Vidi e-novation – ovo su najbolje hrvatske hi-tech inovacije u 2010. godini

Vidi e-novation – ovo su najbolje hrvatske hi-tech inovacije u 2010. godini

MALE TVRTKE

Praćenje unosa kalorija putem mobitela (Zlatno Teslino jaje, Nanobit d.o.o.)

„Koliko kila želim izgubiti?“

Tap & Track pruža mogućnost nadzora i praćenja dnevnog unosa kalorija bez obzira gdje se korisnik nalazi – jer je aplikacija uvijek s njim na njegovom mobilnom uređaju a sve je integrirano sa vrlo opsežnom bazom relevantnih podataka.

Aplikacija sadrži bazu podataka od preko 700 restorana i 1200 proizvođača hrane iz SAD-a, Velike Britanije i Kanade i svakodnevno raste.

Osim praćenja dnevnog unosa kalorija, vjerojatno najinovativniji dio rješenja jest preporuka optimalnog unosa kalorija od strane softvera.

Korisnik može postaviti svoj profil – unijeti različite parametre, a program mu svakodnevno, prateći njegov napredak, prikazuje količinu preostalog dnevnog optimalnog unosa kalorija. Za sve izračune koriste se znanstveno utemeljene formule.

Sustav za mikro naplatu web sadržaja (Srebrno Teslino jaje, Knopso d.o.o.)

„Oglašivači uplaćuju, korisnik troši“

Knopso je virtualni bankovni račun kojeg oglašivači pune sredstvima, a korisnik ih troši. Služi za plaćanje sadržaja i usluga na internetu u iznosu od 1 lipe do 20 kuna. Knopso, poput Paypala omogućava plaćanje na Internetu, uz neke razlike:

1. Nije potrebna kreditna kartica

2. Ne traže se privatni podaci

3. Korisnik troši novac oglašivača

4. Moguće je platiti iznose manje do 10 kuna

Putem interneta i mobitela do radioloških repozitorija (Brončano Teslino jaje, Infomedica d.o.o.)

„Daljinski pristup snimkama“

Prvi preglednik radioloških snimaka kojim se putem interneta pristupa radiološkim repozitorijima na temelju standarda HTML5 i DICOM.

Preglednik iRIS Stellar je zbog tehnološkog rješenja dostupan na praktično svim suvremenim mobilnim uređajima. Omogućuje jednostavan daljinski pristup radiološkim snimkama i njihov pregled pomoću odgovarajućih dijagnostičkih alata.

AKADEMSKE INSTITUCIJE

Od 3D slike do 4D termografskog sustava (Zlatno Teslino jaje, Institut Ruđer Bošković)

„Jeftinije dijagnosticiranje u zdravstvu“

Inovacija kod 4D termografskog sustava je u stvaranju sustava 3D termalne slike koja sadrži i podatke o obliku i energetskom stanju (temperaturi) površine odnosno površinskoj toplinskoj razdiobi (distribuciji) snimanog objekta/tijela.

Sustav omogućuje prirodniji i sveobuhvatan prikaz termografskih slika, te jednostavnije uočavanje i lociranje patogenih promjena na tijelu pacijenta, odnosno jeftinije i primjerenije dijagnosticiranje prvenstveno u zdravstvu.

VELIKE TVRTKE

Daljinski nadzor kroničnih pacijenata (Zlatno Teslino jaje, Ericsson Nikola Tesla d.d.)

„Pacijent uključi, sve je ostalo automatski“

Proizvod Ericsson Mobile Health (EMH) omogućuje daljinski nadzor kroničnih pacijenata koji pripadaju troškovno najzahtjevnijoj skupini bolesnika (kronične plućne i kardiološke bolesti) – što je posebno važno s gledišta mogućih ušteda u zdravstvenom sustavu.

Pažljivim odabirom senzora te izgradnjom vlastitog mobilnog komunikacijskog uređaja ostvaren je sustav gdje je potrebno znanje pacijenta minimalno, te se sustavom na pacijentovoj strani može rukovati praktički korištenjem jedne ili svega nekoliko tipki.

Pacijent treba samo upaliti uređaj i provesti mjerenje, a kompletno potrebno povezivanje i prijenos podataka ostvaruje se automatski. Pacijent sve obavijesti o procesu mjerenja prima putem velikog ekrana u obliku grafičkih poruka.

Dodatna inovacija ovog proizvoda je da se istovremeno može obaviti i do 4 mjerenja što je u situacijama nadzora nekih bolesti ključna stvar.

Do svih informacija putem IPTV platforme (Srebrno Teslino jaje, Croatia Airlines d.d.)

„Iznad oblaka sve je istina“

Croatia Airlines prva je zrakoplovna kompanija koja je svoje usluge tehnički integrirala i ponudila svojim korisnicima u sklopu IPTV platforme. Usluge koje se za sada nude ljudima su: Interaktivni status leta, Interaktivni red letenja, Servisne informacije – Prije leta…, Natovi me…, Plati rezervaciju, Besplatan SMS.

FIZIČKE OSOBE

Za maksimalnu iskoristivost i duži životni vijek (Zlatno Teslino jaje, Mate Rimac)

„Koristi energiju koju drugi bacaju“

Battery Management System (BMS) je sustav koji nadgleda i upravlja svakom pojedinom ćelijom u baterijskom sustavu koji koristi litijske ćelije kako bi se njihov životni vijek maksimalno produžio u radu primjerice električnog automobila. BMS vrlo učinkovito koristi energiju koju drugi sustavi pretvaraju u beskorisnu toplinu.

Maksimalna sigurnost, automatizacija i ušteda energije ( Srebrno Teslino jaje, Hrvoje Šodan)

„Za udobnost i sigurnost gosta“

MACH je integrirani sustav za automatizaciju u hotelima i podržava niz bitnih funkcija unutar hotela. MACH sustav omogućuje uštedu u potrošnji energije i vode te udobnost i sigurnost gosta. Jednostavan je za uporabu, montažu i održavanje, a moguća je integracija s drugim sustavima u hotelu.

VIDI E-NOVATION PRIZNANJA

Zbog velikog broja iznimno kvalitetnih radova u kategorijama tvrtki i fizičkih osoba, medijska kuća VIDI kao organizator se u svoje ime odlučila dodijeliti 6 posebnih priznanja za inovativne tehnološke proizvode u području ICT-a, tzv. e-Novation zvijezdu.

Priznanja su dodijeljena za inovacije:

E-računi za građane (Računi.hr)

Bolnički modul dijabetologija (Grad d.o.o.)

CogniLine (Cognitus d.o.o.)

Web aplikacija (IN2 d.o.o.)

SalePod.NET (Mobilna informatika d.o.o.)

Evolva GUI Editor (Evolva d.o.o.)

Više o ovim aplikacijama, ali i cjelokupnom Vidi Awards 2010

Podijeli

Odgovori

Top