Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Upravljanje biznisom

Vodič o sigurnosti hrane za izlazak na tržište Europske unije

U sklopu projekta BIZ Impact – poboljšavanja informiranosti hrvatske poslovne zajednice – predstavljen je vodič o sigurnosti hrane. To je jedan od sedam vodiča koji poslovnu zajednicu Hrvatske pripremaju za što bolje upoznavanje sa standardima Europske unije, a napravljeni su kako bi poslovni subjekti i građani bolje razumjeli zakon te da bi se poboljšalo poslovno ozračje u državi.

U sklopu projekta BIZ Impact - poboljšavanja informiranosti hrvatske poslovne zajednice - predstavljen je vodič o sigurnosti hrane. To je jedan od sedam vodiča koji poslovnu zajednicu Hrvatske pripremaju za što bolje upoznavanje sa standardima Europske unije, a napravljeni su kako bi poslovni subjekti i građani bolje razumjeli zakon te da bi se poboljšalo poslovno ozračje u državi.

O promjenama zakona u području sigurnosti hrane te radu na vodiču govorila je Ivona Babić iz Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

– Mi smo dali stručan doprinos u izradnji vodiča te pregled osnovnog zakonodavstva u području sigurnosti hrane i popis institucija uključenih u program – rekla je gospođa Babić.

Vodiči su napravljeni kako bi poslovni subjekti i građani bolje razumjeli zakon te da bi se poboljšalo poslovno ozračje u državi.

– Upućujemo male i srednje poduzetnike na obveze koje moraju ispuniti u svim fazama: proizvodnji, preradi i distribuciji – dodala je Babićeva.

Ne teškim metalima u hrani

O provedbi normizacije u Hrvatskoj te usklađivanju s Europom glede sigurnosti u prehrani govorila je Tea Havranek iz Hrvatskog zavoda za norme.

– Kodeks normi govori o najvećim mogućim dopuštenim razinama aditiva, kontaminanata, zaostataka veterinarskih lijekova i teških metala u hrani. Norme služe kao potpora zakonodavstvu – prisnažila je.

Primjena tih međunarodnih normi dragovoljna je iako se preporučuje svim proizvođačima radi uklanjanja tehničkih zapreka u trgovini s ostalim zemljama. Europsko zakonodavstvo iznad svega štiti potrošače te se hrana iz Europske unije mora analizirati.

CARDS-ov program pristupne pomoći

Projekt BIZ Impact taj je vodič ocijenio uspješnim iako će se još dopunjavati. BIZ Impact počeo je s radom 17. rujna 2007., a završava 16. rujna ove godine. Tada će se donijeti finalni zaključci o uspješnosti provedbe usklađivanja s Europskom unijom.

Projekt se financira iz programa CARDS, a partneri su Hrvatska gospodarska komora, Hrvatska obrtnička komora, Hrvatska udruga poslodavaca i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo.

[infopunkt 763 3]

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Svatko od nas bi trebao na vrijeme razmišljati o mirovini, iako se ponekad čini da je mirovina daleko ili da po tom pitanju ne...

DOP

I ove godine Konzum i Mastercard ujedinjuju snage u pružanju pomoći socijalno ugroženim obiteljima s djecom predškolske i školske dobi u Hrvatskoj, kao i...

Edukacija

Ekološka proizvodnja ima ključnu ulogu u zelenoj tranziciji i u borbi protiv klimatskih promjena te je strategija „Od polja do stola“ u središtu europskog...

DOP

Iz hrvatskih kućanstava godišnje bacimo više od 86 tona ostataka od hrane koji su mogli biti prenamijenjeni ili pojedeni.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.