Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Za nastavak zapošljavanja mladih osigurano 100 milijuna kuna [VIDEO]

Sredstva u iznosu od 100 milijuna kuna za nastavak zapošljavanja 3723 mlade osobe u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja osigurana su alokacijom iz Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija, nakon što je utvrđeno da je on likividan, rekli su danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Sredstva u iznosu od 100 milijuna kuna za nastavak zapošljavanja 3723 mlade osobe u sklopu mjera aktivne politike zapošljavanja osigurana su alokacijom iz Nacionalnog fonda pri Ministarstvu financija, nakon što je utvrđeno da je on likividan, rekli su danas potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić te ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Nakon današnje najave premijera Zorana Milanovića da se nastavlja sa zapošljavanjem mladih “po modelu od 1600 kuna”, Grčić i Mrsić su na konferenciji za novinare pojasnili da su pronašli model kojim će odmah premostiti pitanje izvora financiranja tih mjera, čime je najavljeni time out u financiranju mjera aktivnog zapošljavanja sveden na minimum.

“Riječ je o korištenju EU sredstva za financiranje tih mjera, a oslonac je postojeća likvidnost u sustavu. To znači da Nacionalni fond, kao ključna institucija za upravljanje EU sredstvima ima likvidnost, ima sredstva i njih ćemo iskoristiti odmah za zapošljavanje onih koji su u ovom trenutku prijavljeni na natječaje za pripravništvo za 1600 kuna“, pojasnio je Grčić.

Operativni program za ljudske potencijale u okviru EU fondova se premošćuje s već postojećim sredstvima Nacionalnog fonda, pa nema potrebe da se čekaju refundacije iz Bruxellesa, dodao je potpredsjednik Vlade.

Sveukupno se radi o oko 4700 zainteresiranih, s tim da je 950 već zaposleno, a za ostale zainteresirane, njih 3723, sredstva će biti osigurana “u ubrzanoj proceduri”. Riječ je o 100 milijuna kuna u ovoj godini.

“To ne znači da ćemo zatvoriti mogućnost da se i dalje zainteresirani javljaju za zapošljavanje u okviru programa za 1600 kuna”, naglašava Grčić.

[infopunkt 8021 1]

Uz nastavak zapošljavanja mladih, ističe, nastavlja se i mjera plaćanja 50 posto plaće za dio onih koji u sklopu te mjere i dalje ostaju zaposleni, a nastavlja se i s financiranjem samozapošljavanja.

Odbacio je mogućnost da bi zbog toga u pitanje bile dovedene neke druge mjere koje se financiraju iz Nacionalnog fonda, poput financiranja navodnjavanja i sl.

“To ne može doći u pitanje. Dijelom problem rješavamo tako što kompletna sredstva iz 2015. godine, predviđena za program razvoja ljudskih potencijala, povlačimo u ovu godinu, a 2015. koristit ćemo sredstva iz novog programa – Nove financijske perspektive 2014.-2020. Korištenje tih novaca bit će moguće krajem godine, kada budu usvojeni operativni programi za novo financijsko razdoblje”, objašnjava Grčić.

[infopunkt 8021 2]

Takav pristup, dodaje, moguć je bez rebalansa jer je EU komponenta u proračunu fleksibilna i za nju ne vrijede pravila kao za “nacionalni novac”.

“Kod nacionalnog novca svaka promjena koja je viša od 5 posto stavke mora biti zabilježena u rebalansa proračuna i usvojena u Saboru. Kod EU proračuna potpuno je drukčija situacija – to je poseban konto na kojem se vode ta sredstva i bez problema je moguće alokaciju iz 2015. premjestiti u 2014. i obrnuto”, dodaje Grčić.

[infopunkt 8021 3]

Mrsić je izrazio zadovoljstvo nastavkom provedbe mjera aktivne politike zapošljavanja mladih ističući da će se i dalje moći primati zahtjevi za zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa (pripravništvo za 1600 kuna), čime će se poboljšati stanje mladih na tržištu rada.

Sredstva za nove zahtjeve bit će osigurana jer će se “oslobađati sredstva od onih koji izlaze iz tih mjera”.

Mrsić je odbacio tvrdnje nekih medija da su još neke mjere zapošljavanja obustavljene, naglasivši da je nastavljeno sa zapošljavanjem invalida, stalnih sezonaca, dugotrajno nezaposlenih i žena koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada. “Sredstva za to su bila predviđena u proračunu i te mjere nisu obustavljene”, istaknuo je.

Akreditacija za sustav upravljanja i kontrole troškova fondova EU, koja je potrebna da bi Hrvatska mogla početi povlačiti sredstava iz EU fondova, trebala bi stići vrlo skoro, kazao je Grčić odgovarajući na pitanje novinara.

Bilo je najava da će se to dogoditi krajem ovog tjedna, ali to je pitanje bruxelleske administracije. “Nadam se da će stići idućeg tjedna”, rekao je.

[infopunkt 8021 5]


Napisao

Pročitajte još:

Ekonomija

Ma kako sposobni bili jednostavno trebate djelatnike, ali i oni trebaju vas. S pravim timom možete stvoriti mrežu poslovnih veza s kojim ćete lude...

Komunikacija

Jeste li nekada imali osjećaj da ste donijeli neku odluku ili postupili protiv svoje volje pod utjecajem ponašanja ili riječi nekog drugoga, a samo...

Ljudski resursi

Možda se čini očiglednim, ali većina ljudi koji brzo (i često) budu unaprijeđeni dobri su u onome što rade.

Lifestyle

Je li moguće ostati pozitivan kada se svakodnevno suočavate s negativnim iskustvom?

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.