Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Izdvojeno

Za sigurno korištenje pametnih telefona neke opcije treba isključiti

Ako koristite mobilni telefon, trebali bi znati da vas uvijek netko može pratiti jer dok je god telefon povezan s mobilnim mrežama, postoji zapis vaše lokacije, komentirao je upozorenje oko korištenja smartphonea koje je objavila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) stručnjak za sigurnost Patric Wardle.

Ako koristite mobilni telefon, trebali bi znati da vas uvijek netko može pratiti jer dok je god telefon povezan s mobilnim mrežama, postoji zapis vaše lokacije, komentirao je upozorenje oko korištenja smartphonea koje je objavila američka Nacionalna sigurnosna agencija (NSA) stručnjak za sigurnost Patric Wardle.

Iako je riječ o savjetima usmjerenim prvenstveno ljudima koji rade u vojsci ili surađuju s vojskom, jasno je kako se isti sigurnosni principi vrijede za sve korisnike, kao što je i jasno da, ako bi poštovali ta upozorenja, ne bi mogli koristiti veliki broj opcija na pametnim telefonima.

Iz NSA kažu i preporučuju svim zaposlenicima vladinih agencija i vojnom osoblju da isključe i deaktiviraju neke od usluga koje često svakodnevno koristimo, uključujući Bluetooth, WiFi i opciju pronalaženja telefona u slučaju njegova gubitka.

Važno isključiti lokacijske podatke koji su iznimno važni i moraju se zaštititi. Oni mogu otkriti broj korisnika na određenoj lokaciji, putem njih mogu se pratiti kretanje korisnika i opskrbe, rutina dnevnih kretanja korisnika i članova organizacija te se, zahvaljujući tim podacima, mogu otkriti neke poveznice između korisnika i lokacija kakve se na drugi način ne bi mogle otkriti, upozoravaju iz NSA, prenosi Dnevnik.hr.

Iz sigurnosne agencija naglašavaju kako im je jasno kako su geolokacijske opcije od krucijalne važnosti za mobilnu komunikaciju, kao i da su njihovi prijedlozi zaštite korisnika, odnosno njihove privatnosti i sigurnosti, za većinu njih nepraktični. Recimo, pri korištenju karata i navigacije jasno je kako moramo koristiti lokacijske postavke, koje su nužne i za praćenje naših sportskih aktivnosti poput trčanja i bicikliranja.

No uvijek postoji mogućnost da se tih podataka o lokaciji i kretanju koje prikupljaju aplikacije i oglašivački servisi te se prikupljaju u masivne baze podataka, dokopaju i neke treće strane koje bi ih mogle iskoristiti protiv korisnika, državnih organizacija, kompanija itd. Na Ars Tehnici podsjećaju i na servise koji prikupljaju i prodaju informacije o lokacijama bazirane na lokacijama baznih stanica i mobilnih operatora, kao i na činjenicu da je korisnike moguće pratiti čak i kad su isključeni mobilni podaci jer se lokacija može pratiti putem Wi-Fi-ja i Bluetootha.

Još jedan savjet iz NSA odnosi se na ponašanje korisnika na društvenim mrežama na kojima ne bi trebali objavljivati informacije o lokacijama, a upozoravaju i na mogućnost “curenja” lokacijskih informacija putem navigacije u automobilima, nosivim uređajima, IoT uređajima itd.

 

Pročitajte još:

Lifestyle

U razdoblju od 20.7. do 6.8.2017., samo u Tele2 webshopu, kupcima će biti dostupan smartphone HUAWEI P9 lite uz tarifu RASPALI i opciju BEZBROJ...

Novosti

Vrhunskim značajkama i kvalitetom izrade pametni telefoni Lenovo Vibe opasno bježe svakoj konkurenciji zahvaljujući činjenici da su cjenovno daleko najprihvatljiviji unutar svake usporedive grupe...

Novosti

Jednogodišnje proučavanje navika učenika u školskom okrugu Edison pokazalo je da njih više od 60 posto nije dovoljno naspavano zbog pisanja telefonskih poruka do...

Novosti

Uskoro ćemo biti okruženi Wearable Computingom, a vidjet ćete ga kao 3D naočale, satove i druge osobne dodatke koji će oblikovati vašu okolinu.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.