Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Vrbanc: „Povezali smo se s francuskom tvrtkom koja radi na zaštiti bankomata”

„Nisam nikada razmišljala na način da djelujem u poslu u kojem je gotovo stopostotna muška dominacija. Primarno stoga jer sam od rođenja bila u takozvanom “muškom svijetu”, obzirom na moja četiri brata i samo jednu sestru. U dobi s 19 godina bila sam na bojišnici, također „muškom“području, gdje sam i ranjena, a nakon toga poslujem u ovoj branši.“ objašnjava Ankica Vrbanc, direktorica Tvrtke V grupa zaštita d.o.o.

„Nisam nikada razmišljala na način da djelujem u poslu u kojem je gotovo stopostotna muška dominacija. Primarno stoga jer sam od rođenja bila u takozvanom "muškom svijetu", obzirom na moja četiri brata i samo jednu sestru. U dobi s 19 godina bila sam na bojišnici, također „muškom“području, gdje sam i ranjena, a nakon toga poslujem u ovoj branši.“ objašnjava Ankica Vrbanc, direktorica Tvrtke V grupa zaštita d.o.o.

Godinama među deset najvećih zaštitarskih tvrtki u Hrvatskoj. Tvrtka V grupa zaštita d.o.o. osnovana je 03.12.1992. godine te će u narednoj godini proslaviti drugo desetljeće. Osnovna djelatnost su usluge iz područja privatne zaštite, no proteklih je godina zauzela značajan tržišni segment u području protupožarne zaštite. Trenutno ima 560 zaposlenih, što u razdoblju recesije nije malo.

U grupi se nalazi još jedna tvrtka koja se primarno bavi uslugama facility managementa.

Sinergijom navedenih usluga, jedna su od dvije tvrtke u Hrvatskoj koja u vlastitom aranžmanu sa svojim kapacitetima može ponuditi paket koji čine zaštita, preventivna protupožarna zaštita, čišćenje i održavanje.

„Najznačajnije ugovaranje u 2011. godini jest ono s Plivom Hrvatska d.o.o., gdje smo preuzeli njihove vatrogasce i sada u cijelosti radimo popunu postrojbe.“ objašnjava Ankica Vrbanc, direktorica Tvrtke.

Jeste li uspjeli proširiti poslovanje i na inozemna tržišta?

Što se tiče suradnje sa inozemstvom, imamo ugovor sa međunarodnom kompanijom Brink’s . Za njih radimo uvoz i izvoz vrijednosnica.

U pitanju su također naši novi proizvodi namijenjeni transportu novca i/ili zaštiti bankomatskih kazeta, u čemu smo – u to sam sigurna – trenutno najjači na tržištu. Banke masovno ugrađuju sigurnosna vrata pa se smanjuje potreba za tjelesnom zaštitom. Zaštitarske tvrtke koje poslovanje temelje na pružanju usluga tjelesne zaštite, a pritom u portfelju imaju niz banaka, uskoro će se naći u velikim problemima – doživjet će pad prodaje. Mi smo se zato još pred četiri godine ugovorno povezali s francuskom tvrtkom Oberthur čiji smo ekskluzivni zastupnik za RH. Njihovi su proizvodi sofisticirani, a cijena visoka, pa smo imali problema u njihovu plasmanu na tržištu, no u međuvremenu su i sami proizvodi doživjeli promjene te su sada znatno jeftiniji, naročito moduli koji se ugrađuju u bankomatske kazete. Sad su, srećom, sve veće banke napokon prepoznale vrijednost tih proizvoda. Temeljem suglasnosti MUP-a već smo počeli primjenu u Erste banci te u bankomatima Kreditne banke Zagreb. Posao u tom segmentu u zadnje se doba definitivno širi.

U Sloveniji su nakon ulaska u EU mnoge zaštitarske tvrtke propale. Nisu se mogle prilagoditi novim, višim standardima. Što očekujete od otvaranja naših granica i dolaska konkurencije?

Mi smo tu prilagodbu već počeli traženjem proizvoda koji se nude na tržištu EU-a te praćenjem zakonodavstva EU-a. Zahvaljujući spomenutim ugovorima sigurno nećemo ostati bez tržišta, jer će nam strateški partner svojom vrhunskom logistikom dati “vjetar u leđa”. Uz to, tržišnu prednost osigurat će nam i njihov model djelovanja koji smo dijelom već uveli. Važan je element i europsko zakonodavstvo koje sigurno neće dopustiti da se na natječaj javi tvrtka čija je satnica 32 kune, iako plaća za to radno mjesto košta najmanje 36 kuna. Sve je regulirano zakonom i nelojalne konkurencije nema, tj. više je neće biti! Njihovo je razmišljanje ovakvo: bolje imati pet objekata na kojima imate 10-20 posto zarade, nego 10 objekata gdje nemate nijedan posto zarade.

Kako uspjevate u gotovo 100% muškom poslu razviti uspješan biznis?

Nisam nikada razmišljala na način da djelujem u poslu u kojem je gotovo stopostotna muška dominacija. Primarno stoga jer sam od rođenja bila u takozvanom “muškom svijetu”, obzirom na moja četiri brata i samo jednu sestru. U dobi od 19 godina bila sam na bojišnici, također „muškom“ području, gdje sam i ranjena, a nakon toga poslujem u ovoj branši.

Neugodnosti nisam imala, dapače, bilo je komičnih situacija kada sam odlazila na sastanke klijentima sa kojima sam se tek trebala upoznati. U pravilu očekuju stariju osobu, visoku 2 metra, tešku 100 kg. A kad tamo…ja!


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Lifestyle

Koncentracija je, najjednostavnije rečeno, sposobnost osobe da usredotoči misli u jednom smjeru na duže vrijeme, bez da je ometaju ostali signali iz okoline. Nemogućnost...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.