Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Više nema izbjegavanja plaćanja – krenula primjena Linićevog zakona [VIDEO]

Već sa današnjim danom oko 55.000 poduzeća imaju preduvjete za predstečajnu nagodbu. Riječ je o tvrtkama koje su u blokadi dulje od 60 dana. Nagodbu moraju pokrenuti upravo dužnici, a njihove procese vodit će 60 nagodbenih vijeća. Ona će imenovati povjerenike iz redova stečajnih upravitelja i pokrenuti nagodbu.

Već sa današnjim danom oko 55.000 poduzeća imaju preduvjete za predstečajnu nagodbu. Riječ je o tvrtkama koje su u blokadi dulje od 60 dana. Nagodbu moraju pokrenuti upravo dužnici, a njihove procese vodit će 60 nagodbenih vijeća. Ona će imenovati povjerenike iz redova stečajnih upravitelja i pokrenuti nagodbu.

Počinje se primjenjivati Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Predviđa niz novosti za tvrtke: od kraćih rokova plaćanja do neizbježnog postupka nagodbe ako zapadnu u dugove, javlja HRT.

Već sa današnjim danom oko 55.000  poduzeća imaju preduvjete za predstečajnu nagodbu. Riječ je o tvrtkama koje su u blokadi dulje od 60 dana. Nagodbu moraju pokrenuti upravo dužnici, a njihove procese vodit će 60 nagodbenih vijeća. Ona će imenovati povjerenike iz redova stečajnih upravitelja i pokrenuti nagodbu.

Pozvat će se vjerovnici da u roku od 30 dana prijave svoje tražbine prema tom dužniku. I u okviru predstečajne nagodbe dužnici i vjerovnici pokušat će iznaći nekakav način da bi se ta tvrtka ponovno postavila na noge, izjavila je Anđelka Buneta, predsjednica uprave Fine.

Ako u tome ne uspiju, dužnike očekuje stečaj. Važna je novina da nagodba ne može trajati unedogled, već najdulje 120 dana. Mnogi će reći – nelikvidnost ne bi ni dosegnula astronomske 44 milijarde kuna da se dužnicima prije stalo na kraj.

To je nužno da se napravi jedna inventura i da se utvrdi koliko je moguće realno naplatiti iz tih brojki kojima svi baratamo, ali nismo sigurni jesu li one točne, rekao je Bernard Jakelić, zamjenik glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca.

U Vladi su optimisti. Tvrde da će od donošenja zakona biti važnija njegova provedba te kako je krajnje vrijeme da se u gospodarstvu odvoji žito od kukolja.

U tom procesu čišćenja ovaj zakon je nužan. To je instrument za koji sam duboko uvjeren da će nam snažno pomoći da ubrzamo proces čišćenja i oporavka hrvatskoga gospodarstva, izjavio je Radimir Čačić, prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva.

Najčešće su primjedbe na zakon rokovi plaćanja od 30 i 60 dana. Prema mnogima, preoptimistično za okružje u kojem nitko nikomu ne plaća. Također mnogi se pitaju kako će dužnik, koji je ionako u problemima, moći snositi troškove nagodbe. Ipak, unatoč primjedbama, zakon su poduprli svi, čak i saborska opozicija.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.