Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Vodič o sigurnosti hrane za izlazak na tržište Europske unije

U sklopu projekta BIZ Impact – poboljšavanja informiranosti hrvatske poslovne zajednice – predstavljen je vodič o sigurnosti hrane. To je jedan od sedam vodiča koji poslovnu zajednicu Hrvatske pripremaju za što bolje upoznavanje sa standardima Europske unije, a napravljeni su kako bi poslovni subjekti i građani bolje razumjeli zakon te da bi se poboljšalo poslovno ozračje u državi.

U sklopu projekta BIZ Impact - poboljšavanja informiranosti hrvatske poslovne zajednice - predstavljen je vodič o sigurnosti hrane. To je jedan od sedam vodiča koji poslovnu zajednicu Hrvatske pripremaju za što bolje upoznavanje sa standardima Europske unije, a napravljeni su kako bi poslovni subjekti i građani bolje razumjeli zakon te da bi se poboljšalo poslovno ozračje u državi.

O promjenama zakona u području sigurnosti hrane te radu na vodiču govorila je Ivona Babić iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

– Mi smo dali stručan doprinos u izradnji vodiča te pregled osnovnog zakonodavstva u području sigurnosti hrane i popis institucija uključenih u program – rekla je gospođa Babić.

Vodiči su napravljeni kako bi poslovni subjekti i građani bolje razumjeli zakon te da bi se poboljšalo poslovno ozračje u državi.

– Upućujemo male i srednje poduzetnike na obveze koje moraju ispuniti u svim fazama: proizvodnji, preradi i distribuciji – dodala je Babićeva.

Ne teškim metalima u hrani

O provedbi normizacije u Hrvatskoj te usklađivanju s Europom glede sigurnosti u prehrani govorila je Tea Havranek iz Hrvatskog zavoda za norme.

– Kodeks normi govori o najvećim mogućim dopuštenim razinama aditiva, kontaminanata, zaostataka veterinarskih lijekova i teških metala u hrani. Norme služe kao potpora zakonodavstvu – prisnažila je.

Primjena tih međunarodnih normi dragovoljna je iako se preporučuje svim proizvođačima radi uklanjanja tehničkih zapreka u trgovini s ostalim zemljama. Europsko zakonodavstvo iznad svega štiti potrošače te se hrana iz Europske unije mora analizirati.

CARDS-ov program pristupne pomoći

Projekt BIZ Impact taj je vodič ocijenio uspješnim iako će se još dopunjavati. BIZ Impact počeo je s radom 17. rujna 2007., a završava 16. rujna ove godine. Tada će se donijeti finalni zaključci o uspješnosti provedbe usklađivanja s Europskom unijom.

Projekt se financira iz programa CARDS, a partneri su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo.

[infopunkt 763 3]


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.