Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Turizam

Vrhunskom kvalitetom u ruralnom turizmu možemo kompenzirati minuse u turističkoj sezoni

Zakonska regulativa u ruralnom turizmu propisuje samo tehničke, odnosno minimalne uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-u i ne bavi se kvalitativnim normama koje su važne za diferenciranje turističke ponude u ruralnom turizmu.

Hrvatska vinska scena snažno se razvila, kvantitativno ne možemo konkurirati, no itekako možemo kvalitetom i bogatstvo sortimenta, posebno autohtonog koji je sve traženiji u svijetu, tvrdi profesor Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Ovo se može primijeniti i na ruralni turizam u Hrvatskoj koji je posljednje desetljeće sve traženiji oblik odmora, posebno u vrijeme koronakrize kada gosti traže osamu, mir, autohtonost i autentičnost. To je potvrdila i online panelom Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu s dvije rasprave na kojima su sudjelovali brojni stručnjaci i znanstvenici. Istaknuto je kako je za njegov daljnji razvoj iznimno važno uvođenje standarda kvalitete i donošenje posebnog zakona o ruralnom turizmu.

„Kriza je prilika za dodatni turistički razvoj. Pojavile su se nove društvene norme i pravila ponašanja. Imamo više slobodnog vremena za obitelj, promišljanje, hobije, meditaciju… Jača društvena odgovornost i ekološka svijest i takvi čimbenici imaju sve značajniju ulogu u odabiru destinacije. Zbog ograničenja putovanja istražujemo ruralne prostore i konzumiramo lokalne proizvode“, naglasio je profesor Božo Skoko.

Zakonska regulativa u ruralnom turizmu propisuje samo tehničke, odnosno minimalne uvjete za pružanje ugostiteljskih usluga na OPG-u i ne bavi se kvalitativnim normama koje su važne za diferenciranje turističke ponude u ruralnom turizmu.

„Iskustva zemalja s razvijenim ruralnim turizmom kao što su Italija, Austrija i Francuska kod razvoja turističkih usluga u ruralnom turizmu veliku pozornost pridaju kvalitativnim standardima koji imaju za cilj omogućiti raznovrsnu ponudu, potaknuti specijalizaciju usluga na OPG-u, ali i garantirati krajnjim korisnicima kvalitetu koja se mjeri razrađenim standardima. Stoga smo posljednjih godinu dana pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i sporta intenzivno radili na standardima kvalitete u ovom segmentu turizma u sklopu projekta Kvaliteta i održivost u ruralnom turizmu koji je završen 15. travnja i iza sebe ima niz online edukacija i nekoliko kvalitetnih online konferencija, a izdali smo i Studiju upravljanja kvalitetom u ruralnom turizmu“, kaže Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“. U ruralnom turizmu vidi šansu za smanjenjem pada turističkog prometa u još jednoj neizvjesnoj godini. Udruga kojoj je na čelu dvadesetak godina bavi se intenzivno razvojem i promocijom ruralnog turizma.

Preporučujemo

Lifestyle

Iako brojevi variraju od situacije do situacije neupitno je da je govor tijela u prenošenju poruke jako bitan.

Lifestyle

Dulum zemlje, prva sezona dokumentarne serije u četiri nastavka, priča o izazovima i uspjehu hrvatskih “poljoprivrednika vizionara”.

Lifestyle

Samopouzdanje, kao i većina drugih vještina, može se naučiti i bitno poboljšati.

Upravljanje biznisom

Upravo su vam dali novi projekt i nemate ni najblažu ideju kako ćete ga napraviti na vrijeme. A naravno, ne dolazi u obzir da...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.