Vlada smanjuje plaće djelatnicima i šefovima agencija, zavoda i instituta

Vlada smanjuje plaće djelatnicima i šefovima agencija, zavoda i instituta

Nakon što je skresala božićnice i regrese u državnoj upravi, vlada Zorana Milanovića krenula je i u obračun sa zaposlenima u javnim i državnim poduzećima, čijim je upravama i nadzornim odborima ministar rada Mirando Mrsić naredio da počnu pregovarati sa sindikatima. Cilj je izjednačiti plaće i prava državnih činovnika i radnika u javnim poduzećima, piše Večernji list.

No, još veća kresanja trebaju očekivati zaposlenici i šefovi u raznoraznim agencijama, zavodima i institutima, kojih ima čak 184!

Prvi je problem što za 21.100 zaposlenika tih institucija država izdvaja oko 2,6 milijardi kuna, a još je veći problem što su prosječne plaće u većini agencija mnogo veće nego u državnim službama i ministarstvima.

Prosječna plaća zaposlenika u agencijama, zavodima i institutima iznosi visokih 7200 kuna, što je znatno više nego u javnim i državnim službama, te gotovo tri tisuće kuna (!) više od prosjeka zaposlenih u realnom sektoru.

No, najveći je problem to što su mnoge agencije jednostavno nepotrebne. I zato će uskoro biti ukinute! O kojim je agencijama riječ, za sada u Vladi šute.

“O ukidanju agencija još razmišljamo. O tome ćemo nakon što svi ministri obave nadzor nad agencijama u svojim resorima”, rekao nam je ministar uprave Arsen Bauk.

“Do kraja godine očekujem da će se ujednačiti plaće u agencijama, ministarstvima i državnim službama za jednaka radna mjesta. Svim ministrima uputio sam dopis da provedu nadzor nad agencijama u svojim resorima jer sam vidio velika odstupanja u visini plaća i koeficijentima složenosti poslova. Upravna vijeća donosila su pravilnike, izmišljala nova radna mjesta i visine koeficijenata, a to nije dopušteno bez odluke Vlade”.

Provedba odluke o ujednačavanju plaća za obavljanje istih poslova u različitim institucijama trebala bi biti jednostavna jer plaće u agencijama nisu određene kolektivnim ugovorima pa stoga i nema pregovora sa sindikatima.

Prema istom izvoru konačnu odluku o ukidanju raznih agencija donijet će, potpredsjednici Vlade Neven Mimica i Branko Grčić.

Podijeli

Odgovori

Top