Povežite se s nama

Hi, what are you looking for?

Profitiraj.hr

Novosti

Za “zelene” projekte 86 milijuna kuna

Fond će financirati projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, dijelom bespovratnim, a dijelom kreditnim sredstvima

Fond će financirati projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, dijelom bespovratnim, a dijelom kreditnim sredstvima

Šest natječaja ukupne vrijednosti 86 milijuna kuna raspisao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a namijenjeni su projektima jedinica regionalne i lokalne samouprave, javnih ustanova, trgovačkih društava, obrtnika, zadruga hrvatskih branitelja i organizacija civilnog društva. Fond će financirati projekte zaštite okoliša, energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije, dijelom bespovratnim, a dijelom kreditnim sredstvima.

Tportal javlja kako će se sredstva moći dobiti za projekte energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete, korištenje obnovljivih izvora energije, energetsku učinkovitost u industriji, čistiji transport te projekte koje će provoditi udruge civilnog društva, a koji se odnose na zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, objavio je državni izvanproračunski fond.

Javne ustanove i jedinice regionalne i lokalne samouprave moći će dobiti bespovratnu financijsku pomoć koja će ovisno o njihovom statusu iznositi od 40 do 80 posto od ukupne investicije. Trgovačkim društvima, obrtnicima i drugim pravnim osobama dodjeljivat će se zajmovi u visini do 1,4 milijuna kuna na rok od pet godina i s odgodom povrata sredstava od dvije godine, a postoji mogućnost i subvencije kamate kredita koja može iznositi do 800 tisuća kuna po projektu. Zadruge hrvatskih branitelja i udruge moći će dobiti do 200 tisuća kuna po projektu, za što je predviđeno ukupno tri milijuna kuna.

Prema riječima Dinka Polića, direktora fonda, očekuje se velik interes za ove natječaje jer je na zatvorene natječaje lani u prosincu prijavljeno 550 ponuda.

U fondu ističu da će modernizacijom javne rasvjete, pored smanjenja potrošnje energije i djelovanja na smanjenje pritiska energetike na okoliš, općine i gradovi imati značajne financijske uštede. Do sada je u takve projekte u Hrvatskoj fond uložio 82 milijuna kuna. Pokazalo se da energetske uštede iznose od 30 do 50 posto ranije potrošnje energije.

Polić smatra da će poduzetnicima privlačni biti natječaji za sufinanciranje čistijeg transporta, energetske učinkovitosti u industriji i za korištenje obnovljivih izvora energije.

‘Unatoč recesijskim vremenima, nadam se da će naši gospodarstvenici iskoristiti sredstva koja su im na raspolaganju te ulagati u modernizaciju svojih postrojenja i voznog parka. Ulaganjem u zelene tehnologije smanjuju štetne emisije, štede energiju te jačaju svoju konkurentnost na tržištu’, smatra Polić.

Uz dostavu tražene dokumentacije, kriteriji za ocjenjivanje ponude i određivanja prednosti pri dodjeli sredstava bit će pripremljenost konkretnih projekta, stupanj povoljnog utjecaja na zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kvaliteta ponuđenog tehničkog rješenja, veća ušteda energije, smanjenje emisija stakleničkih plinova za manja uložena sredstva te financijska sposobnost korisnika na ulaganja i povrat sredstava. Upute i obrasci za prijavu projekata nalaze se na mrežnoj stranici fonda. Rok za dostavu ponuda je 10. lipnja 2013.


Napisao

Pročitajte još:

Lifestyle

Blog Lifehack tvrdi da su ljudi koji piju kavu uspješniji.

Komentari

Excel je postao neizostavan alat u poslovnim okruženjima diljem svijeta zbog svoje sposobnosti organizacije, analize i prezentacije podataka u raznolikim industrijama.

Komunikacija

Taj početni dojam nije uvijek najtočniji, ali ga je obično teško preokrenuti ili poništiti i često bude temelj za daljnji odnos između dvije osobe.

Ljudski resursi

Beznačajne sitnice, koju većina ignorira i dopušta da tijekom vremena izblijede, zapravo mogu biti jako važne u građenju karijere.

Oglasi

Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.