Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Nekretnine

Za kupnju stana u Splitu treba zavući ruku najdublje u džep

Cijene nekretnina značajno su skočile u četiri najveća hrvatska grada, a razlika između tražene i dobivene cijene je svega petstotinjak eura po kvadratu.

U protekloj je godini sve poskupjelo, pa tako i nekretnine. Taj bi se trend mogao nastaviti i u ovoj godini. No, prije podizanja kredita ili vađenja novca iz čarape, vrijedi vidjeti koliko u prosjeku koštaju nekretnine u najvećim gradovima.

Tako se, prema podacima portala Crozilla, u najtraženijem gradu Zagrebu, za kvadrat stana u prosjeku tražio 2271 euro. U Splitu su cijene prešle 3000 eura, u Rijeci je kvadrat povoljnih 1820 eura, dok je slavonska metropola Osijek najjeftinija s 1000 eura po kvadratu. U izračun su ušle nekretnine u starijim zgradama, ali i u novogradnji, piše RTL.

No, kad bi se gledala cijela Hrvatska, postignute su cijene niže od traženih. Prosječna tražena cijena lani iznosila je 2130 eura po kvadratu, dok je dobiveni iznos u prosjeku bio oko 1625 eura. Uz rast traženih cijena, rastu i dobivene, uglavnom za šest posto na godinu. Te su se cijene najviše približile krizne 2010. kad je razlika bila svega pedesetak eura.

Skupa novogradnja

Ako bismo gledali koliko su nekretnine zaista poskupjele u Hrvatskoj, onda vrijedi reći da su se 2001., cijene nekretnina kretale oko 1000 eura po kvadratu. No, danas su cijene značajno više, naročito u novogradnji. Tako se recimo za stan od 70 kvadrata na Trešnjevci traži 215.000 eura ili 3071 euro za kvadrat, a ima i novih zgrada u kojima stanovi koštaju i 5000 eura po kvadratu.

Novogradnja na splitskom Žnjanu košta 3700 eura po četvornom metru, pa je za stan od 50 kvadrata potrebno izdvojiti čak 188.000 eura. U centru Osijeka se može proći gotovo dvostruko jeftinije. Ondje stan od 96 kvadrata košta 153.000 eura.

Aktivno tržište

Takve cijene nisu omele prodaju. Dapače, prema podacima Porezne uprave, lani je u Zagrebu izvršeno više od 12.000 kupoprodaja stanova i kuća. U Osijeku su ostvarene 1933, u Rijeci 1647 i u Splitu 1273 kupoprodaje stambenih nekretnina. Četiri najveća grada čine trećinu ukupnog tržišta nekretnina, čiji je saldo u 2021. iznosio 53.000 kupoprodaja.

Pročitajte još:

Financije

Svatko od nas bi trebao na vrijeme razmišljati o mirovini, iako se ponekad čini da je mirovina daleko ili da po tom pitanju ne...

Financije

Erste banka tako je zadržala najvišu ocjenu bonitetnih agencija koju ima neka banka ili bilo koja druga tvrtka na hrvatskom tržištu, a njezin je...

Financije

Zahvaljujući širokom rasponu pokrivenosti, sredstva u okviru InvestEU programa pomoći će hrvatskim malim i srednjim poduzećima (MSP) i srednje kapitaliziranim poduzećima da uvedu održivije...

Nekretnine

Razdoblje u kojem se nalazimo na globalnoj je razini već neko vrijeme u znaku velike potražnje za nekretninama, te ujedno i u znaku visokih...

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.