Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vrdoljak umiruje javnost: Nema govora o rasprodaji nacionalnog bogatstva

Te optužbe su “potpuno deplasirane” jer novi zakon, koji bi trebao privući investitore, ne uzima javno dobro niti predviđa bilo kakve postupke koji već nisu definirani u postojećim zakonima. Njime se samo ubrzava postupak pa će procedura koja bi inače trajala dvije godine trajati puno kraće

Te optužbe su "potpuno deplasirane" jer novi zakon, koji bi trebao privući investitore, ne uzima javno dobro niti predviđa bilo kakve postupke koji već nisu definirani u postojećim zakonima. Njime se samo ubrzava postupak pa će procedura koja bi inače trajala dvije godine trajati puno kraće

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak odbacio je danas optužbe da Vladin prijedlog zakona o strateškim investicijskim projektima omogućuje rasprodaju nacionalnog bogatstva, poput šuma i voda, te istaknuo da se tim zakonom samo želi ubrzati postojeća procedura.

Te optužbe su “potpuno deplasirane” jer novi zakon, koji bi trebao privući investitore, ne uzima javno dobro niti predviđa bilo kakve postupke koji već nisu definirani u postojećim zakonima. Njime se samo ubrzava postupak pa će procedura koja bi inače trajala dvije godine trajati puno kraće, izjavio je Vrdoljak novinarima odgovarajući na primjedbe Komisije Hrvatske biskupske konferencije Iustitia et pax, HDZ-a i nekih nevladinih udruga na čl. 18. toga zakonskog prijedloga.

To znači da i danas država može pomaknuti granicu javnog dobra, samo to traje godinama. I danas država može izgraditi autocestu i izvlastiti sve vlasnike, bilo lokalne, regionalne ili privatne, samo što to više neće trajati dvije godine nego kraće, ustvrdio je Vrdoljak.

Pozvao je sve zainteresirane na široku javnu raspravu, uključujući i nevladine organizacije. Otvorena su im vrata Ministarstva gospodarstva, neka kažu što ih smeta, kaže Vrdoljak napominjući da “nema razloga za žučne rasprave” u situaciji kada je na burzi rada prijavljeno gotovo 370.000 ljudi.

Molim da se svi uključe u raspravu, ali i da obrate pozornost na sada već 370.000 ljudi koji nemaju posao i na desetke tisuća onih koji su na granici gubitka posla, a nakon što se usvoji zakon onda ćemo otvarati raspravu o svakom pojedinom projektu, rekao je Vrdoljak.

Dodao je kako bi u slučaju da je zakon o strateškim investicijama već na snazi slučaj Dina Petrokemija bio puno lakše riješiti. Sada smo blokirani u plaćanju zemljišta u Omišlju, jer je Hypo banka pokrenula ovršni postupak, a da je zakon na snazi mi bi platili to zemljište i stavili novac na poseban račun, te nakon što se riješe imovinsko-pravni odnosi isplatili radnicima zaostale plaće, kaže Vrdoljak.

Ministar je također pojasnio da granica za ulaganja od 150 milijuna kuna nije jedini uvjet za odobravanje investicije, već postoje i drugi kriteriji, poput inovativnosti. Strateški gledano, velike stvari se pokreću malim koracima, a država će kod strateških investicija prvo valorizirati dobit za društvo, vlasnike i ljude koji će tamo raditi, te mogućnost rasta BDP-a.


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Bilo da želite uvesti neke promjene u svoju firmu ili tek razmišljate o njenu osnivanju, kao prvo morate imati konkretnu viziju.

Financije

Postoji dobar način zaštite imovine u doba recesije pomoću kojeg se svatko može pripremiti na vrijeme te od recesije možda i zaraditi, tvrdi Josip...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Lifestyle

Što su o inspiraciji rekli pisci, pjesnici, skadatelji...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.