Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

VIDEO Hrvatski srednjoškolci napravili vlak za Europu

Projekt “CNC – mreža Vlak za Europu” u kojem u ime Republike Hrvatske sudjeluje 1. tehnička škola Nikola Tesla iz Zagreba, predstavljen je u hotelu “Panorama, a predstavljanju je nazočio i predsjednik Republike Ivo Josipović

Projekt "CNC - mreža Vlak za Europu" u kojem u ime Republike Hrvatske sudjeluje 1. tehnička škola Nikola Tesla iz Zagreba, predstavljen je u hotelu "Panorama, a predstavljanju je nazočio i predsjednik Republike Ivo Josipović

Riječ je o programu kojeg podržava Europska komisija i u kojem sudjeluju 24 tehničke škole iz 24 zemlje a čiji se radni sastanak ove godine održava u Prvoj tehničkoj školi Nikola Tesla u Zagrebu.  Predstavljajući program ravnatelj “Nikole Tesle” Zoran Krivačić zahvalio se svima koji su se odazvali na sastanak ovog projekta u Zagrebu od 14. do 18. ovog mjeseca, na kojem će, kako je naglasio, imati radni i produktivni tjedan.

U ime projekta koji je počeo prije osam godina, njegov koordinator Heinz Wildgrube naglasio je kako je projekt povezivanja tehničkih škola u Europi dobio veliku potporu Europske unije, te da je njegova ideja vlak s 24 vagona, a svaki vagon predstavlja jednu zemlju i njezina tehnička dostiguća.

Potporu projektu dao je i predsjednik Josipović, rekavši kako je on izazavao pozornost u Europi te da vlak koji simbolizira ovaj projekt, simbolizira vrijednosti svake od europskih zemalja koje ima ponuditi.

Hrvatska kao i sve druge zemlje ima vrijednosti, materijalne i nematerijalne, koje može podijeliti, rekao je predsjednik Josipović te je istaknuo važnost europskog identiteta ali i identiteta svake od europskih zemalja.

Vlak koji ste napravili je simboličan ali nadam se da lokomotiva tog vlaka neće biti jedna zemlja. Europa neće, niti može funkcionirati ako je jedna ili jedna grupa zemalja bude vukla, kazao je predsjednik Josipović dodavši da “svaki od vagona mora imati svoj pogon i zajednički doprinositi”. U toj zajedničkoj sinergiji leži ljepota i budućnost Europe dodao je.

Ocijenio je kako će Europa uspjeti onoliko koliko će uspjeti očuvati kulturnu raznolikost svojih zemalja i naroda, te koliko će ih zajednički integrirati u pravu europsku vrijednost. Podsjetio je da je Hrvatska dio Europe te da će postati punopravna članica Europske unije od 1. srpnja 2013. godine, a najveća zadaća bit će kako, uz očuvanje vlastitog identiteta, stvoriti zajednički europski identitet. Poručio je učenicima “Prve tehničke škole Tesla” te njihovim gostima i kolegama kako je očuvanje vlastitog identiteta i stvaranje zajedničkog europskog identiteta, zadaća ne samo sadašnje najaktivnije generacije već da je pravi posao na njihovom naraštaju.

(Hina)

Napisao

Pročitajte još:

Novosti

Deja vu. Baš kao i prije pet godina kandidati za Predsjednika Republike prepucavaju se preko medija, poput tinejdžera čiji je tata jači, što će...

Novosti

U organizaciji Udruge hrvatskih diplomata i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, obilježen je Dan Hrvatske diplomacije.

Novosti

Jutarnji list tvrdi kako posjeduje dokaze da je ministar financija Slavko Linić oštetio državni proračun za 27 milijuna kuna.

Novosti

Predsjednik RH Ivo Josipović potvrdio je kako je s premijerom Zoranom Milanovićem dogovorio dnevni red sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost, koja će biti održana...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.