Vlada želi vrhunskog svjetskog investitora za Veliki Brijun [VIDEO]

Vlada želi vrhunskog svjetskog investitora za Veliki Brijun [VIDEO]

Za savjetnika je izabrana zajednica ponuditelja koju čine Horwath i Horwath Consulting iz Zagreba i Raiffeisen Centrobank iz Beča, koja će svoje usluge savjetovanja naplatiti 6,52 milijuna kuna bez PDV-a.

Nakon što savjetnik obavi svoj dio posla, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode trebalo bi Vladi predložiti model koncesije za hotelijerstvo i prateće ponude otoka Veliki Brijun.

Unutar projekta planiraju se veliki zahvati u infrastrukturu i kompletan redizajn turističke ponude i popratnih sadržaja, a njegova vrijednost procijenjena je između 1,5 i dvije milijarde kuna.

Budući koncesionar upravljat će objektima na otoku, a zaštita okoliša ostat će u nadležnosti Nacionalnog parka Brijuni.

Premijer Zoran Milanović naglasio je na sjednici da ugostiteljsko-hotelijerski dio Brijuna, a ne Nacionalni park, ide u koncesiju odnosno komercijalnu namjenu.

To je, kako kaže, prilika da se ondje konačno naprave hoteli koji će biti iznad standarda vremena konferencija nesvrstanih pa i vremena Austrougarske.

U izjavi za novinare nakon sjednice Vlade, ministar turizma Darko Lorencin rekao je kako su sadašnji smještajni kapaciteti na Velikom Brijunu daleko od razine na kojoj bi mogli biti te predstavljaju vremeplov u kojem se može vidjeti kako se radilo šezdesetih godina.

Kaže kako je namjera Vlade na Velikom Brijunu “stvoriti turistički proizvod koji nije do sada viđen, turistički proizvod budućnosti”.

Na pitanje postoje li već investitori koji pokazuju interes, odgovorio je da interesa ima i uvijek ga je bilo, u zadnje vrijeme paralelno s iskazivanjem interesa za projekt Brijuni Rivijera.

Prema njegovim riječima, najvažnije je da na Brijune dođe turistički proizvod koji ne bi obuhvaćao ono što predstavlja uobičajenu ponudu, već potpuno novi koncept.

Na pitanje što znači taj novi koncept, spomenuo je golf igrališta koja već postoje, te spregu zaštite okoliša, podmorja i povijesti.

“U svakom slučaju želimo operatera koji će imati razinu tvrtki kao što su One&Only, Ritz Carlton ili Four Seasons“, kaže Lorencin, uz opasku da te tvrtke navodi kao mjerilo.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je kako Vlada želi dovesti svjetski vrh i postaviti Brijune na mjesto koje godinama zaslužuju. Napominje da tamo godinama nije bilo investicija i da turistička ponuda nije na razini na kojoj bi trebala biti.

Najavljuje da će u iduća dva mjeseca biti gotova metodologija za izbor investitora, a potom slijedi međunarodni javni natječaj. Zmajlović očekuje da će natječajna procedura izbora investitora biti završena na jesen.

[infopunkt 7604 5]

Podijeli

Odgovori

Top