Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Financije

Vodič za GAP osiguranje

GAP osiguranje ili Zajamčena zaštita imovine (na engleskom Guaranteed Asset Protection) namijenjeno je pokrivanju financijskog gubitka u slučaju gubitka vozila.

GAP osiguranje ili Zajamčena zaštita imovine (na engleskom Guaranteed Asset Protection) namijenjeno je pokrivanju financijskog gubitka u slučaju gubitka vozila. Svjesni činjenice da automobil gubi na vrijednosti odmah po izlasku iz salona, možete se zaštititi od neugodnih posljedica moguće totalne štete. Vrijedno je posebno kada se vozilo financira (kupuje se u zajmu ili uzima u zakup), jer plaćanje naknade za auto kasko često vam neće omogućiti isplatu preostale financijske obveze.

Vrste GAP osiguranja

Na tržištu postoji nekoliko vrsta proizvoda koji nude različite mogućnosti zaštite.

Financijski GAP

Preporučuje se za:

 • Kupnju unajmljenog vozila od novog prodavača automobila
 • Transakcije temeljene na ugovoru o dugoročnom najmu ili ugovoru o najmu potrošača

Ne preporučuje se za:

 • Kupnja u obliku osobnog zajma ili bankarskog kredita
 • Kupnja vozila privatnom prodajom

To je popularna vrsta zaštite za leasing vozila. Do danas mnogi prepoznaju da je to neizostavni element ovog oblika financiranja automobila.

U ovom slučaju, Financijski GAP povezan je s leasingom automobila. Pokriva razliku između namire osiguranja od auto kaska i namire financiranja.

Ova vrsta GAP osiguranja odnosi se na financijske ugovore usko povezane s određenim vozilom. Gotovinski zajmovi i zajmovi ne daju se namjerno, već u ime zajmoprimca. U slučaju ugovora o leasingu, sredstva se moraju vratiti ako se vozilo iskupi. To se ne odnosi na osobne zajmove ili zajmove banaka.

Fakturni GAP – RTI (na engleskom Return To Invoive)

Preporučuje se za:

 • Kupnju vozilo od novog ili rabljenog prodavača automobila
 • Vozilo kupljeno za gotovinu, kredit, bankovni ili para-bankovni zajam.

Ne preporučuje se za:

 • Automobil kupljen privatnom prodajom (ugovor o kupoprodaji od privatne osobe)

Fakturni GAP često je vrsta zaštite koju nudi prodavač automobila u salonu vozila. Pokriva razliku u vrijednosti između cijene plaćene za automobil i vrijednosti koju primarni osiguratelj nadoknađuje za ukupni gubitak.

Fakturni GAP (GAP RTI) često može djelovati kao zamjena za financijski GAP. To znači da može pokrivati ​​i nedostatak sredstava potrebnih za podmirivanje najma. Ako je iznos obveza veći od tržišne vrijednosti vozila, tada se sredstva dobivena od GAP osiguranja mogu koristiti za pokrivanje ovog manjka.

Indeks GAP

Preporučuje se za:

 • Kupnja unajmljenog vozila od novog prodavača automobila
 • Transakcije temeljene na ugovoru o dugoročnom najmu ili ugovoru o najmu potrošača

Ne preporučuje se za:

 • Kupnja u obliku osobnog zajma ili bankarskog zajma
 • Kupnja vozila privatnom prodajom

Indeks GAP razlikuje se od Financijskog GAP-a po visini isplate naknade. Dok Financijski GAP pokriva razliku između iznosa preostale obaveze za otplatu i tržišne vrijednosti vozila na datum oštećenja, naknada prema Index GAP osiguranju jednaka je 20-30% tržišne vrijednosti vozila na datum totalne štete.

GAP Auto Kasko

Preporučuje se u slučaju:

 • Kupnja / obnova osiguranja auto kaska od zastupnika u osiguranju, prodavača novih ili rabljenih automobila

Ne preporučuje se za:

 • Automobil kupljen privatnom prodajom (ugovor o kupoprodaji od privatne osobe)

GAP Auto Kasko rješenje je koje vam omogućuje pokrivanje razlike između naknade koju plaća osnovno osiguravajuće društvo i osigurane svote po ugovoru o osiguranju auto kaska (vrijednost vozila navedena u polici auto kaska). Ova vrsta GAP osiguranja može se sklopiti čak i u roku od 90 dana od obnove police kasko.

Bez obzira koja vrsta GAP osiguranja odgovara potrebama klijenta, vrijedi ulagati u ovaj proizvod pri svakoj kupnji automobila, posebno kada:

 • Podignite zajam ili posudite visoku kamatnu stopu.
 • Kupite “premium” automobil koji brže gubi vrijednost od ostalih.
 • Kupite automobil na kredit uz polog od 10 posto ili manje.
 • Uzima se kredit koji je viši od nabavne cijene vozila.

GAP osiguranje i Garantirana svota osiguranja (GSO)

Naizgled slično rješenje kao GAP osiguranje. Zajamčena osigurana svota, predložena kao produženje police auto kaska, osigurava održavanje vrijednosti vozila na datum potpisivanja ugovora o osiguranju. Kako se ugovori o osiguranju od auto kaska zaključuju na maksimalno razdoblje od 12 mjeseci, osiguravatelj će uzeti u obzir trenutnu, tj. nižu vrijednost vozila prilikom sklapanja sljedeće police. U međuvremenu, GAP osiguranje zaključuje se unaprijed na razdoblje do 5 godina, tako da će i u posljednjoj godini osiguranja osiguravajuće društvo uzeti u obzir vrijednost vozila od prije 5 godina.

Podmirivanje štete u okviru GAP osiguranja ne utječe na iznos premije za auto kasko osiguranje (manji popusti) u sljedećih godinu dana, a sama isplata je također povezana u slučaju isplate naknade iz osiguranja odgovornosti počinitelja. Imajući GAP osiguranje, imamo mogućnost promijeniti osnovno osiguravajuće društvo koje nudi auto kasko osiguranje, što neće imati utjecaj GSO-om, jer je GSO dodijeljen polici auto-kaska. Čak je i prilikom prodaje vozila moguće prenijeti osiguranje na novog kupca s GAP osiguranjem.

PREDNOSTI OSIGURANJA GAP

 • U slučaju nezgode / krađe, osiguranik će primiti isplatu vrijednosti vozila na dan potpisivanja ugovora.
 • Nema spora oko iznosa dodijeljene naknade od osnovnog osiguravajućeg društva.
 • Jamstvo brzog prilagođavanja gubitaka.
 • Mogućnost kvalificiranja troškove GAP osiguranja za troškove poslovanja.
 • Mogućnost prijenosa GAP osiguranja na novog vlasnika vozila.

UKLANJANJE ŠTETE IZ GAP OSIGURANJA

Ništa lakše. Nakon što primite odluku od primarnog osiguravajućeg društva kojom se potvrđuje klasifikacija događaja kao ukupnog gubitka, trebali biste kontaktirati osiguravatelja GAP-a i dostaviti dokumente potrebne za brzu isplatu naknade. Obično je dovoljno sljedeće:

 • Odluka o isplati naknade po polici primarnog osiguravatelja vozila
 • Kopija potvrde o registraciji
 • Kopija računa o kupnji vozila
 • Kopije polica auto kaska na snazi ​​tijekom trajanja pokrića u okviru GAP osiguranja
 • Kopija ugovora o financiranju (ako postoji)

Osiguravatelj GAP-a može zatražiti dodatne dokumente, ali u pravilu nije ništa dodatno što oštećena strana prethodno nije podnijela prilikom zahtjeva za naknadu štete primarnom osiguravajućem društvu.

Podešavanje štete u okviru GAP osiguranja čista je formalnost. Mora se ispoštovati rok za prijavu štete naveden u uvjetima osiguranja i dostaviti dokumente. Na temelju odluke primarnog osiguravatelja izračunava se iznos naknade prema GAP osiguranju.

Preporučujemo

Novosti

Svjetsko tržište aplikacija za mobilne uređaje iz godine u godinu rapidno raste. Do 2014. godine predviđa se kako će dosegnuti nevjerojatnih 58 milijardi dolara.

Izdvojeno

Kratice su u poslovnom svijetu postale dio svakodnevne komunikacije, a engleske skraćenice gotovo su u potpunosti zamijenile nekadašenje nazive kojima smo se koristili prije...

Financije

Većini ljudi primamljiva je pomisao da iz svog naslonjača mogu pratiti tržište, ulagati i, naravno, zarađivati.

Izdvojeno

Malo čiji sandučić elektronske pošte ne krije barem jednu odbijenicu poslanu nakon testiranja ili razgovora za posao.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.