Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Vlada nagrađuje samo uspješne menadžere [VIDEO]

Taj sustav visokih otpremnina sada se ukida, a menadžeri državnih tvrtki dobit će pristojnu plaću i mogućnost nagrade ako se prema razrađenim kriterijima pokaže da je tvrtka poslovala dobro ili je smanjila gubitak, naglasio je premijer Milanović.

Taj sustav visokih otpremnina sada se ukida, a menadžeri državnih tvrtki dobit će pristojnu plaću i mogućnost nagrade ako se prema razrađenim kriterijima pokaže da je tvrtka poslovala dobro ili je smanjila gubitak, naglasio je premijer Milanović.

Vlada je danas predsjednicima i članovima Uprava državnih poduzeća ukinula pravo na visoke otpremnine, tzv. „zlatni padobran“, te im umjesto toga omogućila pristojne plaće i isplatu godišnje nagrade u slučaju pozitivnog poslovanja.

Dosad su odlukom bivše Vlade plaće menadžmenta u državnim tvrtkama bile izjednačene s najvišim dužnosničkim plaćama, što je populistička odluka, rekao je premijer Zoran Milanović koji je podsjetio da u razvijenim europskim državama menadžeri u državnim tvrtkama imaju bitno veće plaće od političara.

Milanović je upozorio da u državnim poduzećima koja djeluju na tržištu čelni ljudi imaju višestruko manje plaće od tržišne konkurencije, što je neodrživo i onemogućava dolazak talenata u takve tvrtke.

S druge strane, nekim menadžerima osigurane su velike otpremnine, tzv. zlatni padobrani, što se vidjelo zadnjih mjeseci kada su neki čelnici državnih poduzeća otišli s otpremninama od više stotina tisuća kuna.

Taj sustav visokih otpremnina sada se ukida, a menadžeri državnih tvrtki dobit će pristojnu plaću i mogućnost nagrade ako se prema razrađenim kriterijima pokaže da je tvrtka poslovala dobro ili je smanjila gubitak, naglasio je Milanović.

[infopunkt 4385 1]

Pravo na nagradu imat će isključivo predsjednik i članovi Uprave tvrtki koje posluju s dobiti u 2012. godini i u kojima je nadzorni odbor pozitivno ocijenio realizaciju plana restrukturiranja, te onih tvrtki gdje se ne posluje s dobiti u 2012. ali su smanjeni gubici, a nadzorni odbor je ocijenio da je poslovanje u skladu s poslovnim planom, te je pozitivno ocijenio realizaciju plana restrukturiranja.

Time se želi postići transparentno odlučivanje o plaćama i drugim primanjima menadžmenta državnih poduzeća, ograničiti beneficije koje nisu ovisne o rezultatima poslovanja, te nagrađivanje neposredno povezati s povećanjem efikasnosti tih poduzeća, pojasnio je predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović.

Za to bi se koristila financijska sredstva koja su se i dosad koristila za nagrađivanje, a simulacija je pokazala da bi maksimalne isplate bile manje od nekih visokih otpremnina koje su se dosad isplaćivale, kazao je Pejnović.

HINA


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.