Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Turizam

Vrhunskom kvalitetom u ruralnom turizmu možemo kompenzirati minuse u turističkoj sezoni

Zakonska regulativa u ruralnom turizmu propisuje samo tehničke, odnosno minimalne uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-u i ne bavi se kvalitativnim normama koje su važne za diferenciranje turističke ponude u ruralnom turizmu.

Hrvatska vinska scena snažno se razvila, kvantitativno ne možemo konkurirati, no itekako možemo kvalitetom i bogatstvo sortimenta, posebno autohtonog koji je sve traženiji u svijetu, tvrdi profesor Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ovo se može primijeniti i na ruralni turizam u Hrvatskoj koji je posljednje desetljeće sve traženiji oblik odmora, posebno u vrijeme koronakrize kada gosti traže osamu, mir, autohtonost i autentičnost. To je potvrdila i online panelom Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu s dvije rasprave na kojima su sudjelovali brojni stručnjaci i znanstvenici. Istaknuto je kako je za njegov daljnji razvoj iznimno važno uvođenje standarda kvalitete i donošenje posebnog zakona o ruralnom turizmu.

„Kriza je prilika za dodatni turistički razvoj. Pojavile su se nove društvene norme i pravila ponašanja. Imamo više slobodnog vremena za obitelj, promišljanje, hobije, meditaciju… Jača društvena odgovornost i ekološka svijest i takvi čimbenici imaju sve značajniju ulogu u odabiru destinacije. Zbog ograničenja putovanja istražujemo ruralne prostore i konzumiramo lokalne proizvode“, naglasio je profesor Božo Skoko.

Zakonska regulativa u ruralnom turizmu propisuje samo tehničke, odnosno minimalne uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-u i ne bavi se kvalitativnim normama koje su važne za diferenciranje turističke ponude u ruralnom turizmu.

„Iskustva zemalja s razvijenim ruralnim turizmom kao što su Italija, Austrija i Francuska kod razvoja turističkih usluga u ruralnom turizmu veliku pozornost pridaju kvalitativnim standardima koji imaju za cilj omogućiti raznovrsnu ponudu, potaknuti specijalizaciju usluga na OPG-u, ali i garantirati krajnjim korisnicima kvalitetu koja se mjeri razrađenim standardima. Stoga smo posljednjih godinu dana pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta intenzivno radili na standardima kvalitete u ovom segmentu turizma u sklopu projekta Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu koji je završen 15. travnja i iza sebe ima niz online edukacija i nekoliko kvalitetnih online konferencija, a izdali smo i Studiju upravljanja kvalitetom u ruralnom turizmu“, kaže Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. U ruralnom turizmu vidi šansu za smanjenjem pada turističkog prometa u još jednoj neizvjesnoj godini. Udruga kojoj je na čelu dvadesetak godina bavi se intenzivno razvojem i promocijom ruralnog turizma.

Pročitajte još:

Turizam

Cavtatski hotel Croatia bit će domaćin događanja, a očekuje se dolazak tristotinjak sudionika; predstavnika ministarstava, turističkih zajednica, LAG-ova, OPG-ova te ostalih djelatnika u turizmu.

Turizam

Moderni turisti su istraživači. Oni su turisti treće generacije, zahtjevni su i znaju što žele.

Edukacija

Posljedice krize uzrokovane pandemijom reflektirale su se na sve segmente života i gospodarstva, pa je tako primjerice broj zrakoplova koji trenutno lete nebom ravan...

Uncategorized

Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“ naziv je ovogodišnjeg kongresa koji do nedjelje na Braču okuplja više od 250 sudionika iz 15 zemalja.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.