Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Visoke cijene i nedostatak adekvatne ponude tjeraju kupce van grada

Raznolikost cijena ovisno o lokaciji, nedostatak određenih tipova stanova te porast cijena nekretnina predstavljaju izazove za kupce stanova na dinamičnom zagrebačkom tržištu.

Tijekom travnja je u Zagrebu zabilježen porast cijena stanova u usporedbi s prethodnim mjesecom, a njihova prosječna tražena cijena na oglasniku Crozilla.com iznosila je 2800 eura po kvadratnom metru.

Analiza podataka oglasnika Indomio mreže, Crozilla.com i Indomio.hr, ukazuje na različite cjenovne raspone ovisno o lokaciji. Prosječne oglašavane vrijednosti kreću se do oko 3.200 eura po kvadratu, a kvartovi u središtu grada imaju više cijene, dok su u perifernim područjima nešto niže.

Zagrebačko tržište nekretnina karakterizira dinamična atmosfera s raznolikom ponudom i potražnjom. Međutim, primjećuje se i nedostatak određenih tipova stanova na tržištu, posebice kvalitetnih stanova s dobrim rasporedom prostorija i na dobrim lokacijama, u zoni javnog gradskog prometa.

Cijene stambenih kvadrata u pojedinim gradskim četvrtima

Središte Zagreba atraktivan je dio grada za kupnju stanova, koji se na tom području kupuju i za stanovanje, ali i za najam.

Prosječna tražena cijena stanova u Centru je tijekom travnja iznosila oko 3000 eura. Gornji Grad, Medvešćak bilježi prosječnu oglašavanu cijenu od 3083 eura, slično kao na području Maksimira gdje se za kvadrat tražilo 3056 eura, Donji Grad bilježi prosječnu cijenu od 2922 eura po kvadratu, a Kvatrić 2909 eura. 
Kako bi pobjegli od gradskih gužvi, a opet bili dovoljno blizu središta grada, brojni kupci za stanovanje odabiru podsljemensku zonu, a podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako se tijekom travnja na području Gračana za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2794 eura.

Novi Zagreb posljednjih je godina doživio svoj procvat. Na taj je dio grada doselio velik broj tvrtki, ali i velik broj novih stanovnika, o čemu svjedoči i velik broj novoizgrađenih stambenih, ali i poslovnih objekata. U Dugavama se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2800 eura, na Kajzerici nešto više, 2900 eura, a u Blatu 2650 eura.

Cijene se razlikuju i na području Dubrave: u Donjoj Dubravi u travnju je na oglasniku Crozilla.com zabilježena prosječna tražena cijena stana od 2970 eura po kvadratu, a u Gornjoj Dubravi 2485 eura.

Visoke cijene i nedostatak ponude tjeraju kupce van grada

Visoke cijene zagrebačkih stanova i nedostatak ponude predstavljaju golem izazov za kupce s ograničenim budžetom. Stoga mnogi građani koji žele riješiti svoje stambeno pitanje istražuju alternativna rješenja poput kupnje u perifernim gradskim četvrtima ili mjestima izvan grada.

Uz visoke cijene i nedostatak adekvatne ponude, posebno na atraktivnim lokacijama, Mladen Matijević, regionalni direktor tvrtke Indomio d.o.o., koja upravlja mrežom portala za nekretnine, Crozilla.com i Indomio.hr, ističe da su dobra prometna povezanost, blizina Zagreba, manje gužve, mirno okruženje te bolja kvaliteta života, razlozi zbog kojih mnogi kupci odustaju od kupnje stanova u Zagrebu i odlučuju se za život u manjim mjestima u okolici grada.

Podaci oglasnika Crozilla.com pokazuju kako je prosječna tražena cijena stanova u Zagrebačkoj županiji tijekom travnja iznosila 2340 eura po kvadratnom metru. Na području Dugog Sela i Zaprešića tražilo se oko 2200 eura po kvadratu, dok je cijena u Samoboru bila prosječno 2365 eura, te u Svetoj Nedelji 2538 eura po kvadratnom metru.

Mladen Matijević naglašava kako oglašavane cijene ne predstavljaju cijene po kojima se nekretnine na koncu i prodaju, već prilikom kupoprodaje gotovo uvijek dolazi do njihove korekcije. Zagrebačko tržište nekretnina izrazito je dinamično, te cijene nekretnina variraju ovisno o brojnim faktorima. Pa je prilikom kupnje poželjno proučiti ponudu nekretnina na željenoj lokaciji, te pronaći najbolje rješenje koje će zadovoljiti mogućnosti i želje svakog pojedinog kupca.


Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.