Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vrdoljak potvrdio razgovore s Rusima oko INE [VIDEO]

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je da je hrvatska strana razgovarala s predstavnicima Rosnefta i da će danas razgovarati s Gazpromnjeftom, a jedna od tema bila je i moguća prodaja udjela Ine, te ponovio jasan stav Hrvatske da ona neće prodavati svoj udio u toj naftnoj kompaniji, već se za to treba obratiti MOL-u.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je da je hrvatska strana razgovarala s predstavnicima Rosnefta i da će danas razgovarati s Gazpromnjeftom, a jedna od tema bila je i moguća prodaja udjela Ine, te ponovio jasan stav Hrvatske da ona neće prodavati svoj udio u toj naftnoj kompaniji, već se za to treba obratiti MOL-u.

“Imali smo sastanak s predstavnicima Rosnjefta, a danas imamo sastanak s predstavnicima Gazpromnjefta. Razmjenjujemo informacije, razgovaramo o plinskom biznisu, energetskoj politici regije, informiramo ih o našim strateškim ciljevima i namjerama, i naravno da u sklopu svega toga razgovaramo i o aktualnoj temi Ine. A ponovit ću naš stav, koji smo pokazali u pregovorima s kolegama iz Mađarske – mi ne prodajemo svoj udio. Neke informacije dolaze da MOL želi prodati svoj dio i stoga svima kažemo – adresa o kupnji Ine nije Zagreb, nego Budimpešta”, rekao je Vrdoljak u središnjici HNS-a.

Svima im govorimo da je nacionalni strateški interes da Ina mora biti vertikalno integrirana nacionalna kompanija, regionalno najjača energetska komapanija sa svim svojim potencijalima, s investicijama u rafinerijski biznis, ulaganjima u nova istraživanja i eksploataciju. Bilo koji partner da dođe, to će biti inzistiranje Vlade, naglasio je.

Upitan kako na dolazak tih kompanija reagiraju partneri iz Europske unije, Vrdoljak odgovara da s partnerima u Europi razgovaraju kako Hrvatska može pomoći europskoj regionalnoj energetskoj politici i osigurati nove dobavne pravce plina i na taj način diverzificirati izvore i smanjiti ovisnost o ruskom plinu za jugostočnu Europu.

“O tome pričamo s europskim partnerima i na dobrom smo putu da u sljedećim godinama pretvorimo Hrvatsku u energetsko čvorište, ne samo za opskrbu Hrvatske, nego i cijele jugoistočne Europe. U tom smjeru ide energetska politika i o tome razgovaramo s kolegama iz Europske komisije”, rekao je.

Vrdoljak je jako zadovoljan interesom ulagača za uvid u podatke iz data rooma Agencije za ugljikovodike sa seizmičkim podacima iz Jadrana. “Prije tri dana smo otvorili data room i već sada su popunjeni za nekoliko tjedana”, rekao je Vrdoljak, uz napomenu da je takav interes i očekivao.

[infopunkt 7933 5]

U tom kontekstu odgovara i na određenu skepsu u dijelu javnosti da u hrvatskome dijelu Jadrana ima velikih zaliha energenata. “Interes naftnih komapanija koje danas plaćaju 5 tisuća eura da bi ušle u data room samo da bi pogledali podatke, a sutra će platiti milijune dolara da bi te podatke kupili i došli na natječaj i konferenciju koja će vrlo brzo biti organizirana, govori o tome ima li tamo nečeg ili ne. Pustimo procjenu onima koji znaju više od nas, a to su oni koji vode najveće svjetske poslovne poduhvate u plinskom i naftnom biznisu, a oni su danas u Zagrebu”, kazao je Vrdoljak koji, zbog poslovne politike, nije htio govoriti koje tvrtke pregledavaju podatke u data roomu.

Vrdoljak je kao potpredsjednik HNS-a na konferenciji za novinare, zajedno s gradonačelnikom Ivanca, članom Predsjedništva HNS-a i potpredsjednikom Hrvatskog sabora, Miloradom Batinićem govorio o nagradi koju je “Financial Times” dodijelio Ivancu svrstavši ga u top deset gradova u Europi (do 100.000 stanovnika) s najboljim strategijama za privlačenje i poticanje direktnih stranih ulaganja.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.