4 posto, oštro revidirajući u prosincu prognoziran pad od 1,6 posto. I za iduću godinu sada prognoziraju pad aktivnosti, od 0,3 posto, nasuprot u prosincu očekivanom rastu za 0,6 posto.

Dublji od očekivanog pad gospodarske aktivnosti zakočit će smanjenje talijanskog proračunskog manjka. Prema novim prognozama udruženja poslodavca, u 2012. deficit bi trebao doseći 2,6 posto BDP-a, nakon čega bi se u 2013. godini trebao smanjiti na 1,6 posto BDP-a.

Prema ranijim prognozama Confindustrie, deficit za ovu godinu bio je procijenjen u visini 1,5 posto BDP-a, a za iduću godinu u visini svega 0,1 posto. Državni dug također će dodatno porasti i dosegnuti 125,7 posto BDP-a ove godine, a iduće 125,8 posto BDP-a, prognoziraju talijanski poslodavci. U 2011. dug je iznosio 120,1 posto BDP-a.

“Čini mi se da smo u ponoru. Nismo u ratu, ali štete koje su dosad učinjene gospodarstvu ravne su onima prouzročenima oružanim sukobom a pogođeni su najvitalniji i najvrjedniji dijelovi talijanskog sustava: industrijska proizvodnja i mlade generacije”, upozorio je Luca Paolazzi, čelnik odjela istraživanju u talijanskoj udruzi poslodavaca.

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Nogometni klub Osijek s novom sezonom dobit će najmoderniji stadion u Hrvatskoj, praćen trening kampom na površini od 15,3 hektara.

Novosti

Među zvučnim imenima i proslavljeni hrvatski tenisač s bogatim poslovnim iskustvom Mario Ančić.

Poduzeća

Gea Kariž je imenovana direktoricom Mastercarda u Hrvatskoj čime preuzima ulogu Cosmina Vladimirescua koji prelazi na poziciju generalnog direktora za Hrvatsku i Rumunjsku.

Lifestyle

Uz nju su nezamislive proslave, uz nju se obilježavaju važne obljetnice, uz nju se ljubi, ali i suze rone.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.