Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Turizam

Vukovar sve atraktivnija destinacija, prošle godine zabilježen porast od 44 posto u dolascima i 33 posto u noćenjima

Vukovar je posjetilo ukupno 16.565 gostiju, a ostvareno je 36.437 noćenja, dok je godinu ranije zabilježeno 11.519 dolazaka i 27.448 noćenja.

Kada je riječ o turističkim brojkama bez ekskurzija, u ljepotama grada smještenog dijelom u Slavoniji, a dijelom u Srijemu zabilježen je porast od 43,81 posto u dolascima i 32,75 posto u noćenjima. Naime, 2022. Vukovar je posjetilo ukupno 16.565 gostiju, a ostvareno je 36.437 noćenja, dok je godinu ranije zabilježeno 11.519 dolazaka i 27.448 noćenja.

U ukupnoj strukturi gostiju prevladavaju domaći sa 75 posto, a od stranih najviše je bilo gostiju iz Njemačke, Slovenije, Austrije, Italije, Poljske, Mađarske, Bugarske…

Odlična potražnja rezultirala je i novom ponudom. U 2022. otvoreno je i devet novih smještajnih objekata od čega su tri kuće za odmor. Taj je trend nastavljen i ove godine, u siječnju su otvoreni kuća za odmor i apartman pa danas Vukovar raspolaže s 1.066 ležaja.

Riječni kruzing sve atraktivniji, vratile se ekskurzije

Dunav, kao jedan od najjačih aduta kontinentalne Hrvatske, prošle je godine bio odredištem brojnih ljubitelja riječnog kruzinga. U vukovarsku luku uplovilo je 305 kruzera s 29.607 putnika, najviše iz SAD-a i s njemačkog govornog područja.

U Vukovar su se lani vratile i školske ekskurzije, čiji je dolazak zbog pandemije bio prekinut, a što se tiče posjeta memorijalnim mjestima i atrakcijama, grad se vraća na brojke od prije korone.

Vodotoranj je zabilježio najveći broj posjetitelja i rast od 32,78 posto u odnosu na 2021., a sve je više posjetitelja manifestacija i festivala, od Vinkova, Vukovarskog lutkarskog proljeća do Festivala glumca, Vukovar film festivala, Etno sajma i Adventa.

Muzeju vučedolske kulture Oznaka europske baštine

Mjerenje kvalitete i zadovoljstva gostiju kroz projekt integralnog upravljanja destinacijom – IQM Destination Vukovar – pokazalo je da je ukupno zadovoljstvo gostiju Vukovara u 2022. bilo iznimno visoko, čak 93/100. Na online platformama više od 6.000 gostiju ostavilo je recenzije, potvrdivši komentarima i ocjenama da Vukovar svoje goste jednako spremno očekuje u svako doba godine. 

Najbolje su ocijenjene turističke atrakcije, s 97 od maksimalnih 100 bodova. Među njima je i Muzej vučedolske kulture koji je prošle godine dobio dvije međunarodne nagrade. Zbog svoje aktivne uloge u obrazovanju svih dobnih skupina društva i održivo korištenje kulturne i prirodne baštine, Europska komisija dodijelila mu je Oznaku europske baštine. Europsku nagradu Destinacija održivog kulturnog turizma 2022 u kategoriji Promocija europske baštine mladim posjetiteljima muzeju je dodijelio European Cultural Tourism Network sa sjedištem u Bruxellesu“, istaknula je Marina Sekulić, direktorica TZ grada Vukovara.

Dobar vjetar u leđa destinaciji Vukovar

Da je Vukovar jednako atraktivan bez obzira na godišnje doba, potvrđeno je lani i na Danima hrvatskog turizma gdje je bio među prve tri najuspješnije kontinentalne destinacije gradskog turizma. Na jednom od najznačajnijih hrvatskih turistički susreta – turističkoj burzi PUT – lani su na prijedlog TZ Grada Vukovara tradicionalne nacionalne godišnje nagrade Simply the Best dobili i vukovarska putnička agencija Vu Life journey i Festival nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija „Svi zajedno hrvatsko naj“.

Sve su te nagrade odličan vjetar u leđa destinaciji Vukovar, ali i još jedna potvrda da se vukovarski turizam razvija u pravom smjeru“, poručila je Marina Sekulić.


Pročitajte još:

Ljudski resursi

U prilogu donosimo 7 koraka pomoću kojih ćete djelovati uvjerljivo, te se prezentirati i pokazati kako ste osoba koja posjeduje integritet.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komentari

S eksplozijom e-trgovine raste i broj skladišta diljem svijeta. Naime, s procijenjenih 151.000 skladišta u 2020. očekuje se rast na 180.000 skladišta do 2025....

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.