Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Vlada nagrađuje samo uspješne menadžere [VIDEO]

Taj sustav visokih otpremnina sada se ukida, a menadžeri državnih tvrtki dobit će pristojnu plaću i mogućnost nagrade ako se prema razrađenim kriterijima pokaže da je tvrtka poslovala dobro ili je smanjila gubitak, naglasio je premijer Milanović.

Taj sustav visokih otpremnina sada se ukida, a menadžeri državnih tvrtki dobit će pristojnu plaću i mogućnost nagrade ako se prema razrađenim kriterijima pokaže da je tvrtka poslovala dobro ili je smanjila gubitak, naglasio je premijer Milanović.

Vlada je danas predsjednicima i članovima Uprava državnih poduzeća ukinula pravo na visoke otpremnine, tzv. „zlatni padobran“, te im umjesto toga omogućila pristojne plaće i isplatu godišnje nagrade u slučaju pozitivnog poslovanja.

Dosad su odlukom bivše Vlade plaće menadžmenta u državnim tvrtkama bile izjednačene s najvišim dužnosničkim plaćama, što je populistička odluka, rekao je premijer Zoran Milanović koji je podsjetio da u razvijenim europskim državama menadžeri u državnim tvrtkama imaju bitno veće plaće od političara.

Milanović je upozorio da u državnim poduzećima koja djeluju na tržištu čelni ljudi imaju višestruko manje plaće od tržišne konkurencije, što je neodrživo i onemogućava dolazak talenata u takve tvrtke.

S druge strane, nekim menadžerima osigurane su velike otpremnine, tzv. zlatni padobrani, što se vidjelo zadnjih mjeseci kada su neki čelnici državnih poduzeća otišli s otpremninama od više stotina tisuća kuna.

Taj sustav visokih otpremnina sada se ukida, a menadžeri državnih tvrtki dobit će pristojnu plaću i mogućnost nagrade ako se prema razrađenim kriterijima pokaže da je tvrtka poslovala dobro ili je smanjila gubitak, naglasio je Milanović.

[infopunkt 4385 1]

Pravo na nagradu imat će isključivo predsjednik i članovi Uprave tvrtki koje posluju s dobiti u 2012. godini i u kojima je nadzorni odbor pozitivno ocijenio realizaciju plana restrukturiranja, te onih tvrtki gdje se ne posluje s dobiti u 2012. ali su smanjeni gubici, a nadzorni odbor je ocijenio da je poslovanje u skladu s poslovnim planom, te je pozitivno ocijenio realizaciju plana restrukturiranja.

Time se želi postići transparentno odlučivanje o plaćama i drugim primanjima menadžmenta državnih poduzeća, ograničiti beneficije koje nisu ovisne o rezultatima poslovanja, te nagrađivanje neposredno povezati s povećanjem efikasnosti tih poduzeća, pojasnio je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

Za to bi se koristila financijska sredstva koja su se i dosad koristila za nagrađivanje, a simulacija je pokazala da bi maksimalne isplate bile manje od nekih visokih otpremnina koje su se dosad isplaćivale, kazao je Pejnović.

HINA

Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

QNAP TS-1655 je moćno 2,5GbE hibridno rješenje za pohranu koje pruža centraliziranu pohranu i upravljanje za tvrtke gotovo svih veličina.

Poduzeća

Tvrtka Lagermax Logistics Croatia jučer je svečanootvorila novoizgrađeno logističko skladište u mjestu Luka pored Zaprešića, a velikom proslavom obilježeno je i 25 godina rada...

Ekonomija

Hrvatski inovatori napravili su u samo dvije godine digitalnu aplikaciju Master F&B, kojom su osvojili naklonost korisnika na obje strane, ugostitelje i posjetitelje kafića...

Edukacija

Digital Labin 2023. očekivano se širi i raste, te će se ove godine održati na tri simultane pozornice - Dev, Design i Project Management.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.