Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vlada Pošti izbija iz ruke 100 mil. kn godišnje

Prema novom zakonu poštari neće donositi mirovine na kućnu adresu.

Prema novom zakonu poštari neće donositi mirovine na kućnu adresu.

Mirovine će se od iduće godine isplaćivati isključivo preko tekućeg računa u banci, pa će 190 tisuća umirovljenika kojima poštar donosi mirovinu na kućnu adresu dobiti rok od šest mjeseci da prijeđu na isplatu preko tekućeg računa.

Isplatom preko banaka Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) godišnje će uštedjeti oko 100 milijuna kuna, koliko državu stoji poštanska provizija za dostavu mirovina u kuće umirovljenika. Iznimno, mirovine će se nastaviti isplaćivati preko pošte samo onima koji sami snose troškove isplate, invalidima sa više od 80 posto invalidnosti te rijetkim ruralnim sredinama, gdje kilometrima treba ići do prve banke. Ta će novost biti ugrađena u novi zakon o mirovinskom osiguranju koji će Vlada donijeti do kraja ove godine.

Takva reforma nedvojbeno će imati povoljne efekte na državni proračun, no i predstavljat će popriličan udarac za poslovanje Hrvatske pošte, kojoj je dostava mirovina bila jedan od vrlo važnih prihodovnih stupova. Dapače, isti je potez još 2010. godine razmatrala bivša HDZ-ova vlada, a prema tadašnjim proračunima, Pošta je na poslu dostave mirovina godišnje zarađivala oko 150 milijuna kuna, odnosno oko osam posto ukupnih godišnjih prihoda. U međuvremenu se taj iznos smanjio, no i dalje je značajan.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.