Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Maras najavio najavio dokapitalizaciju HBOR-a za 500 milijuna kuna

HUP zadovoljan prvim potezima Vlade, ali traži više odlučnosti i hrabrosti, a ministar Maras najavio ukidanje pojedinih blagdana!

HUP zadovoljan prvim potezima Vlade, ali traži više odlučnosti i hrabrosti, a ministar Maras najavio ukidanje pojedinih blagdana!

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) zadovoljna je prvim potezima Vlade, ali od nje traži da u rezovima i reformama bude hrabrija i odlučnija, rekao je predsjednik HUP-a Ivan Ergović na današnjem susretu malih i srednjih poduzetnika – članova HUP-a s ministrom poduzetništva i obrta Gordanom Marasom.

“Snažno podupiremo Vladu u prvim koracima, apeliramo da se što prije pokrenu teške reforme koje su jedini jamac podizanja standarda građana”, rekao je Ergović.

[infopunkt 4062 2]

[infopunkt 4062 3]

Vladin je smjer dobar te HUP podržava smanjenje javne potrošnje, neporeznih nameta, povećanje kapitalizacije HBOR-a, najavu smanjenja zaposlenih u javnim službama i korekciju kolektivnih ugovora u javnom sektoru kao i izmjene Zakona o radu, rekao je Ergović i dodao da poslodavci očekuju još više od toga.

“Moramo riješiti neefikasnost javne uprave, loše upravljanje javnim poduzećima, netransparentan socijalni sustav te se osloboditi nepotrebnih balasta i uvesti red”, kaže čelnik HUP-a.

[infopunkt 4062 4]

[infopunkt 4062 5]

Ministar Maras podsjetio je da Vlada po prvi puta u 20 godina hrvatske neovisnosti predlaže rashodovno manji proračun u odnosu na prethodni, uz istovremeno rasterećenje gospodarstva.

Smanjenje zdravstvenog doprinosa i parafiskalnih nameta te korekcije zakona o porezu na dohodak s nultom stopom za reinvestiranu dobit, ukupno će godišnje gospodarstvu ostaviti na raspolaganju pet milijardi kuna, kaže Maras.

[infopunkt 4062 6]

[infopunkt 4062 7]

S druge strane, dodaje, Vlada će aranžmanima HBOR-a sa EIB-om, EBRD-om i uz pomoć komercijalnih banaka i sredstava iz fondova EU-a osigurati sredstva za investicije od osam milijardi kuna ove godine što bi trebalo omogućiti rast BDP-a od 0,8 posto.

Najavio je dokapitalizaciju HBOR-a za 500 milijuna kuna i jačanje jamstvenog fonda HAMAG-a, što bi poduzetnicima trebalo olakšati sudjelovanje u realizaciji javnih investicija odnosno ojačati njihovu sposobnost za sudjelovanje u natječajima i izvođenje radova.

Okupljeni poduzetnici pozdravili su osnivanje ministarstva nadležnog za malo i srednje poduzetništvo kao i smanjenje doprinosa za šume i vode te spomeničke rente, što bi zajedno trebalo rezultirati uštedom od 300 milijuna kuna godišnje. Zadovoljni su i smanjenjem komorskog i zdravstvenih doprinosa.

S druge strane, vrlo su neraspoloženi i kritični prema predloženoj izmjeni Zakona o porezu na dobit o retroaktivnom plaćanju poreza za one koji su zadržavali dobit i iz nje financirali redovno poslovanje.

Isto tako, poduzetnici su nezadovoljni oporezivanjem kupnje automobila. Osim što se time kažnjavaju oni kojima automobili stvarno služe kao osnovno sredstvo poslovanja, pogoršat će se bilance poduzetnika te smanjiti prodaja automobila, smatraju u HUP-u.

Poduzetnike je zanimalo i koje će promjene Zakona o radu Vlada predložiti, a ministar Maras odgovorio im je da produžena primjena pravnih pravila iz kolektivnih ugovora više neće biti neograničena, već će biti ograničena vjerojatno na godinu dana.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.