Vlada olakšava gradnju golf igrališta i kampova [VIDEO]

Vlada olakšava gradnju golf igrališta i kampova [VIDEO]

Prema Vladinu prijedlogu, šume i šumska zemljišta, koja se prostornim planom proglase građevinskim područjem, izdvajaju se iz šumskogospodarskoga područja Republike Hrvatske danom stupanja na snagu prostornog plana kojim su uključena u građevinsko područje.

Uređuje se i mogućnost gradnje golf igrališta i kampa koji su prostornim planom predviđeni u šumi i šumskom zemljištu s tim da se te površine ne uključuju u građevinsko područje i ostaju u šumskogospodarskom području Republike Hrvatske, a svrha se ostvaruje osnivanjem prava građenja.

Vlada procjenjuje da je danas predloženi model zakonskog uređenja gradnje golf igrališta i kampa u šumi i na šumskom zemljištu u ovom trenutku idealan jer je njime osigurana zaštita šume i šumskog zemljišta uz mogućnost ostvarivanja svrhe predviđene prostornim planom i realizacije investicijskih projekata.

[infopunkt 7788 2]

Vlada je na današnjoj sjednici donijela i odluku o darovanju zemljišta za izgradnju Znanstveno-učilišnog kampusa Borongaj.

Riječ je o nekretinini u suvlasništvu Vlade površine 899.720 četvornih metara, a u naravi to su zemljište i pripadajući objekti bivše vojarne Borongaj.

Razmjerna tržišna vrijednost Vladina suvlasničkog idealnog dijela procijenjena na 1,02 milijardde kuna.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović ocijenio je da Sveučilište u Zagrebu današnjom odlukom dobija sjajnu perspektivu, ali da od sada sve o njemu i ovisi.

“Darujemo zemljište vrijedno preko milijardu kuna, a od Sveučilišta u Zagrebu očekujemo strateški iskorak prema studentskom standardu i profilaciji kako bi znalo što i kako želi razvijati i bilo funkcionalno integrirano”, rekako je Jovanović.

Komentirajući medijske napise prema kojima projekt borongajskog kampusa kasni zbog države, zbog čega je propalo 400 milijuna eura, kazao je da su to potpune dezinformacije.

Upravo zahvaljujući državnim činovnicima, prije svega Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, skinute su brojne “plombe” i riješeni brojni problemi i tako se pomoglo Upravi Sveučilišta i današnjem donošenju odluke o darovanju, kaže Jovanović.

Zaključuje kako darovanje osigurava uvjete koji će omogućiti Sveučilištu u Zagrebu da bude među 300 najboljih u svijetu.

Dodaje da su tvrdnje o 400 milijuna izgubljenih eura iz europskih fondova na tragu priča onih koji dezinformiraju javnost o navodnoj neuspješnosti Vlade kad je riječ o povlačenju sredstava iz EU-ovih fondova.

Iznosi pritom da cjelokupna alokacija namijenjena za obrazovnu infrastruktutu, od vrtića do sveučilišta, za proračunsko razdoblje EU-a od 2014. do 2020.godine, iznosi 250 milijuna eura, a da je već sada na “indikativnoj listi”, na temelju javnog poziva, 11 projekata čija je vrijednost veća od te svote.

S druge strane, kaže Jovanović, projekt Borongaja vrijedi oko milijardu eura, pa nema šanse da se financira samo iz alokacije za obrazovnu infrastrukturu.

Premijer Milanović kaže da današnju odluku ne gleda kao na državnu darovnicu, jer je i sveučilište državno i javno.

Kaže da je vrijednost projekta ogromna, usporediva s četiri pelješka mosta te da će Vlada podupirati projekt.

Darovanje, kako je rekao, nije milodar ni milostinja nego način na koji se takvim zemljištem treba raspolagati, a sada je težište aktivnosti na Zagrebačkom sveučilištu.

[infopunkt 7788 5]

Podijeli

Odgovori

Top