Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vrdoljak: Treći krug pregovora s MOL-om sredinom siječnja

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je kako će se treći sastanak pregovaračkih timova Vlade i mađarskog MOL-a o Ini održati sredinom siječnja, a očekuje da će dati vrlo konkretne odgovore.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak najavio je kako će se treći sastanak pregovaračkih timova Vlade i mađarskog MOL-a o Ini održati sredinom siječnja, a očekuje da će dati vrlo konkretne odgovore.

“Nadam se da ćemo čuti vrlo konkretne stavove kolega iz Mađarske. Mislim da su dva scenarija aktualna – ili ćemo se sve dogovoriti o budućnosti Ine, strategiji, vođenju kompanije i ispunjavanju strateških nacionalnih energetskih interesa, ili ćemo se na pristojan i kulturan, poslovan način razići kako bi neki drugi strateški partner došao u situaciju da s Vladom pregovara”, kazao je Vrdoljak gostujući u emisiji Poslovni tjedan Hrvatskog radija.

Vrdoljak kaže kako je hrvatska strana sklona dogovoru, ali u okvirima interesa države, a očekuje i da će, s obzirom na pad cijene dionica MOL-a, Standard & Poor’s-ovo smanjenje rejtinga MOL-u, doći vrijeme kada će mađarska strana biti sklonija dogovoru i da će se brzo dogovoriti.

Kazao je i kako nema konkretnog odgovora MOL-a na Vladino traženje da se jasno očituju oko mogućnosti da prodaje Ine (MOL ima 49,08 posto dionica Ine). “Nema te konkretizacije. Ali imamo komunikaciju, često se dopisujemo, komuniciramo oko pripreme sastanaka, zauzimanja stavova, itd.”, rekao je.

Na upit je li pitanje upravljanja Inom glavna točka prijepora, ministar gospodarstva kaže kako nije.

“Mi naravno moramo ući u dio upravljanja Inom, jer je potpuno normalno da vlasnik koji ima 44 posto s drugim strateškim kolegom, koji ima 49 posto, dogovara kako ćemo upravljati i da može utjecati na neke odluke. Mi danas ne možemo utjecati niti na jednu odluku, jer su kolege iz MOL-a to morali konsolidirati”, rekao je Vrdoljak.

Objašnjava, naime, kako je MOL išao na konsolidaciju ne na temelju većinskog vlasništva, već načina upravljanja, kako nema ništa protiv konsolidacije, ali i kako hrvatska država mora imati mehanizme nekakvog utjecaja na procese.

Ministar gospodarstva protivi se zatvaranju dviju Ininih rafinerija, smatra da je Rijeka sa svojim položajem na moru najatraktivnija i da je davno trebala biti modernizirana, da u Sisku treba zadržati volumen proizvodnje, a odlučiti kojeg proizvoda. Ali Sisak se ne može zatvoriti i poslati ljude kući, poručio je dodajući kako se možda može smanjiti broj zaposlenih za 25 do 30 posto, ali uz socijalni program, ozbiljne otpremnine.

Upitao je i kako se može desiti da je MOL i vlasnik Tifona i tako konkurira Ini na hrvatskom tržištu. “Nema što MOL tu raditi više na tržištu Hrvatske i BiH, MOL tu ne može prodavati ni jednu litru goriva, ako smo strateški partneri. Nego je to Inino tržište. Isto kao što Ina ne treba to raditi u Mađarskoj. Što ćemo se tući na istom tržištu, ako smo partneri? Ako nismo partneri, onda se ‘tučemo’, onda je tržište”, naglasio je.

Vrdoljak je na upit da li se netko, ruski Rosneft ili izaslanstvo Katara, raspitivao u Vladi za Inu objasnio kako u energetici nema tako ishitrenih odluka, ali i kako je Ina zanimljiva i raspitivali su se. “Dali smo im informacije i tu je kraj našeg djelovanja. Sada je na njima da vide da li su zainteresirani”, rekao je.

Kaže i kako je zadovoljan procesom snimanja Jadrana te ponovio kako je planirano da se krajem prvog kvartala iduće godine raspišu natječaji za koncesije za istraživanje Jadrana.

U 2014. očekuje potpisivanje ugovora za tri velika energetska projekta – istraživanje Jadrana, termoelektrane (TE) Plomin C i TE Osijek.

Upitan za komentar izjava ministra financija Slavka Linića da je država poduzetnicima puno dala, a oni nisu pokrenuli investicije, ministar gospodarstva kaže kako se s tom ocjenom ne slaže i kako je to njihova već poznata nesuglasica.

Vrdoljak smatra da je privatni, realni sektor iznio najveći teret krize, da je u njemu izgubljen ogroman broj radnih mjesta, te da bi svi trebali vidjeti kako im pomoći, kako naći nove modele financiranja, dizanja kapitala, kako ih pratiti dozvolama, certifikacijama, natječajima, ubrzanjem zakona o javnoj nabavi.

Na upite oko uvođenja poreza na nekretnine ponovio je da se Hrvatska narodna stranka (HNS) protivi uvođenju novih poreza dok nema gospodarskog rasta. “Nema uvođenja novih poreza, opterećenja dok nema gospodarskog rasta, ali tada moramo vrlo ozbiljno dogovoriti što je platforma za dugoročnost porezne politike”, kazao je Vrdoljak.

Smatra da treba sjesti s koalicijskim partnerima i dogovoriti što su ciljevi sljedeće dvije godine, a na upit kada bi moglo doći do koalicijskog sastanka odgovara da će to dogovoriti premijer Zoran Milanović i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.