Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Za “10 kuna” osnovane 8062 tvrtke, nijedna nije ugašena

Od 451 tvrtke koje su predale financijske izvještaje 197 imalo dobit, a gubitak njih 240.

Od 451 tvrtke koje su predale financijske izvještaje 197 imalo dobit, a gubitak njih 240.

Prošlo je godinu dana otkako se u Hrvatskoj mogu osnivati tvrtke s temeljnim kapitalom od “10 kuna” (zapravo 800 kuna). U tom su razdoblju, prema podacima tvrtke Bisnote, osnovana 8062 jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (JDOO). Samo u 2012. osnovano je 1600 takvih tvrtki, od kojih je financijske izvještaje predala 451. Od toga je 309 tvrtki prikazalo prihod, dok je neko “ozbiljnije” poslovanje s prihodom od 75 tisuća kuna ili više prikazala samo 21. Dobit je prikazalo njih 197, a gubitak 240, dok je 14 tvrtki prikazalo dobit 0 kuna. Samo dvije imaju dobit veću od 75.000 kuna.

Rasadnici radnih mjesta

“Ne postoje neki relevantniji podaci na temelju kojih bi se mogla napraviti analiza. No nijedna takva tvrtka nije ugašena. Njih 52 su u blokadi, a samo 63 su dosad ušle u blokadu”, kazao je Benjamin Cerovac, direktor Bisnode. U Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) kažu da osnivanje jednostavnog trgovačkog društva s osnivačkim kapitalom od “10 kuna” predstavlja olakšan način osnivanja trgovačkog poduzeća.

“Ovaj je projekt najviše usmjeren k onima koji počinju poduzetnički pothvat temeljen na znanju i uslugama, a manje na velikim investicijama. I zato može zadovoljiti potrebe najviše onih mladih, s manje početnog kapitala, koji kreću u biznis temeljem vlastitih ideja. Ono što je važno jest pretpostavka da će veći dio ovih poduzeća s vremenom prerasti u financijski snažnija poduzeća i postati rasadnik novih radnih mjesta”, kaže Anny Brusić iz HUP-a. Iz Hrvatske gospodarske komore ocjenjuju da je mogućnost osnivanja jednostavnih dioničkih društava bio koristan potez koji je pozitivno djelovao na razvoj poduzetničke klime u nas.

“Zbog brzine osnivanja, malog početnog troška i jednostavnosti poslovanja, ovaj je oblik vrlo pogodan za afirmaciju start-up tvrtki, što je, čini se, dijelom i zaživjelo u praksi”, kažu u Centru za makroekonomske analize HGK.

U HGK smatraju da je u znatnoj mjeri ostvarena intencija uvođenja JDOO-a koja se svodila na olakšanje ulaska u poduzetnički pothvat, sprečavanje neregistriranih djelatnosti, smanjenje odljeva hrvatskih poduzetnika i olakšavanje stranim poduzetnicima poslovanja u Hrvatskoj. Za cjelovitiju ocjenu stanja još je prerano, poručuju iz Komore.

Osim ideje treba i kapital

S druge strane, iako ne smatra da je institut JDOO-a bilo nešto pogrešno, Mićo Ljubenko, odvjetnik specijaliziran za trgovačko pravo, naglašava da i ne vidi neku posebnu svrhu tih tvrtki.

“Razlog za uvođenje instituta JDOO-a jest što to postoji u EU pa smo mi to morali uskladiti u procesu pristupanja. No, ako netko kreće u biznis, on osim ideje mora imati i neki kapital – vlastiti ili kreditni. Vi morate nakon pokretanja poduzeća imati neki poslovni prostor, plaćati režije, poreze… Ako nemate neki kapital, ne vidim kako bi pogodnost da za 10 kuna temeljnog kapitala možete osnovati tvrtku mogla osigurati perspektivno poslovanje”, kaže Ljubenko. Smatra da će se na ovakvo osnivanje tvrtki prije odlučiti neki “studentski projekti” ili klasični start-upovi koji se temelje samo na dobroj ideji, a u idućem razdoblju planiraju riješiti ostale zahtjeve redovnog poslovanja.
Jedno je registrirati tvrtku, a drugo održati se u poslu

Tvrtka I. M., koja je nazvana po inicijalima vlasnika Ilira Mučaja iz Kraljevice, prva je koja je prošle godine za 10 kuna temeljnog kapitala registrirana na Trgovačkom sudu u Rijeci. Na “papiru” je stajala deset kuna, a u stvarnosti oko 800 kuna, kaže nam Mučaj koji i danas ističe prednosti takve brze registracije.

“I.M. je jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću za ugostiteljstvo i turizam, a Mučaj jedini osnivač i član uprave svoje tvrtke. To je bilo odlično, konačno se sve može obaviti na jednom mjestu, kod javnog bilježnika”, kaže Mučaj, a na pitanje kako posluje, dodaje: “Jedno je registrirati tvrtku, a sasvim druga priča održati se. Posao ovisi o stanju u državi, nije predobro, no nije ni tako loše. Trenutačno je teško, ali ja sam mali čovjek pun emocija, uvijek nastojim i želim ići naprijed, tako ću gledati i ubuduće”, kaže Mučaj, odlučan ustrajati u poslu koji je pokrenuo – održati svoj mali kafić.


Napisao

Pročitajte još:

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komentari

'Recite nam nešto o sebi' je pitanje koje nećete moći izbjeći ni na jednom intervjuu za posao.

Komunikacija

Konflikti su više nego samo nesporazumi, naime kod konflikata pojedinci osjećaju prijetnju sebi, te stoga ne možemo misliti kako će nestati sami od sebe.

Komentari

Viliam Prodan, uspješni poduzetnik, jedan je od naših najboljih rally vozača i višestruki rally prvak Hrvatske.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.