Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vodič “Program usklađenosti poslovanja poduzetnika s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja”

Nemojte se dogovarati o cijenama ili drugim komercijalno osjetljivim informacijama unutar vaših udruženja, ako sudjelujete na sastanku na kojem se vaši konkurenti dogovaraju o cijenama ili drugim komercijalno osjetljivim informacijama, ogradite se odmah od takvih dogovora i napustite sastanak, neke su od preporuka iz vodiča “Program usklađenosti poslovanja poduzetnika s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja”, kojega je pripremila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Nemojte se dogovarati o cijenama ili drugim komercijalno osjetljivim informacijama unutar vaših udruženja, ako sudjelujete na sastanku na kojem se vaši konkurenti dogovaraju o cijenama ili drugim komercijalno osjetljivim informacijama, ogradite se odmah od takvih dogovora i napustite sastanak, neke su od preporuka iz vodiča "Program usklađenosti poslovanja poduzetnika s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja", kojega je pripremila Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Agencije je vodič priredila u svrhu preventivnog spriječavanja ponašanja poduzetnika koja su protivna propisima o zaštiti tržišnog natjecanja te po uzoru na Europsku komisiju i prakse drugih tijela za zaštitu tržišnog natjecanja, a objavila ga je u mjesečnom biltenu AZTN info te na svojim internet stranicama.

Riječ je o praktičnom priručniku s jednostavnim uputama za izradu pojedinačnih programa postupanja organizacija s pravilima o zaštiti tržišnog natjecanja, neovisno o njihovoj veličini ili djelatnosti odnosno tržištima na kojima posluju.

Naime, praksa provođenja propisa o zaštiti tržišnog natjecanja u Hrvatskoj je pokazala da, unatoč tome što je riječ o prisilnim propisima, do njihove povrede vrlo često dolazi zbog neznanja menadžera i zaposlenika i njihove neupućenosti u te propise, navode iz Agencije i ističu da je zaposlenike potrebno stalno educirati kako bi mogli prepoznati situacije u kojima se mogu povrijediti propisi iz područja zaštite tržišnog natjecanja.

Veliki poduzetnici, osobito oni koji posluju na više različitih tržišta, uglavnom imaju i provode neki oblik programa u svrhu usklađenosti njihova postupanja s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja odnosno imaju svoj interni “kodeks ponašanja“. Kod srednjih i malih poduzetnika takav je pristup uglavnom rijetkost i to najčešće zbog nedostatka financijskih i kadrovskih resursa, napominju iz AZTN-a.

Stoga su, kako dodaju, u cilju pomoći svim poduzetnicima, kako velikim, a osobito srednjima i malima, priredili praktične upute za pomoć pri izradi i provođenju programa usklađenosti poslovanja poduzetnika s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja, a upute je moguće prilagoditi poslovanju svakog poduzetnika neovisno o djelatnosti i tržištima na kojima posluje.

Program je strukturiran u pet cjelina – temeljni postulati tržišnog natjecanja; prevencija; identifikacija rizika; upravljanje rizikom i preporuke.

U prvoj cjelini se detaljno pojašnjavaju svi oblici teškog ograničenja tržišnog natjecanja – horizontalni sporazumi, vertikalni sporazumi i zlouporabe vladajućeg položaja – te koje su njihove praktične pojavnosti.

Upute identificiraju i rangiraju moguće rizike povrede propisa, a poduzetniku nude i smjernice za prepoznavanje potencijalnih rizičnih situacija. Zaključno, nude i alate za upravljanje rizicima odnosno za njihovo svođenje na najmanju moguću mjeru te kratke preporuke.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.