Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

EU fondovi

Vlada napokon objavila ugovor o prodaji Ine

Vlada i MOL izmjenama su definirali i pravo prvokupa te mogućnost da Vlada, želi li MOL prenijeti svoje dionice trećoj osobi transakcijom izvan burze, može kupiti te dionice po cijeni i pod uvjetima koje je mađarski naftni koncern dogovorio s potencijalnim kupcem.

Vlada i MOL izmjenama su definirali i pravo prvokupa te mogućnost da Vlada, želi li MOL prenijeti svoje dionice trećoj osobi transakcijom izvan burze, može kupiti te dionice po cijeni i pod uvjetima koje je mađarski naftni koncern dogovorio s potencijalnim kupcem.

Hrvatska vlada objavila je sinoć na svojim internetskim stranicama “Ugovor o međusobnim odnosima dioničara Ine” koji su krajem siječnja ove godine u ime hrvatske vlade potpisali tadašnji potpredsjednik vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec te u ime mađarskog MOL-a predsjednik Uprave Zsolt Hernádi i član Izvršnog odbora Zoltán Áldott.

Objavu tog ugovora najavila je premijerka Jadranka Kosor, koja je i prije nekoliko dana potvrdila da je dobila traženi ugovor o prodaji Ine mađarskome MOL-u te da će ga objaviti.

Što je određeno ugovorom?

Ugovor je potpisan 30. siječnja, a dokument nosi naziv “Prva izmjena i dopuna ugovora o međusobnim odnosima dioničara koji se odnosi na INA-Industriju nafte”.

Vlada i MOL prvi su ugovor sklopili u srpnju 2003., kada je MOL kupnjom 25 posto plus jedne dionice Ine postao i Inin strateški partner.

Izmjene tog ugovora sklopljene su pak nakon što je MOL u javnoj ponudi za preuzimanje iz rujna 2008. godine stekao 47,15538 posto dionica Ine, a uz taj ugovor Vlada je objavila i tri dodatka – Statut Ine, odnosno njegov pročišćeni tekst, Poslovnik o radu Nadzornog odbora Ine i Poslovnik o radu Uprave Ine.

U uvodu ugovora se, uz ostalo, navodi da je “cilj Vlade revidirati Ugovor radi zadržavanja i jačanja zaštite nacionalne energetske stabilnosti”.

Ugovor regulira pitanja vezana uz upravljanje društvom te uređuje sastav Nadzornog odbora (devet članova, od kojih tri predlaže Vlada, koja nominira i predsjednika odbora, MOL pet, jedan predstavnik zaposlenika), Uprave (šest članova, od kojih Vlada nominira tri, tri MOL, koji nominira i predsjednika Uprave, a u slučaju izjednačenog broja glasova prevladavajući je glas predsjednika Uprave), te izvršnih direktora.

Također se definiraju i tzv. “zadržana pitanja”, odnosno rješenja i odluke za koje uprava treba prethodnu suglasnost nadzornog odbora.

Definiran i “lock-up”

Ugovor definira i tzv. razdoblje lock-upa, odnosno utvrđuje da strateški ulagatelj odnosno MOL u roku od pet godina od stupanja na snagu ne može bez pisane suglasnosti Vlade izravno ili neizravno prenijeti bilo koje dionice koje drži te da Vlada ili osoba koju ona imenuje može ponovo otkupiti sve dionice koje drži strateški ulagatelj po pravednoj vrijednosti (koju utvrdi nezavisni ugledni međunarodni revizor kojeg odabere Vlada i čije troškove snosi Vlada) u slučaju promjene kontrole u MOL-u. To pravo, navodi se, primjenjivo je samo na ukupan paket dionica koji drži MOL, a ne i na dio takvog paketa dionica.

Vlada i MOL izmjenama su definirali i pravo prvokupa te mogućnost da Vlada, želi li MOL prenijeti svoje dionice trećoj osobi transakcijom izvan burze, može kupiti te dionice po cijeni i pod uvjetima koje je strateški ulagatelj dogovorio s potencijalnim kupcem.

Više na Banka.hr

Napisao

Pročitajte još:

Poduzeća

Maraska d.d. proizvodi bezalkoholna pića i jaka alkoholna pića, a među njima su najpoznatiji sokovi Amarena i likeri Maraschino, Pelinkovac, Orahovac, Travarica, Šljivovica te...

DOP

Kliničkoj bolnici „Sveti Duh“ u Zagrebu i općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ u Sisku INA je donirala 250.000 kuna.

DOP

Prijateljstvo i potpora Ine SOS Dječjem selu Hrvatska traju dulje od desetljeća, a nastavljeni su danas Ininom donacijom od 130.000 kuna koja će se...

DOP

INA vam ponovno pomaže zazeleniti okolinu u kojoj živite i očuvati klimu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.