Vidošević na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK?

Vidošević na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK?

Danas je uhićen čelnik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević. Još jedna afera se tako povezala s čovjekom koji je na ključnim političkim i gospodarskim funkcijama još od početka devedesetih kada se kao mladi financijski direktor cementare uključio u HDZ i postao župan, ministar pa predsjednik Komore. No, Vidošević je javnosti poznat i kao jedan od najbogatijih predsjedničkih kandidata, koji je na izborima 2010. obećavao stabilnu i sigurnu Hrvatsku kao državu rada i jednakih mogućnosti.

Iako policija nije željela potvrditi informaciju o Vidoševićevu uhićenju neslužbeno se doznaje da će nakon pretrage njegova stana, Vidošević biti ispitan u sjedištu policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Nakon toga trebao bi biti odveden na ispitivanje u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici.

Sudeći dosadašnjim informacijama tužitelji su, čini se, uspjeli dokazati da je na vrhu piramide isisavanja novca iz HGK bio upravo najdugovječniji predsjednik te institucije.

U istoj aferi prije mjesec dana uhićena je Vidoševićeva najbliža suradnica Zdenka Peternel, koja je najvjerojatnije progovorila i o Vidoševićevoj ulozi u ovom slučaju pod teretom istražnog zatvora i sumnji da je od 32 milijuna kuna izvučenih iz HGK čak 28 milijuna zadržala za sebe. Uz nju je pritvoren i dugogodišnji suradnik Komore na marketinškim projektima Davor Komerički, a od svih osumnjičenika na slobodi je ostao jedino Igor Premilovac koji je priznao da je preko fiktivnih tvrtki i računa u inozemstvu izvlačio novac koji je umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel.

Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki.

Podijeli

Odgovori

Top