Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Vrdoljak: Volio bih da nam ovakav zakon ne treba! [VIDEO]

Upozorio je da je nekim jedinicama lokalne samouprave za donošenje prostornih planova potrebno 11 mjeseci, a nekima čak šest godina, što je, ističe, pogubno za investicijsku klimu.

Upozorio je da je nekim jedinicama lokalne samouprave za donošenje prostornih planova potrebno 11 mjeseci, a nekima čak šest godina, što je, ističe, pogubno za investicijsku klimu.

Hrvatski sabor jutros je započeo raspravu o prijedlogu zakona o strateškim investicijskim projektima, a ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak rekao je kako je uvjeren da će zakon biti potreban samo za narednih nekoliko godina, dok se izmjenama drugih zakona ne osigura efikasnije i brže donošenje dokumenata potrebnih za investiranje.

”Ovaj zakon treba gledati kao instrument koji će nam omogućiti da sustav administracije podignemo na jednu višu razinu, da administracija dobije konkretne upute i procedure ‘kako i kada’ provoditi javno investicijski projekt bilo u javnom ili privatnom sektoru”, kazao je Vrdoljak. Istaknuo je kako je zakon donešen kako bi se ubrzale procedure koje su do sada  znatno usporavale taj proces i činile vremenski neprihvatljive investicijske projekte.

Pozvao je sve na raspravu i dodao kako su otvoreni za sve sugestije kako bi zakon bio što bolji za Hrvatsku, investitore i građane, konzumente.

”Želimo na jasan način definirati vremenske rokove, odgovorne ljude i odgovorna tijela državne uprave”, naglasio je.

[infopunkt 6881 1]

Rekao je kako će Vlada na transparentan način odlučivati o listi projekata koji će dobiti status strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske.

“Volio bih živjeti u zemlji u kojoj ovaj zakon nije potreban, u kojoj bismo imali jasna pravila i gdje bi službenici na bilo kojoj razini bili efikasniji”, rekao je Vrdoljak. Upozorio je da je nekim jedinicama lokalne samouprave za donošenje prostornih planova potrebno 11 mjeseci, a nekima čak šest godina, što je, ističe, pogubno za investicijsku klimu.

[infopunkt 6881 2]

Također je odbacio tumačenja da će zakon omogućiti rasprodaju javnih dobara.

“Uvjeti izvlaštenja se ne mijenjaju, sva izvlaštenja idu po postojećem zakonu. Ni jedan projekt neće se moći ostvariti ako nije predviđen prostornom dokumentacijom, samo se ubrzava procedura za izdavanje dozvola”, rekao je Vrdoljak.

Istaknuo je i da zakon donosi transparentno odlučivanje o tome što su strateški projekti i praćenje njihove realizacije. Odbacio je primjedbe da se zakonom pogoduje krupnom kapitalu, ističući da Vlada ne zanemaruje važnost manjih investicija, ali da velike zapošljavaju veliki broj ljudi, angažiraju i druga mala i srednja poduzeća te pomažu razvoju prometne, komunalne i energetske infrastrukture.

Šuker je uputio repliku i upitao: “Što je s Audijem? Hoćete li mijenjati zakon?”. Istaknuo je kako u zakonu stoji da RH može izdvojiti šume, odnosno šumska zemljišta za potrebe provedbe strateškog projekta, bez definiranja o kolikoj površini je riječ, jer kako je kazao, ”na ovaj način se otvara prostor za manipulacije”.

[infopunkt 6881 3]

Vrdoljak je odgovorio da je članak 17 zakona jedan od nepresudnih članaka. Pozvao je Šukera da u javnoj raspravi predloži koliki bi limiti državnih površina trebali biti, a saborski zastupnici će raspravljati o prednostima i nedostacima njegova prijedloga, istaknuvši da on sam smatra kako limite ne treba stavljati.

[infopunkt 6881 4]

Kazao je i kako mu je žao što zakon, koji je pred zastupnicima u prvom čitanju, nije donesen prije ljetne stanke, ali i da se zbog toga “ništa radikalno ni katastrofalno neće dogoditi”. “Bolje je nekoliko mjeseci potrošiti na kvalitetnu raspravu, nego kasnije imati problema u primjeni zakona”, rekao je Vrdoljak.

Zastupničku prisegu prije rasprave su dali Tomislav Klarić (HDZ) i laburist Nenad Pleše, koji u zastupničkim klupama zamjenjuju europarlamentarce Davora Ivu Stiera i Nikolu Vuljanića.

Napisao

Pročitajte još:

Financije

Vijest na tržištu proizvoda od plemenitih metala nova je usluga koju uvodi državna kovnica novca - Hrvatski novčarski zavod: pohrana investicijskih zlatnika i srebrnjaka.

Marketing i prodaja

Direktori prodaje često naglašavaju kako glavni izvor dobiti leži u povećanju ulaganja u marketinške aktivnosti.

Financije

Na prvi pogled, ove su investicije slične, ali to zapravo ne može biti dalje od istine.

Financije

Bolt će ovu investiciju iskoristiti kako bi povećao pristup uslugama prijevoza na istočnoeuropskom i afričkom tržištu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.