Vlasnici kreditnih kartica oprez – vrebaju vas prevaranti!

Vlasnici kreditnih kartica oprez – vrebaju vas prevaranti!

Vlasnici kreditnih kartica oprez! Pojavio se novi oblik zlouporabe bankarskih kartica. Ukoliko zaprimite poziv osobe koja se predstavi kao djelatnik u Odjelu za sigurnost VISA, MasterCard-a i Amex-a, budite oprezni kako ne biste postali žrtva prijevare!

Što se zapravo događa?

Postoji mogućnost da vas nazove osoba koja se predstavlja kao djelatnik u Odjelu za sigurnost VISA-e, MasterCard-a i/ili Amex-a. Naravno, prevarant(ica) već raspolaže vašim podacima kao što su ime, prezime, adresa ali i dijelom  brojeva i podataka s vaše kartice. Usput, obavijesti vas kako je zabilježena neovlaštena uporaba vaše kartice te kako vas zove da bi provjerila ovu informaciju.

Nakon što vas je informirala da je riječ o vašoj kartici izdane od nadležne banke postavlja vam pitanje jeste li kupili određeni proizvod i za isti izdvojili određenu sumu novaca u nekom dućanu ili preko interneta. Vi ćete vjerojatno odgovoriti – NE.

I ovdje budite posebno oprezni. Naime, “brižni” djelatnik će inzistirati na provjeri jeste li vi uistinu vlasnik “sporne” kartice te će od vas zatražiti da joj pročitate posljednje tri znamenke s poleđine vaše kartice (to su brojevi koje primjerice koristite prilikom kupnje putem interneta). Pozor – ta tri broja nikako ne smijete otkriti osobi koja vas je nazvala. Upravo to je cilj ove prevare – dobiti vaš osobni identifikacijski broj od tri znamenke – kriptogram- koji se nalazi na poleđini kartice!

Podijeli

Odgovori

Top