Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Ekonomija

Višegodišnji program katastarske izmjere građevinskih područja započeo u Petrinji

Cilj programa  katastarskih izmjera građevinskih područja je osnivanje katastarskog operata katastra nekretnina i obnova, odnosno osnivanje zemljišnih knjiga temeljem provedenih katastarskih izmjera za nekretnine u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj.

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. započeo je svečanim otvorenjem radova u Petrinji. Grad koji je najteže pogođen razornim potresom 2020. godine simbolično označava početak najvećeg katastarskog projekta u Republici Hrvatskoj od kada postoje zemljišne knjige.

Područja koja su obuhvaćena Višegodišnjim programom katastarskih izmjera građevinskih područja se odnose na 9 katastarskih općina: Strašnik, Graberje, Gora, Sibić, Križ Hrastovački, Novo Selište, Mošćenica, Brest Pokupski i Petrinja. Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 5.455 hektara, odnosno 28.204 katastarskih čestica, te 15.832 zgrade. Izmjerom je obuhvaćena površina onih dijelova katastarskih općina na području Grada Petrinje koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području.

Početak radova je označen otkrivanjem informativne ploče na raskrižju ulica Matije Gupca i Voćarske ulice u Petrinji.

„Započela je katastarska izmjera Grada Petrinje vrijedna 5,15 milijuna € kojom će se osigurati ažurni podaci o nekretninama i zemljištima kao preduvjet za nove investicije i gospodarske projekte s ciljem razvoja i revitalizacije ovog područja. Vlada Republike Hrvatske na ovom iznimno opsežnom programu radi već nekoliko godina, a pilot projekti u nekoliko katastarskih općina su pokazali iznimnu učinkovitost i izvrsne razvojne i gospodarske rezultate nakon katastarskih izmjera. Grad Petrinja i Sisačko-moslavačka županija temelj za obnovu i razvoj imat će i u ovom projektu koji će označiti prekretnicu u rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, a time i za ubrzanje na području obnove cijelog područja“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

Na svečanom otvorenju radova u Petrinji bili su i predstavnici Ministarstva pravosuđa i uprave, glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak, gradonačelnica grada Petrinje Magdalena Komes, viša savjetnica specijalistica u Državnoj geodetskoj upravi Maja Pupačić, pročelnica područnog ureda za katastar Sisak Marina Pešun, te predstavnici tvrtki izvođača i nadzora: Geodetski zavod Split d.d., Zavod za fotogrametriju d.d. i Geoanda d.o.o.

Državna geodetska uprava je nositelj projekta Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja i iznimno smo ponosni što Program započinje upravo u Petrinji. Na projektu je angažiran velik broj stručnjaka iz brojnih državnih institucija, lokalnih samouprava i iz privatnog sektora. Svi su oni svjesni značaja kojeg ovaj projekt ima za Republiku Hrvatsku i upravo taj entuzijazam svih uključenih svjedoči o potrebi provođenja najveće katastarske izmjere na području Republike Hrvatske. Sve detalje projekta na nacionalnoj razini ćemo objaviti uskoro, a do tada želim puno uspjeha svima koji su uključeni u izmjeru na području Grada Petrinje i Sisačko-Moslavačke županije“, izjavio je glavni ravnatelj Državne geodetske uprave, Antonio Šustić.

Za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje Grada Petrinje osigurana su sredstva u državnom proračunu u ukupnom iznosu od 5.147.056,87 eura.

Katastarska izmjera započinje i za područje ostalih dijelova Sisačko-moslavačke županije. Godišnjim programom obuhvaćena su i područja gradova Siska, Kutine i Gline te općine Topusko i to dijelovi 21 katastarske općine. Ukupna površina za koju se provodi postupak obnove katastra i zemljišne knjige je 10.379 hektara, koje obuhvaća 52.071 katastarskih čestica, te 25.225 zgrada. Tu se nalaze i oni dijelovi katastarskih općina na području županije koji su najteže nastradali u potresom pogođenom području u prosincu 2020. Predviđeni rok dovršenja svih usluga iz ugovora je prosinac 2023.

Za provedbu katastarskih izmjera i geodetskog nadzora nad provođenjem katastarskih izmjera za područje županije osigurana su sredstava u ukupnom iznosu od 9.530.340,43 eura. Ukupna vrijednost ugovora za usluge katastarskih izmjera i usluge geodetskog nadzora za 18 katastarskih općina područja gradova Petrinje, Siska, Kutine i Gline te općine Topusko je 7.462.437,46 eura , dok je postupak nabave u tijeku za dijelove  katastarskih općina Prekopa, Majske Poljane, Kihalac i Petrinja.

Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.-2030. usvojio je Hrvatski sabor 1. listopada 2021. godine i ujedno je Vlada Republike Hrvatske 3. lipnja 2022. donijela Godišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za 2022. godinu.

Cilj programa  katastarskih izmjera građevinskih područja je osnivanje katastarskog operata katastra nekretnina i obnova, odnosno osnivanje zemljišnih knjiga temeljem provedenih katastarskih izmjera za nekretnine u građevinskim područjima u Republici Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, površina građevinskih područja u Republici Hrvatskoj iznosi oko 550.000 ha što je 9,7 % od ukupne površine Republike Hrvatske, a na kojem se prema procjeni odvija više od 80% svih gospodarskih aktivnosti.

Sredstva potrebna za provedbu Programa za razdoblje 2021. – 2030. okvirno iznose 401.486.495,45 eura (3.025.000.000,00 kuna). Ona su dijelom osigurana na stavkama državnog proračuna, a većim dijelom Višegodišnji program financirat će se sredstvima iz EU fondova.


Pročitajte još:

Lifestyle

Postoje određene navike i osobine koje svi vrhunski vođe imaju, od kojih je Inc.com izabrao 12 najbitnijih.

Ljudski resursi

Uvijek imajte na umu da vam je cilj postići dogovor. Svakako ne pristajte na prvu ponudu, no pazite a vaše ne u konačnici ne...

Lifestyle

Ako želite napredovati u životu, morate se riješiti određenih stvari i trebate zamijeniti trenutne životne poglede novima.

Lifestyle

Svijetu ne treba još jedan loš vođa koji negativno utječe na zaposlenike, njihovo zdravlje, klijente i tvrtku.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.