Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

VW i Daimler najviše ulažu u razvoj

Kriza je 2012. zatekla i njemačka poduzeća, koja su također gledala kako ju što bezbolnije prebroditi. Kraćenja međutim nema kad su u pitanju istraživanja i razvoj, u koja je uloženo više od 50 milijardi eura.

Kriza je 2012. zatekla i njemačka poduzeća, koja su također gledala kako ju što bezbolnije prebroditi. Kraćenja međutim nema kad su u pitanju istraživanja i razvoj, u koja je uloženo više od 50 milijardi eura.

Poduzeća u Njemačkoj su duboko posegnula u džepove i po prvi put u jednoj godini izdvojila 50,3 milijarde eura za istraživanja i razvoj. To je za više od sedam posto nego u prethodnoj godini. Zakladnička udruga za Njemačku znanost je to utvrdila u svome aktualno ispitivanju, za čije potrebe je ispitala više od 20.000 poduzeća, navodi dr. Andreas Kladroba iz ove udruge. On kaže da su poduzeća štedjela od 2009. zbog krize, ali da su odgovorni u gotovo svim gospodarskim granama u međuvremenu realizirali “da su istraživanje i razvoj investicija u budućnost, u koju se ne treba dirati ni u kriznim vremenima.” Kladroba dodaje i da je to jedan od razloga zašto je Njemačka krizu tako dobro prebrodila.

Najviše ulažu VW i Daimler

Nadaleko najjača branša u Njemačkoj je i ostat će automobilska industrija, u koju se u istraživanja i razvoj ulaže oko 16 milijardi eura. Slijede elektrotehnika s osam, strojogradnja s oko pet, te farmacija s četiri i kemijska industrija s tri milijarde eura. Sve su to branše koje su jake kad je riječ o izvozu.

Najviše se ulaže u automobilsku industriju

Od pojedinačnih poduzeća je u Njemačkoj Volkswagen na prvom mjestu po ulaganjima u istraživanja i razvoj, u što ulaže više od šest milijardi eura. Daimler slijedi na drugom mjestu ispred Siemensa. Protiv toga trenda su se okrenuli jedino proizvođači električne energije, koji su svoja sredstva za istraživanja i razvoj skratili za četiri posto. Ali iz zakladničke udruge polaze od toga da su energetski koncerni novce za istraživanja i razvoj preusmjerili u izgradnju mrežne infrastrukture zbog prebacivanja na obnovljive izvore energije u Njemačkoj.

Tu su još i mala, ali vrijedna poduzeća

Iako VW, Daimler i Siemens ulažu milijarde u istraživanja i razvoj, ne treba zaboraviti ni srednja poduzeća, napominje Andreas Kladroba: “Tu je cijeli niz poduzeća, koja bi se mogla uvrstiti kao mala, ali vrijedna poduzeća, u kojima se se vrši vrhunsko istraživanje i koja shodno tome izbacuju i vrhunske proizvode na tržište.”

U zemlji koja je siromašna određenim sirovinama traženim na svjetskom tržištu, kao što je to Njemačka, veoma su važne inovacije i razvoj proizvoda. Andreas Kladbora računa s tim da će, ravnajući se po tom principu, poduzeća i dalje značajno ulagati u istraživanja i razvoj.

Deutsche Welle


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.